Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сем.цив.процес№2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
99.33 Кб
Скачать

Люда, Анжела, Саша, Даша

Задача 14

Гр. Галушко В.Л. звернулася до суду з позовом до гр. Вороба О.П. про визнання батькiвства. Згiдно з ч. 2 ст. 128 СК та ст. 10 ЦПК вона зобов’язана була довести свої вимоги тобто надати суду будь-якi вiдомостi, що засвiдчують походження дитини вiд певної особи, але вона нiяких доказiв не подала, а лише у заявi зазначила, що походження її дитини може бути визначене на пiдставi експертизи кровi. Суддя вiдкрив провадження у справi та надiслав позивачцi листа, в якому роз’яснив їй процесуальнi права та обов’язки i зазначив, що вона може подати докази на стадії попереднього судового засiдання i заявити клопотання про призначення експертизи, оскiльки до обов’язкiв суду не входить збирання доказiв з власної iнiцiативи, суд лише сприяє у їх витребуваннi.

Чи правильнi дiї суду? Який принцип цивiльного процесуального права має мiсце у данiй ситуацiї? У чому полягає його сутність?

Люда, Анжела, Саша, Ярик

Задача 15

При розглядi цивiльної справи про вiдiбрання дитини вiд матерi та батька без позбавлення батькiвських прав суд з власної iнiцiативи вирiшив питания про стягнення з них аліментів.

Чи узгоджується положення ч. 4 ст. 170 СК iз ч. 1 ст. 11 ЦП1К про те, що суд розглядає цивiльнi справи (у данiй задачi це самостiйна вимога про стягнення алiментiв) не iнакше як за зверненням фiзичних та юридичних осiб, в межах заявлених ними вимог, та на пiдставi доказiв сторiн та iнших осіб, якi беруть участь у справi? Люда, Анжела, Саша, Ярик

Задача 16

Під час розгляду справи за заявою неповнолiтнього Савчука про витребування майна iз чужого незаконного володiння його iнтереси у судi представляв патронатний вихователь Сищук В.С. Останнiй згiдно з ч.2 ст.11 ЦПК надiляється такими самими правами щодо предмета спору, як i неповнолiтнiй Савчук. Сищук В.С. як законний представник мав дiяти в інтересах Савчука. Але пiд час попереднього судового засiдання вiн, здiйснюючи тиск на неповнолiтнього, хотiв укласти мирову угоду з вiдповiдачем. Суд не визнав цiєї мирової угоди, проте продовжив розгляд справи з участю представника Сищука, який i далi недобросовiсно продовжував користуватися своїми правами, не подав жодного доказу на пiдтвердження вимог Савчука та не клопотав перед судом про їх витребування.

Якi принципи цивiльного процесу порушено? Як дiяти неповнолiтньому Савчуку у данiй сатуацiї? Що повинен зробити суддя, якщо вiн встановить, що дії законного представника суперечать iнтересам особи, яку вiн представляє?

Марина Власюк, Анжела, Саша, Ярик

Задача 17

До суду звернувся гр. Ковтун М.О. iз заявою про поновлення на роботi i стягнення зарплати за вимушений прогул. Проте суддею йому було вiдмовлено у вiдкриттi провадження у справi. В ухвалi зазначено, що така справа не належить д компетенції суду, оскiльки Ковтуном М.О. не дотримано попереднього позасудового порядку вирiшення даного трудового спору. Вiн повинен був спочатку звернутися до комісії з трудових спорiв, а лише за наявностi вiдмови поновити його на роботi вiн мав право звертатися до суду.

Чи правомiрнi дiї суду? Який принцип цивiльного процесу порушено? Вирiшення даного трудового спору у позасудовому порядку — це право чи обов’язок Ковтуна М.О.?