Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strakhuvannya_ostatochny_variant.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
995.33 Кб
Скачать

Ключові терміни і поняття

Бізнес-план страховика — програма функціонування компанії, що конкретизує її діяльність на найближчу перспективу (3—5 років) згідно з требами ринку і можливостями мобілізації для цього відповідних ресурсів.

Віце-президент — замісник президента страхової компанії, що зазвичай керує також певною стороною діяльності компанії.

Диверсифікація

1) одночасний розвиток багатьох не пов'язаних один з одним видів страхування; 2) розширення сфери діяльності страховика в галузях, не пов'язаних безпосередньо із страхуванням.

Кептивна страхова компанія — компанія, створена промисловими, торговельними, банківськими та іншими структурами з метою задоволення їх

потреб у страхових послугах.

Композитна компанія — в іноземній практиці — універсальний страховик, який здійснює як страхування життя, так і загальне страхування.

Ліцензія — документ, що потверджує право страховика на проведення конкретних видів страхування.

Ллойд — 1) міжнародний страховий ринок, розташований у лондонському Сіті; 2) корпорація (об'єднання) юридичне незалежних страховиків, кожен з яких самостійно приймає на страхування ризики виходячи зі своїх фінансових можливостей.

Монополія страхова — 1) виключне право державних страхових організацій на проведення страхування в країні; 2) страхова компанія або група таких компаній, що панує на національному (міжнародному) страховому ринку при проведенні певних видів страхування.

Офшорна страхова компанія — страхова компанія із спеціальним статусом: як правило, виведена з-під національного регулювання страхової діяльності за місцем реєстрації або розташована в офшорному фінансовому центрі.

Президент компанії — найвищий керівник, страхової компанії, на якого покладені функції управління оперативною діяльністю компанії,

Стратегія — генеральна програма дії компанії, що передбачає головну мету компанії та шляхи її досягнення.

Страхова компанія — суб'єкт підприємницької діяльності, який бере на себе обов'язки страховика і має на це відповідну ліцензію.

Страхове товариство — установа, організація, компанія, створена на засадах угоди юридичними особами і громадянами шляхом об'єднання їх майна та підприємницької діяльності з метою одержання прибутку. До С. т. належать: акціонерні, повні, командитні товариства та товариства з додатковою відповідальністю.

Товариство взаємного страхування — організація некомерційного типу, створена для страхуванні майнових інтересів її членів-учасників.

Експертна рада з питань страхування — державний орган влади, створений в 1996 р. при Кабінеті Міністрів України як дорадчий орган для висновків щодо формування державної політики у сфері страхування, розроблення пріоритетних напрямів розвитку страхового ринку.

Закон України «Про страхування» — законодавчий акт, прийнятий Верховною Радою України 7 березня 1996 р. (останні зміни внесені у 2002 р.). Регулює відносини у сфері страхування і спрямований на розвиток ринку страхових послуг, посилення надійності страхового захисту юридичних і фізичних осіб. Дія цього Закону не поширюється на державне соціальне страхування.

Департамент з надзору за страховою діяльністю в складі Державної комісії з регулювання ринку фінансових послуг України — орган державної виконавчої влади, який здійснює державний контроль за страховою діяльністю.

Ліцензія на страхову діяльність — документ, що засвідчує право страхової компанії брати на страхування (перестрахування) страхові ризики певного виду. Видається Департаментом з надзору за страховою діяльністю, має спеціальну форму і містить такі обов'язкові реквізити: повну і скорочену назву страховика та його юридичну адресу; перелік видів добровільного та обов'язкового страхування; назву території, на якій страховик та його філії мають право укладати договори страхування; термін дії, реєстраційний номер і дату видачі ліцензії; підпис керівника (або заступника) Департаменту з надзору за страховою діяльністю. У разі порушення страхового законодавства ліцензія може бути відкликана.

Страховий нагляд — контроль за діяльністю суб'єктів страхового бізнесу, здійснюваний спеціально уповноваженими на це органами. В Україні функції страхового нагляду покладені на Комітет у справах нагляду за страховою діяльністю та його органи на місцях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]