Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
577.02 Кб
Скачать

3.3 Перевірка відображення наявності та руху основних засобів в регістрах учета та звітності

За 2009 рік проведено 20 документальних ревізій та 86 тематичних перевірок.

Всього проведено 106 ревізій та перевірок.

В результаті проведених ревізій та перевірок виявлено:

- Надлишки ТМЦ на суму 2 961,6 тис.грн.;

- Недостача ТМЦ на суму 2 759,0 тис.грн.;

- Необгрунтоване списання ТМЦ на суму 2 406,9 тис.грн.;

- Завищення обсягів виконаних робіт на суму 55,2 тис.грн.

Відшкодовано недостач в сумі 38,2 тис.грн.

За результатами ревізій і перевірок матеріали передані до правоохоронних органів у 24 випадках.

За результатами документальних ревізій і тематичних перевірок видано 15 наказів та 37 розпоряджень, якими позбавлено премії 199 осіб на суму 72,2 тис.грн., Позбавлено персональної надбавки 10 осіб на суму 6,1 тис.грн., Притягнуто до адміністративної відповідальності (догані ) 25 осіб.

Відповідно до «Інструкції з інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів, документів і розрахунків», затвердженої наказом Мінфіну України від 11.08.94г. № 69 і для підтвердження достовірності даних бухгалтерського обліку та фінансової звітності, на підставі ст.10 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» по підприємству був виданий наказ № 787 від 04 вересня 2009р. «Про інвентаризацію майна підприємства», яким встановлено порядок, терміни початку і закінчення робіт, затверджено склад центральної інвентаризаційної комісії.

На виконання наказу для проведення інвентаризації в цехах, службах, структурних підрозділах підприємства були видані відповідні розпорядження, якими затверджені склади робочих інвентаризаційних комісій.

З робочими комісіями проведено нараду.

Інвентаризація проведена:

Станом на 01.10.2009р.:

 виробничих запасів (сировини, основних і допоміжних матеріалів, палива, тари, запасних частин, електродвигунів, встановлених в обладнанні і знаходяться в резерві, напівфабрикатів покупних, малоцінних і швидкозношуваних предметів, а саме: інвентарю, інструменту, спецвзуття, спецодягу, спеціального оснащення, значиться на балансовому обліку на складі та позабалансовому обліку в експлуатації; товарів, матеріалів на відповідальному зберіганні, тварин на вирощуванні і відгодівлі, та інших матеріальних цінностей).

Станом на 01.11.2009р.:

 незавершеного капбудівництва;

 основних засобів;

 інших необоротних матеріальних активів;

 малоцінних необоротних матеріальних активів;

 нематеріальних активів;

 довгострокових біологічних активів.

Станом на 01.12.2009р.:

 витрат майбутніх періодів;

 розрахунків (з дебіторами і кредиторами, постачальниками та підрядниками, робітниками і службовцями, невідфактурованих поставок, матеріалів у дорозі, розрахунків за кредитами і позиками; списаної дебіторської заборгованості, невідшкодованих нестач і втрат, що значаться на забалансовому обліку тощо);

 цільового фінансування;

 напівфабрикатів власного виробництва;

 готової продукції;

 незавершеного виробництва;

 забезпечення виплат відпусток працівникам.

Станом на 01.01.2010р.:

 грошових коштів та їх еквівалентів, грошових документів і бланків суворої звітності.

Інвентаризаційні описи оформлені на бланках типових форм. Порівняльні відомості оформлені на типових бланках форми № інв-19.

В результаті інвентаризації виявлено:

- Надлишки товарно-матеріальних цінностей на суму 123,1 тис.грн., Які були оприбутковані на баланси цехів і відображені у звіті за жовтень місяць 2009 року;

- Недостачі сировини і матеріалів не виявлено;

- Неліквідні товарно-цінності на суму 3 898,0 тис.грн.

