Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
577.02 Кб
Скачать

3.1 Загальні положення облікової політики на підприємстві

Ведення бухгалтерського облiку на пiдприємствi здiйснюється вiдповiдно до Закону України «Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi» вiд 16 липня 1999 року № 996-XIV, в якому визначено правовi засади регулювання, органiзацiї, ведення бухгалтерського облiку та фiнансової звiтностi, а також вiдповiдно до Положень (стандартiв) бухгалтерського облiку. Облiкова полiтика пiдприємства визначена наказом по пiдприємству № 737 вiд 26.09.2006 р. «Про облiкову полiтику підприємства» зi змiнами i доповненнями, внесеними наказами № 1110 вiд 29.12.2006 р., № 242 вiд 21.03.2007 р., № 1442 вiд 29.12 .2007 р., № 1091 вiд 17.09.2008 р., № 891 вiд 02.10.2009 р., № 1114 вiд 30.09.2010 р., № 1615 вiд 31.12.2010 р., 1406 вiд 17.10.2011 р., 1549 вiд 14.11.2011 р., 1809 вiд 29.19.2011 р.

Облiкова полiтика передбачає виконання всiх вимог Закону та Положень (стандартiв) бухгалтерського облiку при складаннi фiнансової звiтностi пiдприємства. Для ведення бухгалтерського облiку та розкриття iнформацiї у фiнансових звiтах застосовуються пiдходи i методи облiку, передбаченi нацiональними стандартами:

1. При складаннi фiнансових звiтiв визначена межа iстотностi вiдповiдно до листа Мiнiстерства фiнансiв України вiд 29.07.2003 р. №04230-108.

2. Основними засобами визначенi матерiальнi активи, якi утримуються з метою використання їх у процесi виробництва або постачання товарiв чи послуг, надання в оренду iншим особам або для здiйснення адмiнiстративних i соцiально-культурних функцiй, очiкуваний строк корисного використання яких бiльше одного року i вартiсть понад 1000 грн .

3. До iнших необоротних матерiальних активiв вiднесенi матерiальнi активи, очiкуваний строк корисного використання яких бiльше одного року i вартiсть не бiльше 1000 грн. без ПДВ. При цьому витрати, пов'язанi з полiпшенням (капiтальним ремонтом, модернiзацiєю, модифiкацiєю, реконструкцiєю тощо) об'єкта, якi в подальшому призведуть до збiльшення майбутнiх економiчних вигод, вiдносяться на збiльшення вартостi даних необоротних активiв. Витрати, якi пов'язанi з вiдновленням функцiй об'єктiв (капiтальнi та поточнi ремонти), вiдносяться на собiвартiсть продукцiї.

4. Амортизацiя основних засобiв та iнших необоротних матерiальних активiв в бухгалтерському облiку нараховується за прямолiнiйним методом вiд вартостi, яка амортизується. Вартiсть, яка амортизується для основних фондiв та iнших необоротних матерiальних активiв визначена як рiзниця мiж первiсною вартiстю i лiквiдацiйною вартiстю.

5. Лiквiдацiйна вартiсть та строк корисного використання (експлуатацiї) основних засобiв визначаються експертним шляхом або комiсiйно при введеннi основних засобiв в експлуатацiю. Лiквiдацiйна вартiсть основних засобiв, у разi якщо її неможливо визначити чи витрати, пов'язанi з продажем (лiквiдацiєю) перевищують суму коштiв або вартiсть iнших активiв, яку очiкується отримати вiд реалiзацiї (лiквiдацiї) основних засобiв пiсля закiнчення строку їх корисного використання (експлуатацiї), приймається рiвною 5% вiд початкової вартостi даного об'єкта.

6. До малоцiнних необоротних матерiальних активiв вiднесенi спецодяг та iншi засоби iндивiдуального захисту, очiкуваний строк корисного використання яких бiльше одного року i вартiсть яких не бiльше 1000 грн. Амортизацiя малоцiнних необоротних матерiальних активiв i бiблiотечних фондiв нараховується в першому мiсяцi використання об'єкта в розмiрi 100% його вартостi.

