Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
юр.служба БАЛАКАЙ отчет.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
67.57 Кб
Скачать
  1. Форми і методи здійснення контролю юрисконсультом за виконанням чинного законодавства

Під час проходження виробничої практики у Донецькому «Обласному Об’єднанні капітального будівництва» ознайомилася з формами та методами здійснення юрисконсультом контролю за виконанням чинного законодавства, та з’ясувала, що цей контроль неможливий без знання різноманітних нормативно-правових та законодавчих актів – це документи, які регулюють трудові, економічні, фінансові, цивільні правовідносини, питання організації праці, ведення обліку та складання звітів про господарсько-фінансову діяльність, правила та норми охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії, протипожежного захисту та інше.

Основною формою здійснення контролю є перевірка, тобто обстеження і вивчення окремих ділянок фінансово-господарської діяльності Об’єднання та його підрозділів. Наслідки перевірки оформляються довідкою або доповідною запискою.

Перевірки юрисконсультом проводяться по виконанню діючого законодавства як заплановані, поточні, так і превентивні (попереджаючи, запобігаючи) перевірки на стадії попереднього контролю виробничої і господарсько-фінансової діяльності «ООКБ», - як засіб оперативного, систематичного контролю конкретних операцій та видання приказів, розпоряджень, складання договорів, ведення претензійно-позовної роботи.

Юрисконсульт Обєднання має право: 

- перевіряти додержання законності на підприємстві та в його структурних підрозділах; 

- одержувати у встановленому порядку від посадових осіб Об’єднання та його структурних підрозділів документи, довідки, розрахунки, інші матеріали, необхідні для виконання покладених на неї завдань;

- інформувати Генерального директора в разі покладення на нього виконання роботи, що не належить до функцій юрисконсульта чи виходить за його  межі, а також якщо відповідні підрозділи або посадові особи не надають документів, інших матеріалів, необхідних для вирішення порушених питань; 

- залучати за згодою керівництва відповідних спеціалістів для підготовки проектів нормативних актів та інших документів, а також для розробки заходів, що здійснюються юридичною службою відповідно до покладених на неї обов'язків;

- брати участь у засіданнях,  нарадах, які проводяться в «ООКБ» у разі розгляду на них питань щодо практики застосування законодавства. 

До методів здійснення контролю за виконанням чинного законодавства відносяться перевірки, збирання статистичних або оперативних даних, довідок, інформацій, заслуховування звітів, організація семінарів, зборів, перепідготовка кадрів тощо.

Пропозиції юрисконсульта щодо приведення у відповідність до законодавства проектів рішень, наказів, інших правових актів, що суперечать закону, є обов'язковими для розгляду керівником Об’єднання.

  1. Вивчення структури договірних відносин.

Вивчаючи на базі виробничої практики структуру договірних відносин, ознайомилася зі Статутом юридичної особи та з’ясувала, що Об’єднання є організацією, що здійснює свою діяльність в умовах повного господарського розрахунку і самофінансування, розпоряджається власними коштами, отриманими від виконання доручених йому об’ємів робот та послуг, матеріальними цінностями, що знаходяться у його власності, а також коштами, що надходять у порядку фінансування або пайкового внеску на будівництво об’єктів, та відповідає за ефективне і цільове їх використанні.

Матеріально-технічне забезпечення здійснюється шляхом придбання у встановленому порядку необхідних для його діяльності матеріальних ресурсів, устаткування та іншого майна в оптовій і роздрібній торгівлі, у державних, суспільних, кооперативних організаціях й інших юридичних та фізичних осіб.

Згідно з чинним законодавством Об’єднання здійснює оперативний та бухгалтерський облік результатів своєї діяльності, веде статистичну звітність. Воно реалізує продукцію, роботи, послуги, майно за цінами і тарифами на договірних засадах згідно з діючим законодавством.

Особливе місце в діяльності Об’єднання посідає договірно-правова робота, позаяк кінцевою метою його діяльності є виконання виробничої програми з найменшими витратами необхідних ресурсів і отримання максимального прибутку.

Договір це основний документом, що визначає права та обов'язки його  суб'єктів (сторін). Недотримання зазначених вимог призводить до виникнення господарських спорів і майнової відповідальності підприємства.

Договірна робота складається з укладення, зміни, припинення, обліку, збереження, виконання і контролю за своєчасним та якісним виконанням договорів.

Вона спрямована на забезпечення своєчасного оформлення договірних відносин на постачання продукції і товарів, підряду на капітальне будівництво, підвищення якості продукції, що виготовляється, і виконання робіт, додержання термінів виконання прийнятих зобов'язань, зміцнення плановоїі договірної дисципліни, господарського розрахунку, підвищення відповідальності за виконання договірних зобов'язань (Додаток № 7).

Важливість першого етапу договірно-правової роботи — укладення договорів полягає в тому, що завдяки договорам формуються замовлення, визначається структура плану діяльності підприємства; від умов їх реалізації залежать кінцеві результати фінансово-господарської діяльності підприємства.

