Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адміністративне право України №1.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
935.42 Кб
Скачать

Тема 22. Адміністративно-правове регулювання управління в сфері оподаткування

Управління в сфері оподаткування здійснює Державна податкова адміністрація, яка функціонує на підставі Положення про цей орган, затвердженого Указом Президента України від 13 липня 2000 р. № 886/2000 із змінами, внесеними Указами Президента України 26 червня 2002 р. та 18 червня 2003 р. Відповідно до Закону України „Про державну податкову службу в Україні" від 04.12.1990 р. в редакції Закону України від 05.02.1998 р. в систему Державної податкової адміністрації, крім центрального апарату, входять державні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях та податкові інспекції в районах, містах і районах у містах, а також підрозділи податкової міліції. Податкову міліцію очолює перший заступник голови Державної податкової адміністрації.

Державна податкова адміністрація України є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом. Вона забезпечує реалізацію єдиної державної податкової політики, а також державної політики у сфері контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, здійснює міжгалузеву координацію у цій сфері.

Державна податкова адміністрація виконує такі завдання:

здійснює контроль за дотриманням законодавства про податки, інші платежі до бюджетів і внески до державних цільових фондів, законності валютних операцій, порядку розрахунків із споживачами з використанням контрольно-касових апаратів, лімітів готівки в касах та за її використанням для розрахунків за товари;

- організовує роботу, спрямовану на проведення всебічних перевірок фактів приховування, заниження сум податків та інших платежів;

147

- проводить роботу, пов'язану з виявленням, обігом,

оцінкою та реалізацією конфіскованого, безхазяйного майна,

майна, що перейшло за правом спадкоємства до держави, та

скарбів;

- проводить перевірки правильності стягнення і

зберігання коштів, одержаних у сплату державного мита, а

також у разі здійснення органами місцевого самоврядування

касових операцій щодо приймання від населення коштів на

сплату податкових платежів.

Державна податкова адміністрація України розробляє і видає інструктивні та методичні документи щодо порядку застосування законодавчих актів про податки, інші платежі до бюджетів, внески до державних цільових фондів. Вона затверджує форми податкових розрахунків, звітів, декларацій та інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків, а також форми звітів про проведену місцевими органами податкової служби роботу. Передає правоохоронним органам матеріали про скоєні діяння, що мають ознаки злочину. Ця служба має право здійснювати розшук осіб -платників податків, які ухиляються від сплати цих та інших платежів.

Указом Президента України від 26 червня 2002 р. № 586/2002 на Державну податкову службу покладені також завдання щодо ведення Єдиного державного реєстру місць зберігання спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, розподілу спирту між суб'єктами підприємницької діяльності - резидентами України з оформленням нарядів на одержання спирту та здійснення контролю за його цільовим використанням.

Закон України "Про державну податкову службу в Україні" розподіляє функції системи органів податкової служби між центральними її апаратами, обласними, міськими та районними органами податкової адміністрації, а також податкової адміністрації Автономної Республіки Крим, визначає права, обов'язки і відповідальність державних податкових адміністрацій, правовий статус службовців цих органів державної виконавчої влади.

148

Посадовим особам державних податкових адміністрацій присвоюються спеціальні звання: головний державний радник податкової служби; державний радник податкової служби (від З до 1 рангу); радник податкової служби (від 3 до 1 рангу); інспектор податкової служби (від 3 до 1 рангу).

Органи державної податкової служби наділені правом здійснювати адміністративно-юрисдикційні повноваження. Посадові особи цієї служби мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення в сфері оподаткування, притягувати до адміністративної відповідальності за ці правопорушення, а також застосовувати фінансові санкції у вигляді стягнення.