Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вказ.лаб.1-3.статика.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
329.22 Кб
Скачать

Лабораторна робота №3 Дослідження відносного спокою рідини при рівномірному обертанні судини навколо її вертикальної осі

Мета роботи: експериментально визначити точки і побудувати криву вільної поверхні рідини при обертанні циліндричної судини навколо її вертикальної осі.

Порівняти форми вільної поверхні, отриманої експериментальним і розрахунковим шляхом.

Література: [ 1 ], стор.22-25; [ 2 ], стор.35-39; [ 3 ], стор. 18-19.

Загальні положення

Якщо рідина знаходиться в резервуарі, рухається з постійною кутовою швидкістю, частки рідини не переміщуються відносно одна одної і стінок резервуара, то рідина знаходиться в стані відносного спокою.

Рідина у судині, яка обертається, із стана абсолютного спокою, переходить у стан відносного спокою не відразу. Перехід із одного стана в інший відбувається під впливом сил тертя. У стані відносного спокою сили тертя не виявляються.

Нехай судина, частково заповнена рідиною, обертається з постійною кутовою швидкістю навколо своєї вертикальної осі. При цьому стінки судини приведуть до руху найближчі до стінок судини прошарки рідини, а потім унаслідок густини рідини – і всю її масу. Після закінчення деякого проміжку часу всі частки рідини будуть переміщуватися приблизно з однією і тією ж кутовою швидкістю (ω).

У цьому випадку кожна частка рідини знаходиться під впливом двох сил – сили прискорення вільного падіння ( g ) та відцентрової сили (ω2 r ), направленої перпендикулярно від осі обертання.

Загальне рівняння поверхні рівня і вчасності вільної поверхні має вигляд:

, ( 3.1 )

де X, Y, Z, - проекції прискорення об’ємних сил у кожній точці поверхні рівня на відповідні координатні осі;

x, y, z, - координати точок.

Рівняння вільної поверхні в цьому випадку має вигляд:

. ( 3.2 )

Це рівняння параболоїда обертання, тобто в циліндровій судині, яка рівномірно обертається навколо своєї вертикальної осі, вільна поверхня рідини, що знаходиться в цій судині, отримує вид параболоїда обертання з вертикальною віссю, співпадаючою з віссю судини.

Лінія перетину параболоїда обертання з вертикальною площиною, проведеною по осі судини, є параболою з вертикальною віссю і є кривою вільної поверхні рідини.

Рис.3.1. Схема експериментальної установки

Експериментальна установка (рис.3.1) складається з судини 1 з рідиною і пристрою для вимірювання координат точок вільної поверхні рідини. Циліндрова судина 1 заповнена на 0,6 своєї висоти рідиною і приводиться в обертання електродвигуном. Для вимірювання координат вільної поверхні призначений вимірювальний пристрій, що містить голку 2 і каретку 3. При обертанні рукоятки 4 каретка 3, а отже і вимірювальна голка, переміщуються у вертикальному напрямі. Відлік переміщень реєструється за шкалою 5. При обертанні рукоятки 6 вимірювальна голка переміщується горизонтально. Це переміщення реєструють за шкалою 7. Частоту обертання судини 1 реєструють за допомогою індикатора 10, а зміни частоти обертання – регулятором 9.