За рішенням інвентаризаційної комісії не придатні для подальшого використання ТМЦ в сумі 2 226,4 тис.грн. перевести до складу брухту та відходів за попереднім розрахунком, різницю у вартості списати на фінансовий результат підприємства. За неліквідним хімматеріалам і прекурсорів на суму 117,9 тис.грн. списання не виробляти, подати заявки в СОП на утилізацію. При укладанні договору на їх утилізацію списувати на фінансовий результат в момент утилізації. За нелеквідам на суму 1 553,6 тис.грн. розглянути можливість застосування їх у виробництві або реалізацію сторонньому споживачеві. Решта неліквідні ТМЦ застосувати у виробництві.

- Незатребувані залишки на суму 9 629,9 тис.грн. За рішенням інвентаризаційної комісії незатребувані залишки застосувати у виробництво.

Надлишок і недостач основних фондів за результатами інвентаризації не виявлено.

За результатами інвентаризації основного виробництва виявлено незатребувані замовлення в кількості 22,866 тн. Комісія прийняла рішення витрати по припиненим (анульованим) замовленнях перевести в металобрухт з подальшою здачею брухту в копровий цех. Сумову різницю віднести на фінансовий результат.

За результатами інвентаризації незавершеного виробництва і напівфабрикатів власного виробництва комісія прийняла рішення: цехам механоремонтного комплексу витрати по незатребувані замовленнями у кількості 63,695 тн перевести в металобрухт з подальшою здачею брухту в копровий цех. Сумову різницю віднести на фінансовий результат підприємства.

В результаті інвентаризації готової продукції виявлена ​​незатребувана готова продукція в кількості 22,8 тн на суму 25,4 тис.грн. Комісія прийняла рішення незатребувану готову продукцію перевести в металобрухт з подальшою здачею брухту в копровий цех. Сумову різницю віднести на фінансовий результат.

За результатами інвентаризації забезпечення виплат відпусток необхідно донарахувати засобів щодо забезпечення таких виплат у сумі 13 612,8 тис.грн.

В результаті інвентаризації грошових коштів та їх еквівалентів, грошових документів і бланків суворої звітності нестач і надлишок не виявлено. Облікові дані відповідають фактичній наявності, виписками банків та підтверджені актами звірок.

Матеріали інвентаризацій розглянуті центральної інвентаризаційної комісією і оформлені протоколами, затверджені головою адміністрації з фінансів - головним бухгалтером підприємства.

Вибірковою перевіркою інвентаризаційних описів ряду цехових коморах і наявності товарно-матеріальних цінностей в окремих відділах та структурних підрозділів підприємства встановлено, що інвентаризація проводилась своєчасно, товарно-матеріальні цінності включені в опису повністю, перевірка залишків проводилася в присутності матеріально-відповідальних осіб.

РОЗДІЛ 4 УЗАГАЛЬНЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ АУДИТОРСЬКОЇ ПЕРЕВІРКИ ТА РУХУ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ

Завершальним етапом аудиту є складання аудиторського висновку, тобто аудитор оформляє результати своєї перевірки у вигляді висновку і звіту. Аудиторський висновок - це офіційний документ, засвідчений підписом та печаткою аудитора, аудиторської фірми, який складається у встановленому порядку і містить в собі висновок стосовно достовірності звітності, повноти і відповідності чинному законодавству та встановленим нормативам бухгалтерського обліку фінансово-господарської діяльності. Національний норматив Аудиторської палати України №26 "Аудиторський висновок" розроблено на основі міжнародних норм, законодавства і стандартів України, що регулюють аудиторську діяльність. Відповідно до міжнародних нормативів аудиту та статей Закону України "Про аудиторську діяльність", аудитор повинен проаналізувати й оцінити висновки, одержані на основі аудиторських доказів для формування свого висновку про перевірену фінансову інформацію.

