Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Temi_seminarskikh_zanyat.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
58.66 Кб
Скачать

Тема 4. Таємна інформація як вид інформації з обмеженим доступом. План

  1. Поняття та ознаки таємної інформації.

  2. Види таємної інформації.

  3. Особливості інформаційних правовідносин у сфері державної таємниці. Інформація, яка може бути віднесена до державної таємниці.

  4. Правовий статус державного експерта з питань таємниць. Порядок віднесення державним експертом із питань таємниць інформації до державної таємниці.

  5. Правове регулювання допуску та доступу громадян до державної таємниці.

  6. Контроль за забезпеченням охорони державної таємниці та нагляд за додержанням законодавства про державну таємницю.

  7. Юридична відповідальність за правопорушення в сфері таємної інформації.

Ключові поняття: таємна інформація; державна таємниця; професійна таємниця; банківська таємниця; таємниця досудового розслідування інформаційні правовідносини в сфері державної таємниці; державний експерт з питань таємниць; допуск громадян до державної таємниці; доступ громадян до державної таємниці; охорона державної таємниці.

При підготовці відповіді на перше питання необхідно з’ясувати визначення та основні характеристики таємної інформації, посилаючись на ст. 8 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Розкриваючи друге питання слід проаналізувати державну, професійну (лікарська, адвокатська, нотаріуса, тощо), банківську таємницю та таємницю досудового розслідування як види таємної інформації.

При розгляді третього питання необхідно з’ясувати, що за порядком доступу інформація поділяється на інформацію відкриту і з обмеженим доступом; вивчити такі поняття: державна таємниця, віднесення інформації до державної таємниці, звіт відомостей, що становлять державну таємницю. Ознайомитись із компетенцією державних органів, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб у сфері охорони державної таємниці, здійсненням права власності на секретну інформацію та її матеріальні носії, фінансуванням витрат на здійснення діяльності, пов'язаної з державною таємницею. Вивчити, яка інформація може бути віднесена до державної таємниці та інформацію, яка не відноситься до державної таємниці.

При підготовці відповіді на четверте питання необхідно зрозуміти, що процедура прийняття рішення про віднесення категорії відомостей або окремих відомостей до державної таємниці здійснюється державним експертом з питань таємниць. Вивчити поняття державного експерта з питань таємниць, на яких посадових осіб покладається виконання функцій державного експерта з питань таємниць. Ознайомитись із завданнями, обов’язками, правами державного експерта з питань таємниць. Вивчити порядок віднесення державним експертом із питань таємниць інформації до державної таємниці, реквізити рішенні державного експерта з питань таємниць про віднесення інформації до державної таємниці, строки, протягом яких діє рішення про віднесення інформації до державної таємниці.

При підготовці до висвітлення п’ятого питання необхідно опрацювати ст. 1 Закону України «Про державну таємницю». Вивчити форми допуску до державної таємниці, терміни дії допусків, доступ до державної таємниці та порядок надання доступу.

При розгляді наступного питання потрібно зрозуміти, що керівники державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій зобов'язані здійснювати постійний контроль за забезпеченням охорони державної таємниці. З’ясувати, що контроль за додержанням законодавства про державну таємницю в системі Служби безпеки України здійснюється відповідно до Закону України «Про Службу безпеки України» від 25 березня 1992 р.

Розгляд сьомого питання передбачає необхідність зрозуміти, що посадові особи та громадяни за правопорушення в сфері таємної інформації несуть дисциплінарну, адміністративну та кримінальну відповідальність згідно із законом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]