Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры rebuild.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
452.1 Кб
Скачать

14. Підстави набуття громадянства України відповідно до вітчизняного конституційного законодавства

Гражданство — правовая связь между физическим лицом и государством, которая находит свои выражения во взаимных правах и обязаностях. Государство признает и гарантирует права и свободы человека, защищает и покровительствует ему за границей. Гражданин соблюдает законы и предписания государства, выполняет установленные им обязанности. Гражданство Украины регулируется Конституцией, Законом Украины « О гражданстве Украины » и принятыми в соответствии с ними другими нормативно-правовыми ак­тами. Право на гражданство является неотъемлемым правом человека. Конституция устанавливает, что гражданин Украины не может быть лишен гражданства и права переменить гражданство, не может быть выдворен за пределы Украины либо выдан другому государству. Украина гаран­тирует заботу и защиту своим гражданам, находящимся за ее пределами. Правовое положение других основных правовых состо­яний личности в Украине регулируется Конституцией и Законом Украины «О правовом статусе иностранцев».

Способи отримання громадянства: по народженню, по території, відновлення громадян., у випадку встановлення опіки, всиновленя. Законодавство України встановлює обмеження щодо набуття громадянства окремими особами. Зокрема, в громадянство України не приймаються особи, які: 1) вчинили злочини проти людства чи здійснювали геноцид, чинили насильницькі дії проти національної державності України; 2) засуджені до позбавленню волі до зняття судимості; 3) перебувають під слідством або уникають покарання чи вчинили злочин на території іншої держави; 4) перебувають на військовій службі, у службі безпеки, в правоохоронних органах, органах юстиції або органах державної влади іноземної держави”. Подібні умови прийому до громадянства встановлює кожна демократична держава.

Умови отримання громадянства: наявність права на іміграцію, знання законодавства та ін..

15. Конституційно-правовий статус Верховно ради України

Верховна Рада України розглядає та вирішує питання державного і суспільного життя, що потребують урегулювання законами України, а також здійснює установчі та контрольні функції, передбачені Конституцією України. Вона приймає закони, постанови та інші акти більшістю від її конституційного складу, крім випадків, передбачених Конституцією. До повноважень Верховної Ради України нале­жать: внесення змін до Конституції України; призначення всеукраїнського референдуму з пи­тань, визначених Конституції; прийняття законів; визначення засад внутрішньої та зовнішньої по­літики; призначення виборів Президента України у строки, передбачені Конституцією; заслуховування щорічних і позачергових по­слань Президента України про внутрішнє і зов­нішнє становище України; усунення Президента України з поста в порядку особливої процедури (імпічменту); надання згоди про призначення Президентом України Прем'єр-міністра України; здійснення контролю за діяльністю Кабінету Міністрів України та ін. єдиним органом законодавчої влади в Україні є парламент — Верховна Рада України. Конституційний склад Верховної Ради України — 450 народних депутатів України, які обираються на основі загального, рівного, прямого виборчого права таємним голосуванням строком на чотири роки. Народні депутати України здійснюють свої повноваження на постійній основі. Вони не можуть бути на державній службі або мати інший представниць­кий мандат, їм гарантується депутатська недотор­канність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]