Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вказ.лаб.1-3.статика.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
329.22 Кб
Скачать

Послідовність виконання роботи

Робота на установці полягає в експериментальному вимірюванні координат точок вільної поверхні рідини в діаметральній площині судини з подальшим зіставленням їх з координатами, визначеними теоретично.

Роботу виконують у наступному порядку:

1.Тумблером 8 на передній панелі включають електродвигун, який приводить в обертання судину 1.

2.Обертанням регулятора 9 установлюють задану частоту обертання судини 1. Частоту обертання судини ( n, об/хв.) реєструють стрілочним індикатором 10.

3.Після того, як рідина в судині набуде стану відносного спокою, починають вимірювання координат точок вільної поверхні рідини за допомогою вимірювальної голки, заздалегідь встановивши її в початкове положення ( вісь голки співпадає з віссю обертання судини – це відповідає відмітці «0» на горизонтальній шкалі 7 ).

4. Обертанням рукоятки 4 вимірювальну голку опускають до зіткнення її вістря з вільною поверхнею рідини і проводять відлік за шкалою 5, яка розташована на поверхні штока вимірювальної голки ( z0 ). Результат заносять у відповідну графу табл.3.1. – «відлік за шкалою голки, z0, см»

5.Потім голку трохи піднімають вгору і переміщають у горизонтальному напрямі (праворуч від осі судини) на 1 см, і знову опускають голку до зіткнення її вістря з вільною поверхнею рідини. У новому положенні беруть відлік за шкалою 5 ( z0 ). Аналогічні вимірювання проводять для інших подальших точок, розташованих уздовж радіуса судини ( сім - вісім точок).

Експериментальне визначення відміток z0 і горизонтальних координат точок вільної поверхні рідини r виконують тільки для однієї ( правої ) гілки параболи.

6.Змінюють частоту обертання судини ( 3 – 4 рази) і повторюють усі вимірювання у вказаній вище послідовності.

Обробка результатів вимірювань

1. За результатами вимірювань обчислюють відмітки точок вільної поверхні щодо горизонтальної площини ( z0 д ), що проходить через найнижчу точку вільної поверхні, як різницю значень, узятих за шкалою штока вимірювальної голки, відповідних даній точці вільної поверхні і положенню голки в центрі судини ( відлік першої точки ).

2. Визначають теоретично відмітки точок вільної поверхні щодо горизонтальної площини (z0 теор ), яка проходить найнижчу точку вільної поверхні, за формулою:

, ( 3.3 )

де r – найкоротша відстань від осі обертання до даної точки вільної поверхні, см ;

, рад/сек – кутова швидкість;

g = 981 см/сек2 – прискорення вільного падіння.

  1. Відмітки z0д , обчислені на підставі експериментальних даних, зіставляють із значеннями z0 теор, знайденими розрахунком. Розбіжності між значеннями z0 д і z0 теор визначають за формулою:

. ( 3.4 )

4. Результати вимірювань і розрахунків заносять у табл.3.1.

Таблиця 3.1

Таблиця виміряних і розрахункових величин

№ точок

Найкоротша відстань від осі,

r, см

Відлік за шкалою голки, r0,см

Відмітки вільної поверхні, см

Частота обертання, n,об/хв

За даними дослідів, z0д

Розрахункові дані z0 теор

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

5. На основі значень таблиці 3.1 будують теоретичну і експериментальну криві вільної поверхні рідини. Обидві криві суміщають на одному кресленні

в координатах ( z0 д , z0 теор) – r . Для кожного значення кутової швидкості будують індивідуальну криву.