Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word (3).docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
39.37 Кб
Скачать

5.Принципи контролінгу

Реалізація контроллінговой діяльності грунтується на чотирьох принципах: руху і гальмування; своєчасності; стратегічного свідомості; документування. Принцип руху і гальмування. Для забезпечення тривалого і стійкого існування організації необхідні її зростання, розвиток і, як наслідок, стабільне отримання прибутку. При цьому мета «зростання» означає збільшення виробництва та продажу виробів або розширення номенклатури послуг, що надаються, які вже визначені в плані організації. Мета «розвиток» означає нові вироби, нові форми їх застосування, новий сервіс, нові вирішення проблем клієнтів, нові ринки і канали збуту, нові методи виробництва, нові організаційні структури і процедури управління, т. тобто для успішної діяльності підприємства і його руху вперед необхідні «Інновації». Принцип руху і гальмування в контролінгу створює об'єктивні умови для постійного виявлення та впровадження нового, прогресивного в практику конкретної організації з урахуванням специфіки і можливостей. Принцип своєчасності. В умовах, що динамічно розвивається керівництву для прийняття рішень необхідні постійно оновлюються дані як про зовнішню, так і внутрішньому середовищі, результати їх аналізу. Тому контролер постійно спостерігає за навколишнім середовищем. В інтересах зміцнення позицій організації контролер зобов'язаний оперативно враховувати знову виникаючі шанси і ризики, їх можливе вплив на прибуток. Здатність організації до своєчасного реагування на ринкові зміни залежить від тимчасового інтервалу між виникненням нового шансу або ризику і конкретним дією керівництва, а також від витрат часу на зміну плану і впровадження новинки. Чим триваліше цей інтервал і великі витрати часу, тим імовірніше втрати прибутку. Принцип стратегічного свідомості. Інформація, отримана від працівників, має важливе значення для проведення заходів, що забезпечують стійке майбутнє фірми. Керівники організації, її підрозділи та співробітники на практиці нерідко беруть тактичні рішення, які приносять швидкий економічний ефект і реальні вигоди в поточному плані, але не відповідають стратегічним завданням підприємства. В результаті, вигравши (і деколи немало) сьогодні, фірма може набагато більше втратити завтра. Принцип стратегічного свідомості реалізується тільки тоді, коли будь-яке рішення і дію оцінюється в першу чергу з позицій його відповідності стратегічним програмами. Принцип документування. Метою цього принципу є створення умов для перевірки: дотримувалися чи цілі та завдання стратегічного контролінгу в дійсності. У стратегічному контролінгу інформація може надаватися у вигляді письмових повідомлень з попередньою оцінкою їх значимості. Письмова форма примушує інформатора до продуманому, повному і точному поданням стану справ. Документування дозволяє в будь-який момент встановити посилає і приймає інформацію, її зміст і дату передачі. Найважливіші види діяльності служби контролінгу. Реалізація функцій контролінгу знаходить відображення в наступних видах діяльності і компетенції:

1)Побудова системи планування:

сприяння при визначенні загального плану розвитку організації та її цілей; керівництво і координація роботами з планування та складання бюджету, погодження проміжних цілей і планів і їх зведення в єдиний загальний план організації; розробка методів планування; визначення необхідної для планування інформації.

При цьому служба контролінгу не визначає, що планувати, а радить, як і коли планувати, оцінює можливість реалізації запланованих заходів. Відповідальність за реалізацію планів залишається в компетенції лінійних керівників.

2)Складання звітності:

введення змістовної системи інформаційного забезпечення та звітності; облік специфічних потреб менеджерів в інформації та звітності; своєчасне подання методичної інформації про відхилення між фактичними і плановими значеннями показників, що характеризують оборот, витрати, прибуток, стан фінансових коштів та інвестицій; повідомлення керівництву про свої думки при перевищенні кошторису за певним, уже введеним в план позиціях, контрольним точкам, орієнтирів; аналіз відхилень і обговорення результатів аналізу з відповідальними керівниками підрозділів фірми, а також розробка альтернативних рішень і рекомендацій щодо виходу з ситуації, що склалася в якості контруправленія; координація обчислення очікуваних результатів діяльності організації та складання звітів для керівництва компанії в різні терміни їх подання.

Список літератури :

1. Анискин Ю. П. Плаування і  контролінг: посіб.. по спеціальності «Ме- неджмент орг.» / Ю. П. Анискин, А. М. Павлова. – 2-е изд. – М.: Омега-Л,  2005 г.

2. Контролінг у бізнесі. Методологічні и практичні основи побудування контролінгу в організаціях / А. М. Кармінський, Н. І. Оленєв, А. Г.

Примак, С. Г. Фалько. - М.: Фінанси і статистика, 2003.

3. Контролінг як інструмент управління підприємством / Є. А. Ананькина, С.В. Данилочкина, Н. Г. Данилочкина та ін; Під ред. Н. Г. Данилочкина. - М.:ЮНИТИ-ДАНА, 2004.

4. Майер Е. Контролінг як система мислення і управління: Пер з нім.Ю. Г. Жукова і С. Н. Зайцева / Е. Майєр; Під ред. С. А. Ніколаєвої. - М.: Фінанси і статистика, 2007.

5. Манн Р. Контролінг для початківців: Пер. з нім. Ю. Г. Жукова / Р. Манн, Е. Майєр; Під ред. і з перед. д-ра екон. наук В. Б. Івашкевича. - 2-е вид., перераб. і доп. - М.: Фінанси і статистика, 2004.

Зміст

1.Виникнення і розвиток контролінгу………………………………………..……………3

2.Контроль і контролінг …………………………………………………………………..7

3.Цілі і завдання контролінгу………………………………………………………….…8

4. Функції контролінгу…………………………………………………………………….9

5. Принципи контролінгу………………………….……………………………………..10

Список літератури ……………………………………………………………………..…12

Миколаївський національний університет ім. В.О.Сухомлинського

факультет економіки

кафедра обліку та економічного аналізу

РЕФЕРАТ

з дисципліни:" Контролінг "

на тему : " Історія виникнення контролінгу в світі "

студентки I курсу

групи Е-219

спеціальність:облік і аудит

перевірила:Ужва Алла Миколаївна

Ткачук Ірини Олександрівни

м.Миколаїв 2013