7. Нарахування амортизацiї нематерiальних активiв здiйснюється iз застосуванням прямолiнiйного методу. Термiн служби нематерiального активу встановлюється при його отриманнi, але не бiльше 20 рокiв. Лiквiдацiйна вартiсть нематерiальних активiв визначена рiвною нулю.

8. Одиницею бухгалтерського облiку запасiв визнана однорiдна група або вид.

9. Транспортно-заготiвельнi витрати (далi - ТЗВ) облiковуються на окремих субрахунках за видами запасiв i щомiсячно розподiляються мiж сумою залишку запасiв на кiнець звiтного мiсяця i сумою запасiв, що вибули (використанi, реалiзованi, безоплатно переданi тощо) за звiтний мiсяць. Сума ТЗВ, яка вiдноситься до запасiв, що вибули, визначається як добуток середнього вiдсотка ТЗВ i вартостi запасiв, що вибули з вiдображенням її на тих самих рахунках облiку, в кореспонденцiї з якими вiдображено вибуття цих запасiв. Середнiй вiдсоток ТЗВ визначається дiленням суми залишкiв ТЗВ на початок звiтного мiсяця i ТЗВ за звiтний мiсяць на суму залишку запасiв на початок мiсяця i запасiв, що надiйшли за звiтний мiсяць.

10. При вiдпуску запасiв у виробництво, продажу та iншому вибуттi оцiнка запасiв проводиться: за середньозваженою собiвартiстю для готової продукцiї, напiвфабрикатiв i незавершеного виробництва; за цiнами продажу - для товарiв управлiння громадського харчування та торгiвлi; за середньозваженою собiвартiстю на дату операцiї для всiх iнших запасiв. Облiк залишкiв готової продукцiї на складi проводиться за середньозваженою собiвартiстю.

11. Номенклатури шифрiв виробничих витрат, передiлiв, загальновиробничих витрат загальногосподарського призначення та адмiнiстративних витрат застосовуються вiдповiдно до наказу по пiдприємству № 1075 вiд 22.12.2006 р.

12. Всi загальновиробничi витрати для цiлей бухгалтерського облiку та складання звiтностi вважаються постiйними.

13. Постiйнi загальновиробничi витрати розподiляються на кожен об'єкт витрат з використанням бази розподiлу при нормальнiй потужностi.

14. Не визнаються активом i списуються на витрати звiтного перiоду витрати на науково-дослiднi роботи, витрати на пiдготовку i перепiдготовку кадрiв, витрати на рекламу i просування продукцiї на ринку.

15 Придбанi нематерiальнi активи зараховуються на баланс пiдприємства за первiсною вартiстю вiдповiдно до п.11-18 П (С) БО № 8.

16. При облiку дебiторської заборгованостi поточна дебiторська заборгованiсть включається до пiдсумку балансу за чистою реалiзацiйною вартiстю.

17. Величина резерву сумнiвних боргiв по поточної дебiторської заборгованостi визначається за методом застосування коефiцiєнта сумнiвностi. Коефiцiєнт сумнiвностi встановлений в розмiрi 50% для заборгованостi, не погашеної в строк вiд 180 до 360 днiв, i в розмiрi 100% для заборгованостi, не погашеної в строк по-над 360 днiв.

18. Вiдповiдно до П (С) БО 11 <Зобов'язання> нараховуються наступнi види забезпечень i резервiв: забезпечення виплат вiдпусток працiвникам; пенсiйний резерв на оплату пiльгових пенсiй за списком №1 та №2; резерв на виплати по системi добровiльного вiдходу; резерв за судовими позовами; резерв на соцiальнi видатки, передбаченi iнвестицiйними зобов'язаннями (будiвництво житла); резерв на аудиторськi, юридичнi, консультацiйнi та iншi професiйнi витрати; резерв на оплату корпоративних послуг; резерв на виплату винагороди за пiдсумками роботи за рiк; резерв премiй та iнших виплат працiвникам; резерв витрат з виведення активiв; iншi резерви для забезпечення майбутнiх витрат i платежiв.

