Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Регионалка EKZAMEN.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
141.38 Кб
Скачать

28. Роль паливно-енергетичного комплексу в економіці України:

Паливно-енергетичний комплекс (ПЕК) — складна міжгалузева система видобутку й виробництва палива та енергії, їхнього транспортування, розподілу й використання. До його складу входять паливна промисловість (нафтова, газова, вугільна, сланцева, торфова) та електроенергетика, тісно пов'язані з усіма галузями народного господарства.

Вугільна промисловість України: сировина база, особливості розташування. Найбільшим басейном в Україні є Донбас. Тут є усі марки вугілля: коксівне (половина запасів), антрацит, газове, довгополуменеве. Донецьке вугілля має високу тепло твірну здатність і незначну зольність. Проте собівартість його порівняно висока через велику глибину залягання шарів та їхню малу потужність. Це знижує його конкурентоспроможність. В Україні вугілля видобувається також у Львівсько-Волинському та Дніпровському вугільних басейнах, проте поклади тут невеликі.

Нафтова промисловість України: сировина база, особливості розташування. Нафта — основа світового паливно-енергетичного балансу, найефективніше й найзручніше паливо. Продукти нафтопереробки широко використовуються в усіх галузях промисловості, сільського господарства, на транспорті, у побуті. Основна частина продукції використовується для вироблення енергії, а тому вона відноситься до групи галузей енергетики. Частина нафти й нафтопродуктів йде на нафтохімічну переробку. Україна не багата на нафту. Виокремлюються три райони: Прикарпатський, Дніпровсько-донецький та Причорноморський. Нафта має певні природні переваги порівняно з твердим паливом: більша ефективність на одиницю об'єму й ваги, висока тепло твірна здатність, відносна дешевість перевезень наливними суднами великої вантажопідйомності, значно менші витрати навантаження й розвантаження, властивості плинності й швидкого згоряння (що полегшує механізацію та автоматизацію видобутку й транспортування), більша "чистота" — все це сприяє утвердженню нафти як основного енергоносія та сировини для хімічної промисловості.

Газова промисловість України: сировина база, особливості розташування. Промисловість природного газу включає розвідування, видобуток, транспортування, зберігання й переробку природного й супутнього нафтового газу, що видобувається разом з нафтою. Ця галузь енергетики розвивається чи не найшвидше, через що її роль в енергопостачанні постійно зростає. Природний газ застосовується у багатьох галузях господарства, але переважна його частина використовується в енергетиці, бо таке паливо найменше забруднює атмосферу. Головними резервами нарощування газовидобутку в Україні є відкриття нових родовищ та запровадження нових технологій.

29. Принципи та чинники розміщення транспортного комплексу України:

Залізничний транспорт. Залізничний транспорт надзвичайно важливий для внутрішніх перевезень. Рівень технічної оснащеності дуже важливий для характеристики розміщення залізничного транспорту. На дорогах США та Західної Європи, Японії діють магістралі зі збільшеною швидкістю руху. Рівень технічної оснащеності дуже важливий для характеристики розміщення залізничного транспорту. У країнах, що розвиваються, технічний рівень залізничного транспорту низький: застосовується різнотипний рухомий склад, здебільшого малопотужні локомотиви, вагони малої вантажності, значне місце належить паровій тязі. У всьому світі спостерігається тенденція до зниження питомої ваги залізничного транспорту в загальному обсязі вантажо- та пасажироперевезень. Проте цей вид транспорту ще довго вестиме перед у транспортній системі світу. Найгустіша мережа залізничних магістралей характерна для Донбасу, Придніпров'я, Правобережного Лісостепу та західних територій України. Залізничний транспорт України посідає перше місце серед інших видів транспорту за вантажообігом. Розміщення нерівномірно. Густий і розгалуженою мережею мають європейські регіони. Конфігурація мережі: радіально-кільцева з центром у Москві, від якої відходять основні магістралі в напрямку Донбас, Одеса, Казань, Самара, Саратов, Волгоград, Рига, Архангельськ і ін

У східній частині яскраво виражене широтний напрямок з малою розгалуженістю. Найважливіша магістраль - трансконтинентальна дорога зв'язує Центр з Уралом, Сибіром і Далеким Сходом.

Автомобільний транспорт. Автомобільний транспорт реальний розвиток дістав в Україні лише в післявоєнний період і характеризується перевезеннями на незначні відстані. В перевезеннях на невелику відстань автомобільний транспорт – поза конкуренцією з іншими видами транспорту. Ним здійснюються зв'язки між містами і селами, перевозиться продукція сільського господарства до магазинів і сховищ, до залізничних станцій і пристаней. Досить значні перевезення цим видом транспорту будівельних матеріалів і продукції легкої промисловості. Крім перевезення вантажів і пасажирів автомобільний транспорт виконує багато інших функцій: забезпечує роботу швидкої медичної допомоги, пожежної охорони, органів громадського правопорядку тощо. Необхідною умовою розвитку автотранспорту є сучасні автошляхи. Автотранспортне використання в основному для перевезень невеликих потоків вантажів на невеликі відстані (через високу собівартість і малої вантажопідйомності). Гідність: висока швидкість доставки, можливість доставки до місця призначення без перевантаження. Складовою частиною автотранспорту є автодороги, вони поділяються на дороги загального користування і відомчого призначення (44%). Дороги загального користування класифікують на 3 типи: магістральні (без обмеження швидкості для вантажного та легкового транспорту); магістралі зі швидкісним обмеженням; місцеві дороги (не ізольовані від пішоходів). Дороги мають федеральне, республіканське, обласне, місцеве призначення.

Основні транспортні вузли України. Транспортним вузлом називається комплекс транспортних пристроїв у пункті стику декількох видів транспорту, що спільно виконують операції з обслуговування транзитних, місцевих і міських перевезень вантажів і пасажирів. Найбільшими транспортними вузлами України є: Харків, Київ, Одеса. Великі транспортні вузли завжди є великими містами. Справа в тому, що транспортні вузли буквально притягають торгівлю (ефект, який можна спостерігати хоча б на прикладі вокзалів), тут зручно розвивати промисловість (немає проблем з постачанням), та й самі транспортні термінали надають багато робочих місць. Дуже багато міст виникли на перетині наземних або водних шляхів, тобто як транспортні вузли, а багато з них дотепер існують за рахунок цієї ролі. Насамперед це міста-порти, але є й менш звичайні приклади. Деякі міста виконують роль не вантажних, а пасажирських транспортних вузлів, наприклад, Сімферополь у Криму, куди прибувають численні туристи, що пересаджуються там на транспорт, який доставляє їх у міста кримського узбережжя.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]