Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція 6 Земельне право самостійні питання.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
48.89 Кб
Скачать

7. Контроль за використанням та охороною земель

Контроль за використанням та охороною земель, за законодавчим визначенням, «полягає в забезпеченні додержання органами державної влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями і громадянами земельного законодавства України " (ст. 187 3КУ).

У доктрині земельного права державний контроль за використан­ня і охороною земель визначається як врегульована нормами права влад­но організуюча діяльність спеціально уповноважених державних орга­нів, спрямована на забезпечення додержання норм земельного законо­давства всіма суб'єктами відповідних суспільних відносин, попереджен­ня та виявлення правопорушень, вжиття заходів впливу на порушни­ків і поновлення порушених прав землевласників і землекористувачів.

Функція контролю пов'язана із функцією моніторингу, проте, на відміну від моніторингу, для контролю характерний владний вплив на порушників.

За суб'єктом здійснення виділяють такі форми контролю: (1) дер­жавний, (2) самоврядний та (3) громадський контроль.

(1) Загальні положення про здійснення державного контролю у даній сфері визначені ст.ст. 187-190 ЗКУ, ЗУ "Про державний контр­оль за використанням та охороною земель", ПКМ "Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження гос­подарської діяльності та визначається періодичність проведення пла­нових заходів з державного контролю за використанням та охороною земель" від 20.05.2009 № 477, Наказом Держкомзему України "Про затвердження Порядку планування та проведення перевірок з питань здійснення державного контролю за використанням та охороною зе­мель" від 12.12.2003 № 312, засади притягнення до адміністратив­ної відповідальності за земельні правопорушення - КУпАП.

Державний контроль за використанням та охороною земель здійснює спеціально уповноважений орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів.

Державний контроль за додержанням законодавства про охорону земель здійснює спеціально уповноважений орган виконавчої влади з питань екології та природних ресурсів.

Моніторинг родючості ґрунтів проводить спеціально уповноважений орган виконавчої влади з питань аграрної політики.

• місцеві державні адміністрації - ст. 16 ЗУ "Про місцеві держав­ні адміністрації", ст. 17 ЗКУ.

  1. Здійснення самоврядного контролю у галузі земельних відно­син передбачене ст. 189 ЗКУ, п. "Г ст. 15 ЗУ "Про охорону навколиш­нього природного середовища". Порядок здійснення контрольних по­вноважень органами місцевого самоврядування визначається насам­перед ЗУ "Про місцеве самоврядування в Україні". Зокрема, п. "б" ч. 1 ст. 33 Закону надає виконавчим органам рад повноваження щодо здій­снення контролю за додержанням земельного та природоохоронного законодавства, використанням і охороною земель, за впровадженням заходів, передбачених документацією із землеустрою; ст. 48 передба­чає засади діяльності тимчасових контрольних комісій ради. Оскільки на законодавчому рівні засади здійснення самоврядного контролю ви­значаються лише в загальному вигляді, існує практика деталізації по­ложень Законів у актах самих органів місцевого самоврядування: див., наприклад, рішення Київської міської ради № 16/890 від 25.09.2003 "Про Порядок здійснення самоврядного контролю за використанням і охороною земель у м. Києві".

  2. Здійснення громадського контролю за використанням та охо­роною земель передбачене ст. 190 ЗКУ, згідно із якою такий контроль "здійснюється громадськими інспекторами, які призначаються відпо­відними органами місцевого самоврядування і діють на підставі поло­ження, затвердженого центральним органом виконавчої влади по зе­мельних ресурсах." На сьогодні відповідне положення не затверджене.

Громадський контроль за використанням та охороною земель на да­ний час може здійснюватися в рамках громадського контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища. Законодавчою осно­вою для здійснення такого контролю є ст. 36 ЗУ "Про охорону навко­лишнього природного середовища" та наказ Міністерства екології та природних ресурсів України № 88 від 27.02.2002 "Про затвердження Положення про громадських інспекторів з охорони довкілля".

  • Здійснення заходів з охорони природи громадськими формування­ми також регламентується ЗУ "Про участь громадян в охороні громад­ського порядку і державного кордону" від 22.06.2000.