Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адміністративне право України №1.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
935.42 Кб
Скачать

Тема 21. Адміністративно-правове регулювання управління фінансами і кредитами

Держава здійснює управління фінансовими ресурсами і кредитом. Будь-які видатки держави на загальносуспільні потреби, їх обсяг, цільове спрямування визначаються виключно Законом України "Про Державний бюджет України" на відповідний рік. Тільки законами України встановлюються також система оподаткування, податки і збори, засади створення і функціонування фінансового, грошового, кредитного та інвестиційного ринків, статус національної валюти, а також статус іноземних валют на території України, порядок утворення і погашення державного внутрішнього і зовнішнього боргів, порядок випуску та обігу державних цінних паперів, їх види і типи (див. п. 1 ч. 2 ст. 92 Конституції України).

У відповідності до ст. 96 Конституції України в управлінні фінансами бере участь Кабінет Міністрів України як вищий орган виконавчої влади. Кабінет Міністрів України не пізніше 15 вересня кожного року подає до Верховної Ради України проект закону про Державний бюджет України на наступний рік. Разом із проектом закону подається доповідь про хід виконання Державного бюджету України поточного року. Кабінет Міністрів звітує Верховній Раді про виконання Державного бюджету.

Єдину фінансову політику України провадить в життя Міністерство фінансів України (Мінфін України), що є центральним органом виконавчої влади, який спрямовує діяльність органів управління фінансами на дотримання принципів фінансово-бюджетного планування розвитку соціально-економічної й адміністративно-політичної сфер.

Мінфін України розробляє проекти нормативних актів щодо управління фінансами та видає методичні вказівки, інструкції й інші документи, які є обов'язковими на всій території України.

145

У відповідності до ст. 98 Конституції України контроль за використанням коштів Державного бюджету України від імені Верховної Ради України здійснює Рахункова палата.

Банківська система в Україні є дворівневою і складається з Національного банку України та інших банків, що створені і діють на території України відповідно до положень Закону України "Про банки і банківську діяльність".

Банки - це установи, функцією яких є кредитування суб'єктів господарської діяльності та громадян за рахунок залучення коштів підприємств, установ, організацій, населення та інших кредитних ресурсів, касове та розрахункове обслуговування господарства, виконання валютних та інших банківських операцій.

У відповідності до ст. 99 Конституції України грошовою одиницею України є гривня.

Центральним банком України є Національний банк України. Основною функцією цього органу є забезпечення стабільності грошової одиниці. Національний банк України надає дозвіл на створення комерційних банків шляхом їх реєстрації.

Національний банк України здійснює також контрольні функції щодо комерційних банків за додержанням ними законодавства України та власних директив Нацбанку України. Він видає комерційним банкам розпорядження, які є обов'язковими для виконання.

У визначених законом випадках Нацбанк має право:

ставити перед засновниками комерційного банку питання про проведення заходів щодо фінансового оздоровлення такого банку, його реорганізації чи припинення діяльності;

підвищувати норми обов'язкових резервів; призначати тимчасову адміністрацію з управління банком на період фінансового оздоровлення; стягувати грошові штрафи.