Договірну роботу в Об’єднанні виконує архітектурний та виробничий відділи, які безпосередньо вирішують  питання виконання конкретного виду договорів (здійснюють облік цих договорів, підтримують безпосередні контакти з контрагентами, зберігають договори, забезпечують зміну положень договору у визначених законом випадках та ін.), а юрисконсульт тільки бере безпосередню участь в укладенні договорів, здійснює правову експертизу та контроль за його відповідністю діючому законодавству.

Законодавче майнові договори всіх видів врегульовуються Цивільним та Господарським кодексами України. Крім того, ці договори регулюються загальними законами про господарюючі суб'єкти: про підприємства в Україні, про інвестиційну, зовнішньо економічну, транспортну та інші види господарської діяльності.

Ініціатором укладення договору постачання може бути як постачальник, так і споживач.

Усі проекти договорів, що складаються у Об’єднанні, підлягають реєстрації канцелярією у спеціальному журналі. Після отримання проекту договору юридичний відділ перевіряє, чи є планове завдання або замовлення на виготовлення продукції, чи відповідає замовлена продукція спеціалізації та профілю підприємства, чи не перевищено у проекті договору обсяг продукції порівняно з плановим завданням або замовленням.

Ініціатором укладення договору може бути кожна із сторін, яка має право направити іншій стороні проект договору, головне, щоб інтереси сторін не порушувались.

За порушення договірних зобов'язань, кредитно-розрахункової та податкової дисципліни, вимог до якості продукції та інших правил здійснення господарської діяльності Об’єднання несе відповідальність, передбачену законодавством України  (ст. 31 Закону України "Про підприємства"). При цьому сплата штрафів за порушення  умов договору, а також відшкодування заподіяних збитків не звільняють  «ООКБ» (без згоди споживача) від виконання зобов'язань щодо постачання продукції, виконання робіт чи надання послуг.

Ознайомившись з деякими договорами Об’єднання, а саме з «Договором про надання послуг по проведенні паспортизації технічного стану зданій та споруд», «Договором на виконання авторського надзору» та «Договором на здійснення технічного нагляду, складеними на протязі 2013 року, з’ясувала, що договори мають переважну таку структуру:

  • Предмет договору;

  • Якість робіт;

  • Ціна договору;

  • Порядок здійснення оплати:

  • Строки виконання робіт;

  • Права та обов’язки сторін;

  • Відповідальність сторін;

  • Обставини непереборної сили;

  • Призупинення робіт, відміна та розірвання договору;

  • Вирішення спорів;

  • Строк дії договору

  • Інші умови;

  • Додатки до договору;

  • Реквізити та підписи сторін

Крім того до договорів прикладаються Протоколи узгодження договірної ціни, Календарний план робот, Кошторис на виконання робот, технологічній висновок та паспортизація, а також Акт прийому-передачи виконаних робот.

Договори та інші вищеперелічені документи обов’язково підписуються сторонами та скріплюються їх печатками. (Додатки №№ 7, 8, 9).

Всього за 2013 рік Об’єднання виконало роботу по 10-ти об’єктам:

  • Реставровані та реконструйовані Донецьке училище культури, Донецький обласний театр опери та балету ім. Соловьяненко, меморіальний пам’ятник «Парк кам’яних фігур», админістративна споруда Святогорського санаторно-оздоровчого центру дітей-сирот , спортивний центр ім. С.Бубки;

  • Збудовано на замовлення обласної держадміністрації молодіжно-санаторний оздоровчий комплекс у м.Святогорьє, та інші.

Об’єднання також виступає у якості субпідрядника, тобто наймає інші підприємства для виконання окремих робіт. Так, підрядниками у 2013 році було підприємство «Донстройсервіс», з яким з цього приводу також був складений договір.

Крім того по розпорядженню облдержадміністрації Об’єднання повідомляє о запланованих на поточний рік об’єктів будування, реконструкції та реставрації та проводять тендер на виконання цих робіт. Документи по проведенні тендеру готують працівники економічно-планового відділу під керування в.о.начальника юридичного відділу – Ляпіна О.І.

Чинне законодавство передбачає відповідальність за невиконання зобов'язань, яку несуть керівники та інші посадові особи підприємств. Насамперед це матеріальна відповідальність за шкоду, завдану невиконанням або неналежним виконанням зобов'язань, а також виплатою санкцій підприємством. Притягнення до матеріальної відповідальності не виключає можливості притягнення винних і до дисциплінарної  відповідальності.

У разі систематичних або окремих грубих порушень дисципліни постачання, сплати санкцій у великих розмірах органами попереднього слідства, прокуратури, судом винні посадові особи можуть бути притягнені до кримінальної відповідальності.

Була присутня при обговоренні умов договорів Об’єднання з замовниками робіт, виконувала технічну роботу по написанню проекту договору.