Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник 3-4 часть.doc
Скачиваний:
150
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
2.6 Mб
Скачать

8.7. Організація розумової праці та оцінка її ефективності

До категорії «розумова праця» відносяться види трудової діяльності, які характеризуються перевагою нервової напруги, пов'язаною з обсягом, напругою, глибиною уваги, здібністю його до перемикання, з такими психологічними процесами як пам'ять, мислення тощо.

Особливостями переважно розумової праці є:

- Висока питома вага нервово-психічних навантажень.

- Різноманіття і часта змінюваність робочих динамічних стереотипів.

- Більш високі порівняно з фізичною працею частка творчості та ступінь відповідальності.

- Відсутність речовинного результату праці.

- Обмеженість рухливості організму людини, що веде до певних негативних змін кістково-м'язової системи, органів кровообігу тощо.

- Тривале навчання в навчальних закладах і постійне підвищення рівня знань відповідно до розвитку науки і техніки.

Умовно розумову працю поділяють на такі види:

1. Праця керівників: забезпечення технічного і організаційного керівництва виробництва, ухвалення управлінських рішень і відповідальність за результати роботи колективу.

2. Праця фахівців: розвиток і вдосконалення виробництва, забезпечення технічного керівництва виробничим процесом.

3. Праця технічних виконавців: виконують певні функції, регламентовані посадовою інструкцією.

Під робочим місцем працівника розумової праці мається на увазі сукупність предметів меблів і технічних засобів, що використовуються в роботі. Задача вдосконалення робочого місця передбачає оснащення його всім необхідним відповідно до особливостей роботи, що виконується, а також раціональне розташовує необхідного оснащення, створення найкомфортніших умов для роботи, запобігання дії несприятливих чинників зовнішнього середовища, полегшення праці, оскільки він пов'язаний з постійною високою нервовою напругою, одноманітною нерухомою робочою позою, що шкідливо позначається на організмі людини.

Запитання для самоконтролю

1. Розділення і кооперація праці в суспільстві та на підприємстві: поняття і види; форми і межі.

2. Характеристика трудових процесів і сутність їх нормування: поняття трудового процесу та класифікаційні ознаки; структура трудового процесу; сутність нормування праці; види норм праці.

3. Поняття і основні напрями організації праці: поняття організації праці; завдання організації праці; елементи організації праці та їх сутність.

4. Умови праці і чинники їх формування: поняття, чинники формування умов праці, характеристика виробничих чинників.

5. Організація розумової праці та оцінка його ефективності: особливості розумової праці; групи працівників розумової праці і їх функції; умови раціональної організації розумової праці; поняття робочого місця працівника розумової праці та задачі його вдосконалення.

6. Характеристика робочих місць і організація їх обслуговування: поняття робочого місця, сутність оснащеності та планування робочого місця; поняття типового проекту організації робочих місць; форми і системи обслуговування робочих місць.

Задачі типове рішення задач

8.1.

Норма освітленості слюсаря-складальника - 200 люкс. Перевіркою встано-влено, що фактично на робочому місці освітленість досягає 175 люкс. Крім того, фактична температура повітря в приміщенні 15градусів за С при нормі 18-22 градуси за С, а фактичний рівень шуму 100 дБ при нормі 85-90 дБ.

Визначити:

1. Коефіцієнт умов праці за цими показниками.

2. Як може понизитись продуктивність праці, якщо на кожну 0,01 частки зниження цього коефіцієнта продуктивність праці падає на 0,5%.