Висновок аудитора призначений для широкого кола користувачів, його оприлюднення є свідченням того, що річний бухгалтерський звіт клієнта як у цілому, так і в усіх частинах відповідає чинному законодавству України, правилам ведення бухгалтерського обліку і є достовірним. Складання аудиторського звіту - процес доволі складний. Зміст цього документа залежить від конкретних обставин і результатів дослідження господарських операцій, його форма у зв'язку з цим може бути довільною, він не є офіційним аудиторським документом, а призначений виключно для клієнта і може бути оприлюднений тільки з його дозволу. Аудиторський звіт за обсягом більш розширений документ, а висновок - стислий і короткий. Залежно від мети складання аудиторський висновок може мати кілька призначень. Насамперед це змістовний, цілеспрямований висновок незалежного спеціаліста про звіт підприємства, разом з тим висновок є правовим актом, оскільки у визначених законодавством України випадках лише звіт дає інформацію про результати роботи підприємства, яка може розглядатися акціонерами на своїх зборах. Результати аудиту оформляються у вигляді аудиторського висновку, який повинен містити в собі чітко викладене письмове уявлення про перевірену фінансову звітність. Основні елементи аудиторського висновку.

Аудиторський висновок складається з таких розділів: заголовок; розділ, у якому йдеться про замовника аудиторського висновку; вступний розділ; масштаб перевірки; висновок аудитора про перевірену звітність; дата аудиторського висновку; адреса аудиторської фірми; підпис аудиторського висновку. Аудиторський висновок складається у довільній формі. Заголовок аудито-рського висновку містить запис про те, що аудиторську перевірку здійснює незалежний аудитор (аудитори), та назву фірми або аудитора, який проводив аудит. Це є свідченням того, що під час аудиту не було жодних причин, які могли б призвести до порушення принципу незалежності перевір ки. Незале-жність міркувань аудитора - обов'язкова вимога об'єктивності аудиторського дослідження. Якщо цю умову порушено, аудитор не має права робити вис - новок про перевірену звітність, зібрана інформація не є достатньою і доказо- вою. В аудиторському висновку має бути чітко визначено, кому він адресується, та споживач інформації, яка наведена в аудиторському висновку. В аудиторському висновку треба зазначити, що відповідальність за складання звітності покладається на керівництво підприємства, яке перевіряється, а також вказати на відповідальність аудитора за аудиторський висновок, який має бути обґрунтований за результатами проведеної перевірки. Вступна частина аудиторського висновку може бути викладена орієнтовно так: "Згідно з договором № від 1 лютого 2001 р. ми провели перевірку доданого до висновку бухгалтерського балансу за станом на 1.01.2000 р. і звіту про прибутки і збитки за рік, який завершиться 31.12.2000 р. Відповідальність за цю звітність несе керівництво підприємства. У наші обов'язки входить підготовка висновку на основі інформації, отриманої під час аудиторської перевірки цієї звітності".

В аудиторському висновку треба показати масштаб та розкрити зміст проведеної роботи. Цей розділ повинен дати впевненість споживачам аудиторського висновку в тому, що аудит здійснено відповідно до вимог українських нормативів та загальноприйнятої практики або згідно з вимогами загальноприйнятих стандартів аудиту (міжнародних стандартів). Аудиторський висновок має містити зауваження про те, що перевірку було сплановано, підготовлено з достатньою впевненістю у тому, що звітність не містить у собі суттєвих помилок. Під час аудиторської перевірки аудитор повинен оцінювати викривлення та невідповідності в облікових системах підприємства, їх суттєвість, визначити чи можуть вони настільки змінити звітність, що це впливатиме на економічні рішення її користувачів. Суттєвість залежить від абсолютного розміру позиції, або погрішності, оцінюваної аудиторам з урахуванням конкретних обставин. Аудиторський висновок повинен містити також відомості щодо: - використання аудитором конкретних тестів під час перевірки інформації, що підтверджує цифровий матеріал, покладений в основу поданої звітності; - методології обліку, яка використовувалася керівництвом під час підготовки звітності та подання фінансових звітів у цілому; - масштабу перевірки. Останнє може викладатися аудитором орієнтовно так: "Ми провели нашу перевірку відповідно до вимог українських стандартів, згідно з якими під час аудиторської перевірки необхідно зібрати достатню інформацію про те, що звіти не містять у собі суттєвих помилок, і сформувати на цій основі висновок про його реальний фінансовий стан. Ми перевірили тестуванням інформацію, що підтверджує цифровий матеріал, покладений в основу звітності. Під час перевірки були розглянуті бухгалтерські принципи оцінки матеріальних статей балансу, використані керівництвом підприємства (організації), здійснена оцінка основних засобів, матеріалів та ін. Ми вважаємо, що під час перевірки нами було зібрано достатню кількість інформації для висновку".

