Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод філософія.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
911.36 Кб
Скачать

Змістовий модуль 1

Семінарське заняття 8

Тема: Українська філософська думка

в контексті світової філософії

  1. Філософські ідеї в культурі Київської Русі.

  2. Філософія українського Просвітництва др. пол. XVII-XVIII. “Філософія серця” Г.Сковороди.

  3. Філософія українського романтизму XIX ст.

  4. Професійна філософія в Україні XIX- поч. XX ст.

  5. Сучасний стан української філософської думки.

Джерела: 5, 22, 30, 62, 65, 67, 68.

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: антропоцентризм, позитивізм, фундатор, міфологія, християнський антропоцентризм, теологічний синкретизм, романтизм, марксизм,спадщина.

Особливу увагу слід звернути на такі питання: Принципи визначення філософії України як явища світової культури. Становлення і розвиток світогляду давніх слов'ян: давньоруська міфологія, запровадження християнства. Філософська думка Київської Русі, морально-філософсько-теологічний синкретизм. Християнський антропоцентризм, проблема відношення людини до Бога (Іларіон, Володимир Мономах, Кирило Туровський, Клим Смолятич).

Становлення філософії в Києво-Могилянській Академії (І.Гізель, Ф.Прокопович, Г.Щербацький, П.Лодій та ін). Г.С. Сковорода - фундатор філософії українського духу. Філософія вітчизняного Просвітництва (Т.Осиповський, І.Тимковський, В.Каразін, І.Ризький, М.Максимович та ін).

Український романтизм (М.Гоголь, М.Костомаров, П.Куліш та ін).

Філософські ідеї українських демократів (Т.Шевченко, Л.Українка, М.Костомаров, М.Драгоманов). Вплив марксизму та позитивізму на становлення та розвиток філософських поглядів І.Франка. Проблема поступу у філософії І.Франка. Філософія періоду Відродження українського духовного життя (В.Винниченко, М.Грушевський, В.Зеньковський та ін). Філософська спадщина Д.Чижевського.

Філософія України в радянський період. Розробка філософських проблем у сучасній Україні. Місце філософії у відродженні духовної культури українського народу.

Змістовий модуль 2 Семінарське заняття 9

Тема:Філософське вчення про буття (онтологія)

  1. Категорія буття, її сенс та специфіка.

  2. Основні форми буття. Буття і субстанція.

  3. Матерія як філософська категорія і об’єктивна реальність. Основні форми руху матерії.

  4. Спосіб і форми існування матерії.

  5. Сутність і структура свідомості. Мислення і мова.

Джерела: 5, 22, 30, 62, 65, 67, 68.

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: буття, життя і смерть ,абстракція, реальність, свідомого і несвідомого, категорія, мислення, мова, субстанція, дуалізм, монізм, плюралізм, рух, розвиток, матерії, пізнавальна, емоційна, мотиваційно-вольова, свідомість, субстанційне та релятивістська концепція.

Особливу увагу слід звернути на такі питання:Виникнення і внутрішня логіка проблеми буття. Роздуми про світ, його існування, життя і смерть та їхнє значення в людському житті. Категорія буття: її смисл і специфіка. Буття як реальність і абстракція. Буття світу як основа і передумова його єдності. Світ як сукупна реальність і єдність природи та людини, матеріального світу і людського духу.

Основні форми буття. Буття речей, процесів і станів природи. Буття людини у світі природи. Специфіка людського буття. Буття ідеального. Буття свідомого і несвідомого. Соціальне буття як єдність індивідуального і суспільного буття.

Буття і субстанція. Проблема субстанції. Дуалізм і монізм. Монізм і плюралізм. Уявлення про субстанцію та їхня залежність від розвитку природознавства.

Формування науково-філософського поняття матерії. Матерія як філософська категорія і об’єктивна реальність. Еволюція філософських і природничо-наукових поглядів на матерію. Філософсько-світоглядна і наукова картина світу.

Основні форми існування матерії. Зв’язок різних рівнів організації матерії. Поняття руху. Рух і розвиток. Джерела розвитку матерії. Сучасна наука про класифікацію форм руху матерії. Єдність матерії і руху. Форми руху матерії. Простір і час. Соціальний та історичний час. Субстанційне та релятивістська концепція простору і часу, їхнє світоглядне й методологічне значення. Теорія відносності (А.Ейнштейн) та її значення для розвитку філософських уявлень про простір і час. Проблема співмірності простору й часу. Проблема єдності світу і спроба її вирішення в історії філософії.

Проблема свідомості у філософії та науці. Основні напрямки її аналізу в історії філософії. Багатоманітність феномена свідомості. Сучасна наука про передумови виникнення свідомості. Відображення як атрибутивна властивість матерії та його основні форми. Свідомість - вища форма психічного відображення дійсності. Провідна роль соціальності у виникненні свідомості. Роль суспільно-трудової діяльності, спілкування, мови у виникненні та розвитку свідомості. Сутність та основні характеристики свідомості. Структура свідомості. Свідомість як сформований внутрішній світ суб'єктивної реальності, суб'єктивної рефлексії. Три основні сфери свідомості - пізнавальна, емоційна, мотиваційно-вольова, їхня роль у регуляції людської діяльності. Основні структурні рівні психіки - несвідоме, підсвідоме, надсвідоме та їхні структурні елементи. Мислення і мова.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]