Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Господарське право.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
762.37 Кб
Скачать

75. Порядок зміни та розірвання господарського договору.

76. Поняття та підсави господар. -првової відпо- відальності. Відповідальність у господар. праві - це комплек­сний правовий інститут, який має свій особливий предмет регулювання–госпо- дар. правопорушення. Господар. правопоруш. - це протиправна дія або бездіяльність суб'єкта господар. відносин, яка не відповідає вимогам норм госп. права, не узго­джується з юридичними обов'язками зазначеного суб'єкта, порушує суб'є- ктивні права іншого учасника відносин або тре- тіх осіб. Господарсько-правова відповідальність застосовується лише у разі правопорушення, тобто на такій юридичній під­ставі, як об'єктивні протиправні дії чи бездіяльність правопорушни- ка, і загалом базується на презумпції його вини. У функціональному відношенні господар-право- ва відповідал. покликана стимулювати належне вико­нання господар. та інших зобов'язань. Отже, її голов­ною метою є забезпечення правопорядку в сфері економіки (в господарських відносинах). Підставами г.п.в є- по-перше,нормативні підста- ви, тобто сукупність норм права про відповідаль. суб'єктів господар. відносин. Другою правовою підставою є господар. правосуб'єктність правопо рушника (боржни­ка) і потерпілого (кредитора). Третя підстава називається юридико-фактичною. Це протиправні дії або бездіяльність особи – господар. правопоруш­ника, що порушують права і законні інтереси потерпілої особи (кредитора) чи заважають їх реалізації.

77. Функції господар. -правової відповідаль.

Функції г.п.в. визна­чаються як сукупність дій щодо застосування до правопо­рушника у сфері господарювання передбачених законом чи дого- вором санкцій, а також правових наслідків тако- го за­стосування. Узагальнено є підстави виділити п'ять ос­новних функцій. Стимулююча функція. Господарсько-правова відпові­дальність, яка полягає в застосуванні до правопорушника економічних (майнових) санкцій, передбачає спонукання (негативне стимулювання) його і до припинення правопо­рушення, і до реального виконання зобов'язання. Штрафна функція по- кладена на такі види гос­подарсько-правових сан- кцій, як неустойка, штраф, пеня(так звані штраф- ні санкції). Функція попередження правопору- шень полягає в тому, що завдяки застосуванню відпові­дальності не тільки усувається факт господар. право­порушення, а й застосовуються правові заходи, спрямовані на усунення його причин та умов.Компенсаційна функція. Сутність компенсаційної (відновної) функції господар.-правової відповідальн. полягає у поновленні по- рушеного правопорушенням майново стану потерпілого шляхом застосування на його ко­ристь компенсаційних майнових санкцій, стягу- ваних з по­рушника.

78. Класифікація господар.- правової відповід.

Г.п.в. розріз­няється залежно від видів господар. правопорушень і санкцій, встановлених за ці правопорушення. За цим критерієм у теорії права розрізняють: 1) відшкодування збитків; 2)штраф- ні санкції; 3) оперативно-господар. санкції. Від- шкодування збитків застосов. як майнова сан­кція, виходячи з «аналізу відповідних статей ЦК та інших н.а.• у відносинах купівлі-продажу між господарюючими суб'єктами. • у відносинах поставки постачальник відшкодовує по­купцеві збитки, завдані поставкою продукції неналежної якості або некомплектної;• згідно з договором підряду на кап. будівництво відповідальна за не- виконання або неналежне виконання обов'язків сторона сплачує встановлену неустойку (пеню), а також відшкодовує збитки в сумі, не покритій неустой­кою • у перевезеннях вантажів вантажо- відправник і вантажо­одержувач зобов'язані від -шкодувати перевізникові збитки, завдані з їх ви- ни внаслідок перевантаження транспортних засо- бів та ін., • у випадках господарських деліктів. Штрафна господарсько-правова від­повідаль відрі зняється від відшкодування збитків на­самперед тим, що вона виконує каральну або дисципліную чу функцію. Закон розрізняє три види штрафних економічних санк­цій: штраф у власному розумін ні, пеню, неустойку. Всі во­ни покликані викону- вати штрафну, каральну функцію, хоча мають і певні відмінності. Оперативно-господарські санкції це передбачені за­конод. або договором засоби оперативного впливу на правопорушника, спрямовані на попередження госпо­дар. правопо- руш. чи зменшення його шкідливих наслідків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]