Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TL_PolitologiyaII.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
739.33 Кб
Скачать

Тема 8 політичний процес

Далі винесені головні питання, на яких потрібно акцентувати увагу студентам, під час вивчення теми "Політичний процес".

1 Сутність політичного процесу.

2 Політична участь.

3 Політична діяльність.

4 Політичні рішення.

5 Структура політичного процесу.

6 Причини динамізму та шляхи змін політичних систем. Термін "процес" (від лат. ргocessus - просування) має два значення: 1) послідовна зміна явищ у розвитку будь-чого; 2) сукупність послідовних дій для досягнення будь-якого результату.

Якщо, хоча б один із участників суспільного процесу є політичним суб'єктом, то такий процес називається політичним. Таким чином, політичний процес можна визначити як послідовну зміну стану соціально-політичної діяльності та політичної системи суспільства.

Вивчаючи друге питання, треба запам'ятати, що політична участь - це дія, яку розпочинає соціальна спільнота, верства, громадянин з метою впливу на державну політику, управління державними справами або на вибір політичних лідерів. Студенти повинні з'ясувати суть конвенціальної і неконвенціальної, автономної і мобілізованої участі людей у політичному процесі, а також, те, які взаємовідносини складаються між виборцями і виборними представниками народу, якими є роль і функції виборів до органів влади, причини пасивності в політичному житті.

Переходячи до вивчення третього питання, треба зрозуміти, що політичну діяльність можна визначити як систематичне свідоме втручання окремих індивідів або груп людей до системи суспільно-політичних відносин з метою пристосування її до своїх інтересів, ідеалів, цінностей. Студенти повинні з'ясувати, хто є суб'єктами й об'єктами політичної діяльності, яку мету вона переслідує, які має мотиви, методи, результати, а також співвідношення між метою і результатами.

Говорячи про політичні рішення, запам'ятаємо, що вони є усвідомленим вибором одного з багатьох можливих варіантів політичних дій. Політичні рішення, безумовно, надають політичним діям той чи іншій імпульс. Але внутрішня природа цих двох елементів політичного процесу є різною,що й потрібно студентам з'ясувати. Крім того, завдання студентів полягає ще й у тому, що їм потрібно з'ясувати, хто є суб'єктом політичних рішень, які стадії підготовки й прийняття вони проходять, які методи при цьому застосовуються (компроміс, консенсус, військовий конфлікт).

Вивчаючи п'яте питання, студенти повинні звернути увагу на те, що існують, по-перше, часткові політичні процеси або групи відносно самостійних політичних дій, які складають у сукупності рух політичного життя. По-друге, етапи в зміні стану політичної реальності, або (що те ж саме), фази в розвитку політичних систем.

Шосте питання пов'язане з п'ятим, бо в межах кожного суспільства існує багато соціальних груп і спільностей, інтереси яких не співпадають, або є зовсім протилежними. Все це і є об'єктивною основою динамізму самого політичного життя й змін його інституціонального механізму - політичної системи.

Студентам потрібно з'ясувати такі шляхи змін соціально-політичних систем, як реформи і контрреформи, революції і контрреволюції й підтвердити свої відповіді конкретними прикладами з історії або сучасності.

Питання для самоконтролю

1 У чому полягає сутність політичного процесу? Які існують типи політичних процесів?

2 Що таке політична участь? Які види політичної участі Ви знаєте?

3 У чому полягають причини неучасті громадян у політичному житті сучасної України?

4 Що таке політична діяльність, які її види Ви знаєте?

5 Що таке політичні рішення і які стадії вони проходять?

Форма звіту — реферат або домашні контрольні роботи.

Теми рефератів та контрольних робіт

1 Реформи й контрреформи як шляхи змінення соціально-політичних систем.

2 Революції і контрреволюції як шляхи змінення соціально-політичних систем.

3 Політичний процес і демократія.

Рекомендована література: [8; 9; 10; 52; 54;167; 243; 279]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]