Ми провели нашу перевірку відповідно до вимог українських стандартів, згідно з якими під час аудиторської перевірки необхідно зібрати достатню інформацію про те, що звіти не містять у собі суттєвих помилок, і сформувати на цій основі висновок про його реальний фінансовий стан. Ми перевірили тестуванням інформацію, що підтверджує цифровий матеріал, покладений в основу звітності. Під час перевірки були розглянуті бухгалтерські принципи оцінки матеріальних статей балансу, використані керівництвом підприємства (організації), здійснена оцінка основних засобів, матеріалів та ін. Ми вважаємо, що під час перевірки нами було зібрано достатню кількість інформації для висновку, дана фiнансова звiтнiсть вiдображає достовiрно, в усiх суттєвих аспектах, фiнансовий стан Компанiї станом на 31 грудня 2011 року, а також фiнансовi результати її дiяльностi та рух грошових коштiв за рiк, який закiнчився цiєю датою, у вiдповiдностi до Положень (стандартiв) бухгалтерського облiку України. Висновок щодо вимог рiшення ДКЦПФР вiд 19 грудня 2006 року № 1528. Проведений нами аудит фiнансової звiтностi Компанiї не був головним чином спрямованим на отримання аудиторських доказiв щодо окремих компонентiв або примiток фiнансової звiтностi, та, вiдповiдно, ми не надаємо висновку щодо окремих компонентiв фiнансової звiтностi. На нашу думку, яка базується виключно на аудиторських процедурах проведених пiд час аудиту з метою надання аудиторського висновку щодо фiнансової звiтностi Компанiї у цiлому, у фiнансовiй звiтностi, що додається: розкриття iнформацiї за видами активiв, про зобов'язання та власний капiтал станом на 31 грудня 2011 року, є достовiрним, в усiх суттєвих аспектах, вiдповiдно до Положень (стандартiв) бухгалтерського облiку України; розкриття iнформацiї про дiї та подiї, що вiдбулися протягом року, який закiнчився 31 грудня 2011 року i якi можуть вплинути на фiнансово-господарський стан Компанiї, є достовiрним, в усiх суттєвих аспектах, вiдповiдно до вимог законодавства; вартiсть чистих активiв Компанiї станом на 31 грудня 2011 року вiдповiдає вимогам законодавства; статутний капiтал Компанiї станом на 31 грудня 2011 року є повнiстю сплаченим у встановленi законодавством термiни; iнформацiю щодо обсягу чистого прибутку Компанiї за рiк, який закiнчився 31 грудня 2011 року, наведено у Звiтi про фiнансовi результати. Розкриття iнформацiї щодо визначення суми чистого прибутку за рiк, який закiнчився 31 грудня 2011 року, є достовiрним, в усiх суттєвих аспектах, вiдповiдно до Положень (стандартiв) бухгалтерського облiку України.

Для забезпечення виконання виробничої програми, поліпшення якості та ефективного використання ОФ у 2012 році заплановано:

1. Модернізація пальникових пристроїв на агломашинах аглоцехов ГЗК (конструкції ПФ «Рубікон».

2. Реконструкція газозмішувальні станції ЦТВ ГЗК з установкою калориметра

3. Третя точка навантаження концентрату

4. Будівництво установки з очищення смоли кам'яновугільної в цеху уловлювання

5. Використання в АЦМП шламів, збагачених НВП «Гонта-Технологія»

6. Установка вагодозуючого пристроїв на розливних кранах КЦ з локальною системою автоматизації

7. Впровадження технології продувки конвертерної плавки із застосуванням чавунного скрапу фракції 20-120 мм. на 2-му блоці конвертерів

8. Введення в експлуатацію 2 установок типу Multi Lab Celox по виміру вмісту вуглецю і температури ванни на конвертерах.