19. Доходи i витрати включаються до складу звiту про фiнансовi результати на пiдставi принципiв нарахування та вiдповiдностi i вiдображаються в бухгалтерському облiку та фiнансових звiтах тих перiодiв, до яких вони належать.

20. Дохiд вiд реалiзацiї продукцiї на експорт за договорами, якi передбачають умови поставки FOB i CFR, визнаються у випадку, якщо покупцю переданi ри-зики i вигоди, пов'язанi з правом власностi на продукцiю, тобто пiсля того як нава-нтаження продукцiї на судно оформлена коносаментом (штурманської розпискою) вiдповiдно до Iнкотермс. Дохiд вiд реалiзацiї продукцiї на експорт за договорами, якi передбачають умови поставки DAF, визнається через два календарних днi вiд дати залiзничної квитанцiї. Дохiд вiд реалiзацiї продукцiї на експорт за договорами, якi передбачають умови поставки DES, визнається при надходженнi продукцiї в порт призначення, на пiдставi нотiса про прибуття. Дохiд вiд реалiзацiї продукцiї за iншими договорами визнається за датою вiдвантаження, зазначеної в залiзничнiй квитанцiї або iнших вiдвантажувальних документах, у разi вiдвантаження продукцiї iншими видами транспорту. Суми транспортних витрат, пов'язаних з доставкою продукцiї покупцям, дохiд вiд реалiзацiї якої не визнаний у зв'язку з тим, що покупцевi не переданi ризики i вигоди, пов'язанi з правом власностi на дану продукцiю, враховується у складi витрат майбутнiх перiодiв.

21. При веденнi синтетичного облiку витрат за елементами витрат використовуються рахунки класу 8.

22. Податковий облiк здiйснюється вiдповiдно до вимог чинного податкового законодавства України.

23. При здiйсненнi капiтальних iнвестицiй на будiвництво, реконструкцiю та технiчне переозброєння об'єктiв основних засобiв, проводиться акумулювання витрат на рахунках облiку капiтальних iнвестицiй з наступним вiднесенням на додаткову вартiсть iснуючих об'єктiв основних засобiв або первiсну вартiсть нового об'єкта основних засобiв пiсля його введення в експлуатацiю.

24. Витрати на здiйснення капiтальних iнвестицiй не включаються до витрат поточного перiоду.

25. Бухгалтерський i податковий облiк ведеться роздiльно. При цьому результати пiдрахункiв доходiв i витрат за податковим облiком не впливають на собi-вартiсть продукцiї, що випускається.

26. Згiдно вимог Положення (стандарту) бухгалтерського облiку № 17 <Податок на прибуток> розраховується сума вiдстроченого податкового активу.

27.Фiнансовi витрати визнаються витратами того звiтного перiоду, в якому вони нарахованi. Капiталiзацiя фiнансових витрат не здiйснюється.

28. Фiнансовi iнвестицiї облiковуються за собiвартiстю.

29. Прiоритетним визнаний господарський вид сегмента. До господарських звiтним сегментам вiднесенi наступнi сегменти: концентрат; заготiвля; сортовий прокат; катанка. Допомiжним визнаний географiчний збутовий вид сегмента. До географiчних збутових звiтних сегментiв вiднесенi наступнi сегменти: внутрiшнiй ринок України; ринок Африки; ринок Європи; ринок Близького Сходу.

30. Доходи, витрати, активи, зобов'язання, капiтальнi iнвестицiї та амортизацiя необоротних активiв, якi прямо не пов'язанi з певним звiтним сегментом, розподiляються на окремi звiтнi сегменти пропорцiйно доходу вiд реалiзацiї продукцiї (товарiв, робiт, послуг).

31. Надалi пiдприємство, вiдповiдно до принципу послiдовностi, буде продовжувати застосування облiкової полiтики, сформульованої в 2006 роцi з подальшими змiнами, з урахуванням змiн, що вносяться до Положення (стандарти) бухгалтерського облiку.

32. Датою переходу на мiжнароднi стандарти фiнансової звiтностi встановлено 01.01.2012 року.