Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Господарське право.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
762.37 Кб
Скачать

115.Види кредиту.

Кредити, які надаються банками, поділяютьсяна тікі види:за строками користування на:а) короткострокові - до 1 ро- ку; можуть надаватися банками у разі тимчасо- вих фінан. труднощів;б) середньострокові - до 3 років; можуть надаватися на оплату обладнання, поточні витрати, на фінансування капі­тальних вкладень;в) довгострокові - понад 3 роки; мо -жуть надаватися для формування основних фон- дів. Об'єктами кредитування можуть бути капі- тальні витрати на реконструкцію, модер­нізацію та розширення вже діючих основних фондів, на нове будівництво, на приватизацію та ін.; за за -безпеченням на: а) забезпечені заставою (май- ном, майновими правами, цінними паперами);

б) гарантовані (банками, фінансами чи майном третьої особи); в) з іншим забезпеченням (поручительство, свідоцтво страхової організа- ції); г) незабезпечені (бланкові); за ступенем ризику на: а) стандартні кредити; б) кредити з підвищеним ризиком; за методами надання на:

а) кредити, що надаються у разовому порядку; б) кредити, що надаються відповідно до кредитної лінії.; в) гарантійні (із заздалегідь обумовленою датою на­дання, за потребою, зі стягненням комі- сії за зобов'язання); за строками погашення на:

а) к., що погашаються водночас ;б) к,що погаша- ються у розстрочку;в) к, що погашаються до -строково (на вимогу кредитора або за заявою позичальника); г) к, що погашаються з регресією платежів; д) к, що погашаються після обумо -вленого періоду (місяця, кварталу).Кредити, які надаються банками, розрізняються за: 1) строками користування (короткострокові - до 1 року, середньострокові - до трьох років, довгострокові - понад три роки); 2) способом забезпечення;3) ступенем ризику;4)методами надання;5) строками погашення;6) іншими умовами надання, користування або погашення.

116.Форми кредиту.

Суб'єкти господар. діяльн можуть використо­вувати такі форми кредиту: банківський, комерційний, лі­зинговий, іпотеч- ний, бланковий, консорціумний.Банківський кре дит надається суб'єктам кредитування всіх форм власності у тимчасове користування на умовах, передбачених кредитним договором. Комерцій- ний кредит є товарною формою кредиту, яка виз начає відносини з питань перерозподілу матері -альних фондів і характеризує кредитну угоду між двома суб'єктами господар. діяльності. Учасники кредитних відносин при комерційному кредиті регулюють свої стосунки і можуть використову - вати платіжні засоби у вигляді векселів.Погашен- ня комерційного кредиту може здійснюватися шляхом: • оплати боржником за векселем;• пере- дачі векселя відповідно до чинного законод. ін- шій юрид. особі (крім банків та інших кредитних установ); • переоформлення комерційного креди- ту на банківсь­кий. Лізинговий кредит - це відно- сини між юридичними особами, які виникають у разі оренди майна і супроводжу­ються укладен- ням лізингової угоди. Іпотечний кредит - це особливий вид відносин з при­воду надання кре- дитів під заставу нерухомого майна. Консор- ціумний кредит - це форма кредиту, що надає­ться банківським консорціумом шляхом: а) аку- мулювання кредитних ресурсів у визначеному банку з подальшим наданням кредиту позичаль- никам; б) гарантування загальної суми кредиту провідним бан­ком або групою банків; в) зміни гарантованих банками-учасниками квот кре­дит- них ресурсів за рахунок залучення інших банків для участі в консорціумній операції. Головними ланками кредитної системи є банки та кре­дитні установи, що, маючи ліцензію НБУ, одночасно виступають у ролі продавців і покупців наявних вільних коштів. У сфері господарювання можуть використовуватися банківський, комерційний, лізинговий, іпотечний та інші форми

кредиту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]