9. Впровадження АСУТП розкрою металу на мелкосортном стані МС 250-5

10. Пристрій м'якого пуску синхронних електродвигунів головних приводів стана 730.

11. АСУ нагріванням металу в методичній печі МПС 250/150-6 з оптимізацією споживання газоподібного палива на основі використання даних вимірювань поточної щільності, калорійності та індексу Воббе.

12. Модернізація компресора К-1500-62-2 (2 од.).

ВИСНОВОК

Дослідження теоретичних положень та діючої практики організації обліку основних засобів в умовах трансформації бухгалтерського обліку до міжнародних стандартів дозволяють визначити коло проблем, що гальмують процес управління виробництвом та знижують ефективність використання основних засобів. До таких проблем належать різні підходи до визначення сутності основних засобів та методики їх відображення в бухгалтерському і податковому обліку, відсутності сталої визначеності складу основних засобів та інші. Поряд з розкриттям сутності та методики обліку основних засобів особливої актуальності набувають дослідження проблеми нарахування амортизації, розвитку та вдосконалення в цілому системи амортизації, уточнення її ролі в процесі відтворення, а також фінансового контролю ефективності використання основних засобів у виробничому процесі.

Необхідність аудиторської перевірки зумовлюється тим, що найбільш

достовірним джерелом інформації про господарську діяльність підприємства є дані бухгалтерського обліку і звітності. Аудит основних засобів є частиною загального аудиту підприємства.

Таким чином, перед аудитом стоять наступні задачі: зміцнення законності та правопорядку, державної та фінансової дисципліни; забезпечення збереження власності, яка належить підприємству; досягнення цільового, економного та раціонального використання всіх засобів, які знаходяться у розпорядженні підприємства; виявлення та використання резервів росту та підвищення ефективності виробництва; виявлення шляхів удосконалення роботи суб'єктів господарювання, та інші.

Аудит фінансово-господарської діяльності активно впливає на виявлення негативних явищ у діяльності підприємств, встановлення їх причинних взаємозв'язків, сприяють профілактиці збитків, нестач, втрат у господарській діяльності. Аудит основних засобів дозволяє встановити стан основних засобів на підприємстві, їх правильний облік, нарахування амортизації.

Отже, можна зробити висновок, що аудит основних засобів дуже складний процес, а з огляду на постійні зміни в нормативних актах стосовно їх амортизації, класифікації тощо це ще й дуже важлива частина в загальному аудиті підприємства, так як може значно впливати на його кінцеві результати.

Можливість підприємства сплачувати свої поточні зобов'язання визначається через коефіцієнти ліквідності:

1.Коефіцієнт покриття дає загальну оцінку платоспроможності підприємства. Він означає кількість гривень поточних активів підприємства, що припадають на одну гривню поточних зобов'язань. Cтаном на 31.12.2010 значення коефіцієнта становить 243,1%, що свідчить про можливість підприємства погасити свої поточні зобов'язання за рахунок поточних активів. Нормативне значення даного коефіцієнту більше 100%.

2. Коефіцієнт швидкої ліквідності станом на 31.12.2010 складає 160,3% та відображує достатні платіжні можливості підприємства по сплаті поточних зобов'язань за умови своєчасного проведення розрахунків з дебіторами. Нормативне значення даного коефіцієнту 60–80%.

3. Коефіцієнт абсолютної ліквідності за 2010 рік збільшився на 8,2% (з 10,1% на 01.01.2010 до 18,3% на 31.12.2010) за рахунок росту остатків грошових коштів на рахунках. Нормативне значення даного коефіцієнта має бути більшим за нуль.

Основними показниками фінансової стійкості є:

1. Коефіцієнт платоспроможності (автономії) характеризує питому вагу власних джерел фінансування в загальній величині ресурсів підприємства. Значення коефіцієнту автономії повинне перевищувати 0,5 (50%). Частка власних засобів в майні підприємства зменшилась за 12 місяців 2010 року на 2,1% (з 66,5% на 01.01.2010 до 64,4% на 31.12.2010).

