Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TL_PolitologiyaII.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
739.33 Кб
Скачать

Тема 4 політичні ідеї в росії в першій половині XIX століття

Вивчаючи самостійно тему, студенти повинні звернути увагу на те, що політична думка Росії першої половини XIX ст., хоч і не являлась видатною школою мислення, але під впливом прогресивної політичної думки Заходу поступово розвивалась, розширювалась і збагачувалась. Розпад та криза феодально-кріпосницької системи в Росії зумовили значне зростання суспільної думки, появу ліберальної течії, представниками якої були середня буржуазія та дворянська інтелігенція. Вони пропонували реформи "зверху" і, хоча й визнавали переваги західноєвропейських порядків та буржуазного парламентаризму, проте вважали, що Росія ще не досягла рівня введення конституції і політичних свобод. Як і західноєвропейські ліберали, російські ідеологи цього напрямку були противниками революції, особливо революційного руху мас.

Студенти повинні ознайомитися з політичними поглядами М.М. Сперанського (1772-1839роки), М.М. Карамзіна (1776-1826 рр.), які були характерними для більшості російського ліберального дворянства, розібратися в політичних позиціях слов'янофілів та західників, особливу увагу приділити консервативному напрямку політичної думки, який був пануючим і в Росії в першій половині XIX століття. Він був представлений перш за все офіційною ідеологією самодержавства. Крім того, студенти не повинні обійти увагою політичні погляди А.І. Герцена (1812-1870 рр.), М.Г. Чернишевського (1828-1889 рр.), М.А. Добролюбова (1836-1861 рр.), яких можна віднести до видатних російських революційних мислителів. По-перше, вони були матеріалістами. По-друге, вірили в творчі сили свого народу і вважали його головною силою історичного розвитку. По-третє, не розуміли до кінця закономірностей суспільного розвитку й реальних процесів, які відбувалися в Росії, і вважали, що вона може оминути капіталізм і побудувати соціалізм на базі селянської громади. Студентам рекомендовано розібратися в причинах і наслідках помилкових поглядів російських революціонерів-демократів на дані проблеми.

Питання для самоконтролю

1 Що собою являв консервативний напрямок політичної думки Росії в першій половині XIX століття?

2 Які ідеї були характерними для ліберальної течії першої половини XIX століття в Росії?

3 Що пропонували змінити революціонери-демократи в політиці Росії цього часу?

Теми рефератів

1 Погляди слов'янофілів та західників на історичний розвиток Росії.

2 Ліберально-демократичний напрямок у політичній думці Росії першої половини XIX століття.

3 Особливості соціалістичних ідей в Росії в першій половині XIX століття.

Рекомендована література: [11; 25; 30; 54; 132; 147; 189; 193; 226; 290]

Тема 5 просвітницькі ідеї про суспільство та право в україні в XVIII столітті

Під час самостійного опрацювання теми студентам рекомендується звернути увагу на вивчення таких питань:

1 Розвиток концепції "істотного права" в працях Г. Сковороди.

2 П. Лодій про громадську волю та незалежність від влади.

3 Я. Козельський про перебудову держави та про республіканське правління.

Нагадаємо, що просвітницькі ідеї у XVIII ст. в Україні відображали зміни, які відбувалися в суспільно-політичному й економічному житті Росії взагалі: зростання антикріпосницьких і антисамодержавних рухів, перехід до буржуазного суспільства, що потребувало затвердження "юридичного світогляду", тобто права, закону як юридичної гармонії громадянина, його прав і свобод. Українські просвітники XVIII ст. піддавали критиці кріпосництво й самодержавство, які протидіяли нормам права, й пропагували концепцію "істотного права", відстоювали ідеали демократії і гуманізму.

Акцентуючи увагу на першому питанні, необхідно розглянути позицію Г. Сковороди (1722-1794 рр.) - видатного гуманіста, поета, філософа. Шляхом до ідеального суспільства, в якому всі рівні, він вважав самовиховання на основі праці. У ліквідації наживи, зла, користі бачив суть методів вирішення соціальних проблем.

Просвітники будували суспільний ідеал на основі ідей свободи, рівності й власності. Цікавою з цього приводу є позиція Петра Лодія, який вважав, що громадська свобода - це незалежність від законодавчої влади в здійсненні таких дій, які сприяють досягненню особистої мети й блага, якщо здійснення їх не перечить меті держави. Просвітницькі тлумачення рівності проглядалися у визначенні рівності людей перед законом. Право власності є істотним правом.

Концепцію "істотного права" розвивав і Яків Козельський. Він вважав справедливими тільки ті державні закони, які базуються на істотних правах людини. В питанні про форму правління держави Я.Козельський віддавав пріоритет республіці.

Студенти не повинні обійти увагою ідеї щодо суспільства та права інших представників українського просвітництва XVIII століття: С. Десницького, М. Гаврилова, В. Золотницького, В. Каразіна, які внесли значний вклад у політичну думку України.

Формою звіту є реферат, домашні контрольні роботи.

Теми домашніх рефератів та контрольних робіт

1 Політичні погляди українських просвітників XVIII століття

2 Політичні концепції в Києво-Могилянській академії.

3 Політичні погляди Г. Сковороди.

Рекомендована література: [54; 226; 345]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]