Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Регионалка EKZAMEN.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
141.38 Кб
Скачать

32. Електроенергетика – провідна галузь економіки комплексу України:

Структура виробництва електроенергетики. Застаріла технологія спалювання вугілля, мазуту і навіть газу разом із високим рівнем спрацювання обладнання призводить до великих викидів шкідливих речовин у повітря. Гідроелектростанції являються найефективнішим джерелом електроенергії. Перевага їх у тому, що собівартість вироблення на них енергії у 5-6 разів дешевша, ніж на теплових станціях, а затрати праці у 15-20 разів менші. Разом з тим розміщення їх залежить від природних умов та й виробництво електроенергії має сезонний характер. Будівництво ГЕС на рівнинних річках завдає значних матеріальних збитків, по¬требує затоплення великих територій. Основні гідроелектростанції розташовані на Дніпрі. Це Київська, Канівська. Атомні електростанції у вигляді палива використовують збагачений уран. За характером використання палива вони не пов'язані з родовищами його видобування. Такі електростанції доцільно розміщувати у регіонах без достатньої наявності інших видів паливних ресурсів. Щодо вітроенергетики, то цей напрям отримання електроенергії порівняно молодий. Нині в Україні ведеться будівництво 9 вітроелектростанцій, 5 із них в Криму, де особливо гостро стоїть проблема з електропостачанням.

Сировинна база теплових електростанцій та принципи їх розміщення. Електроенергетика — базова галузь економіки України. Вона одна з найстарших у країні. Виробництво електроенергії ґрунтується на спалюванні вугілля, мазуту, природного газу, використанні атомної енергії, енергії води. В останні роки на теплових електростанціях вироблялося 57% електроенергії. З-поміж ТЕС переважають електростанції, що виробляють тільки електричну енергію. Найбільші з них за потужністю — державні районні електростанції (ДРЕС). Вони постачають електричну енергію промисловим, комунальним, транспортним та іншим об'єктам, розмішеним на значній території певних регіонів. Найбільші ТЕС розташовані в Донбасі (Вуглегірська, Старобешівська, Миронівська, Курахівська й ін.), на Придніпров'ї (Придніпровська, Криворізька), у Харківській (Зміївська), Київській (Трипільська), Івано-Франківській (Бурштинська), Львівській (Добротвірська) областях, у Запоріжжі, Мелітополі, Одесі й ін. Більшість цих електростанцій виробляє й тепло (ТЕЦ).

Екологічні проблеми енергетики. Одним з провідних чинників, що обмежує розвиток енергетики в Україні, є екологічний. Викиди від роботи цієї галузі становлять близько 30% всіх твердих часток, що надходять в атмосферу внаслідок господарської діяльності людини. За цим показником електростанції зрівнялися з підприємствами металургії і випереджають всі інші галузі промисловості. Крім того, електроенергетика дає до 63 % сірчаного ангідриду, понад 53 % оксидів азоту, що надходять у повітря від стаціонарних джерел забруднення. Вони є основними джерелами кислотних дощів в Україні. Оксиди вуглецю, що їх викидають електростанції в атмосферу, - головне джерело парникового ефекту на нашій планеті.

Якщо не зменшити вміст оксиду вуглецю в атмосфері, на землю чекає глобальне потепління клімату. Це призведе до підвищення рівня Світового Океану і затоплення значних площ землі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]