2. Для оцінки ступеню залежності підприємства від залучених коштів використовується коефіцієнт фінансування, який розраховується як співвідношення загальної суми зобов'язань підприємства і власних коштів. Станом на 31.12.2010 коефіцієнт фінансування складає 55,2%. За 2010 рік коефіцієнт фінансування збільшився на 4,8%. В світовій практиці прийнято вважати, що даний коефіцієнт повинен бути менш ніж одиниця (100%) і мати тенденцію до зменшення.

3. Коефіцієнт забезпеченості власними обіговими коштами розраховується як відношення величини чистого оборотного капіталу до величини поточних активів та показує забезпеченість підприємства власними обіговими коштами. Значення коефіцієнту повинне перевищувати 10%. Станом на 31.12.2010 у складі поточних активів підприємства частка власних обігових коштів становить 58,9%.

4. Коефіцієнт маневреності власного капіталу показує, яка частина власного капіталу використовується для фінансування поточної діяльності, тобто вкладена в обігові кошти, а яка – капіталізована. Цей коефіцієнт розраховується як відношення розміру чистого обігового капіталу до власного капіталу і повинен бути більш ніж нуль. Станом на 31.12.2010 частка власного капіталу підприємства, вкладеного в обігові кошти, склала 48,1%.

Отже, фінансовий стан – найважливіша характеристика економічної діяльності підприємства. Він відображає конкурентоспроможність підприємства, його потенціал в діловому співробітництві, оцінює в якій мірі гарантовані економічні інтереси самого підприємства та його партнерів за фінансовими та іншими відносинами. Стійке фінансове становище формується в процесі всієї виробничо-господарської або комерційної діяльності підприємства. Однак партнерів та акціонерів підприємства цікавить не процес, а результат, тобто саме показники фінансового стану за звітний період, можна визначити на базі публічної офіційної звітності.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

  1. Конституція України від 28 червня 1996 р. № 254к/96-ВР.

  2. Кодекс законів про працю "України, затверджений Законом УРСР від 10 грудня 1971 p. № 322-VIII.

  3. Закон України "Про підприємництво" від 7 лютого 1991 р. № 698-ХІІ.

  4. Закон України "Про підприємства в Україні" від 27 березня 1991р. №887-ХІІ.

  5. Закон України "Про зовнішньоекономічну діяльність" від 16 квітня 1991 D. № 959-ПІ.

  6. Закон України "Про цінні папери та фондову біржу" від 18 липня 1991р. №1201.

  7. Закон України "Про господарські товариства" від 19 вересня 1991 р. № 1576-ХІІ.

  8. Закон України "Про аудиторську діяльність" від 22 квітня 1993 р. №3125-ХП.

  9. Закон України "Про податок на додану вартість" від 3 квітня 1997р. № 168/97-ВР.

  10. Закон України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" від 16 липня 1999р. № 996-XIV.

  11. Закон України "Про фіксований сільськогосподарський податок" від 1 червня 2000р. № 1777-ІІІ.

  12. Закон України "Про колективне сільськогосподарське підприємництво" від 10 січня 2002р. № 2921-ІІІ.

  13. Арене А., Лоббек Дж. Аудит: Пер. з англ. /Гол. редактор серії проф. Я.В. Соколов. — М., 2001.

  14. Аудит: Збірник задач та практичних ситуацій: Навч. посіб. / Г.М. Давидов, І.К. Дрозд, І.Г. Давидов та ін.; За ред. Г.М. Давидова. — 2-ге вид., перероб. і доп. — К., 2001. — 170 с.

  15. Білуха М.Т. Курс аудиту: Підручник. — К., 1998.

  16. Білуха М.Т. Аудит у бізнесі: Посібник для бізнесменів. — Дніпропетровськ, 1994. — 240 с.

  17. Бутинецъ Ф.Ф. Аудит: Підручник. — 2-ге вид. перероб. та доп. — Житомир, 2002. — 672 с.

