Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word (3).docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
39.37 Кб
Скачать

2.Контроль і контролінг

Діяльність будь-якої фірми завжди спрямована на досягнення конкретних цілей. Щоб не збитися з наміченого курсу, необхідний постійний контроль за тим, як реалізуються розроблені програми. Сьогодні традиційна система контролю є одним з істотних (хоча і застарілих) інструментом управління. Квоти, стандарти, норми грунтуються на минулому досвіді, контрольні дії пов'язані швидше з минулим ніж з майбутнім фірми. Таким чином, управління на основі традиційного контролю гальмує активну випереджаючий використання майбутніх можливостей. Традиційна система контролю послужила фірмам хорошу службу, коли зміна оточення було ще настільки поступовим, що допускало уповільнені реакції. Зі зростанням динамічності ринкових відносин виникла необхідність в тому, щоб засновувати контроль на майбутніх подіях і діях. В випереджаючому (або попереджувальної) контролі акцент, який раніше фіксувався на відхиленнях від минулих еталонів, переміщується на зміну розриву між нинішніми результатами та цілями, які повинні бути досягнуті до кінця планового періоду. В реалізації акцент зміщується відповідно з виправлення допущених у минулому помилок на заходи задля досягнення майбутніх цілей. В основі контролінгу виробництва - попереджуючий контроль, що дозволяє йому або провести коректування дій, або, якщо оцінка результатів показує, що раніше певні цілі нереальні, змінити їх.

Таким чином, сенс контролю, що проводиться контролінгу, полягає у створенні гарантій виконання планів і в підвищенні ефективності управлінського процесу. Служба контролінгу постійно акцентує увагу на вирішення таких питань, як: на правильному фірма шляху? чи достатньо обрана альтернатива економічна? чи можна профінансувати проекти? що станеться, якщо реальність виявиться не такий, як було заплановано? Краще перш перепланувати, щоб отримати їжу для роздумів згодом. Якщо в ході розвитку зустрінуться відхилення, необхідно осмислити, куди потім слід рухатися. В результаті можна дати таке визначення контролінгу: «Контролінг - управління майбутнім для забезпечення тривалого й успішного функціонування підприємства і його структурних одиниць ».Контроль, проводиться контролінгу, на відміну від традиційного контролю не є основним завданням адміністрації. Він полягає в зіставленні оцінок «план -- факт », в поясненні причин, що зумовили появу відхилень, у визначенні їх впливу на перспективні цілі, а також у розробці коригуючих заходів по усуненню відхилень. Звідси головні завдання контролера - розробка матеріалів для прийняття управлінських рішень та подання їх керівництву. Він повинен також консультувати адміністрацію з усіх питань вибору найбільш дієвих варіантів дій і тим самим впливати на використання всіх можливостей досягнення підприємством запланованих показників.

3.Цілі і завдання контролінгу

Служба контролінгу прагне так керувати процесами поточного аналізу та регулювання планових і фактичних показників, щоб по можливості уникнути помилки, відхилення і прорахунку - як у сьогоденні, так і майбутньому. Звідси призначення контролінгу - попередження виникнення кризових ситуацій. Помилки і проблеми, що виникають при аналізі ситуації всередині організації, переплітаються, якщо їх вчасно не виправити, з помилками в оцінці майбутніх умов навколишнього середовища. Іншими словами, необхідно передбачити, щоб прийняте рішення не грунтувалося на помилкових передумовах, а це особливо важливо, коли прийняте рішення пов'язане з великим ризиком.

Основними завданнями контролінгу є виявлення проблем та коригування діяльності організації до того, як ці проблеми переростуть в кризу. Вирішення цього завдання пов'язано з:визначенням фактичного стану організації та його структурних одиниць; прогнозуванням стану та поведінки економіки організації на заданий майбутній момент часу; завчасним визначенням місця та причин відхилень значень показників, що характеризують діяльність як організації в цілому, так і його структурних одиниць;

забезпеченням сталого виробничо-фінансового стану організації при настанні (досягненні) граничних значень показників; пошуком слабких і вузьких місць в діяльності підприємства. Результативність вирішення виявленої проблеми багато в чому визначається тим, як добре скоординовані цілі різних рівнів управління, засоби і методи їх реалізації. Тому наступним завданням контролінгу є завдання контролю і регулювання. Суть третє завдання полягає в інформаційному супроводі процесу планування. Її рішення пов'язане з:

розробкою методик планування;

поданням інформації для складання планів;

встановленням допустимих меж відхилень;

аналізом причин і розробкою пропозицій для зменшення відхилень;

урахуванням і контролем витрат і результатів;

розробкою інструментарію для планування, контролю та прийняття управлінських рішень;

стимулюванням планування. Реалізація всіх трьох завдань робить можливою підготовку до використання майбутніх сприятливих умов, прояснює виникають проблеми, готує підприємство до раптових змін у зовнішньому середовищі, покращує координацію дій в організації і тим самим сприяє тривалому і успішному функціонування підприємства і його структурних одиниць.