  18. Давидов Г.М. Аудит: Навч. посіб. — Кіровоград, 1998. — с. 197.

  19. Давидов Г.М. Аудит: Навч. посіб. — К., 2001. — 347 с. \L-56. Давидов Г.М. Аудит: Навч. посіб. — 3-те вид., стер. — К., 2002. — 363 с.

  20. Давидов Г., Дрозд I., Давидов I., Давидов Ю. та ін. Збірник задач та практичних ситуацій з аудиту: Навч. посіб. / За ред. Г. Давидова. — Кіровоград, 1997. — С. 117.

  21. ДорошН.І. Аудит: методологія і організація. — К., 2001. — 402 с.

  22. Кузьмінський A.M. та ін. Організація бухгалтерського обліку, контролю і аналізу. — К., 1993.

  23. Петрик О.А. Аудит: методологія і організація: Монографія. — К., 2003. — 260 с.

  24. Рудницький B.C. Методологія і організація аудиту. — Тернопіль, 1998, — 192 с

  25. Костюченко В. Облік будівельних контрактів за П(С)БО // Бухгалтерський облік і аудит - 2000. — .№6 - С 10-19; №7. — С. 19-26.

  26. Мізюк В. Cуб'єкти малого підприємництва: особливості ведення обліку та звітності // Все про бухгалтерський облік. — 2001. — №19. — С. 4-11.

  27. Мізюк В. Облік у СМП: переходимо на скорочений план рахунків та складаємо "малу" фінансову звітність // Все про бухгалтерський облік. — 2001. — №63. — С 4-10.

  28. Національні стандарти бухгалтерського обліку в Україні: Нормативно-практичний довідник. Навч, посібник. Станом на 1 лютого 2000 р, / Р.Л. Хом'як, В.1. Лемішовськпй — Львів: "Інтелект-Захід". 2000. — 188 с

  29. Національні стандарти бухгалтерського обліку в Україні: Нормативно-практичний довідник. Навчальний посібник. / Р.Л. Хом'як, В.І. Лемішовськпй, О.І. Карий, О.М. Синичим, І.С. Колодка. В.І. Воськало. — Львів: "Інтелект-Захід" / 2000.— 180 с.

  30. Національні стандарти бухгалтерського обліку в Україні: Нормативно-практичний довідник, Навч. посібник. За ред. Р.Л, Хом'яка — Львів: "Інтелект-Захід". 2000. — 444 с.

  31. Партин Г.О., Мороз А.С. Основи бухгалтерського обліку: Навчальний посібник. — Львів: Державний університет "Львівська політехніка" (Інформаційно-видавничий центр "ІНТЕЛЕКТ+" Інституту підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів), 1999. — 132 с

  32. Пархоменко В. Бухгалтерський облік доходів і витрат за будівельними контрактами // Бухгалтерський облік і аудит. - 2001. — № 6. - С. 6-9.

  33. Сопко В Завгородній В. Організація бухгалтерського обліку, економічного контролю та аналізу: Підручник. — К.: Кнеу, 2000. — 260 с

  34. Харченко Н. Фінансова звітність СМП: складаємо по-новому // Баланс. - 2001. — №15.-0.51-57.

  35. Бутинець Ф.Ф. Аудит: Підр.для студ.— 2-е вид. Перер. і доп. -Жит.: ПП., "РУТА", 2004.

  36. Давидов Г.М. Аудит: Навч. посіб.— 3-те вид., стер.— К.: Т-во "Знания", КОО, 2003.

  37. Дорош Н.І. Аудит: методичне і орг-ція, — К.: Т-во "Знання", КОО, 2002.

  38. Усач Б.Ф. Аудит: Навч. посіб.— К.: Знання-Прес, 2002.

  39. Кулаковська Л.П., Піча Ю.В. Основи аудиту: навч. посіб. для студ.— Львів: Піча Ю.В; К.: "Каравелла", Львів: "Новий-Світ-2000", 2003.

  40. Рудницкий B.C. Методологія і организация аудиту.— Т. "Світ", 2004