Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
юр.служба БАЛАКАЙ отчет.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
67.57 Кб
Скачать
  1. Ознайомлення з організацією і плануванням роботи інспектора по кадрам

Важливу роль у здійсненні правової роботи на підприємстві виконує відділ кадрів, основними завданнями якого є забезпечення підприємства робітниками та службовцями необхідних спеціальностей та кваліфікацій згідно з планом, що стосується організації праці та заробітної плати, а також організація роботи з обліку, підготовки та підвищення кваліфікації працівників.

Особливу відповідальність відділ кадрів несе за своєчасне оформлення працівників при прийнятті їх на посаду, переведенні та звільненні з посади, яку вони обіймають, відповідно до трудового законодавства; за додержання трудової дисципліни і правил внутрішнього трудового розпорядку; за надання працівникам відпусток.

Начальник відділу кадрів має право вимагати від структурних підрозділів необхідні дані про роботу з кадрами, контролювати роботу з кадрами в підрозділах.

На базі проходження виробничої практики – «Обласному Об’єднанні капітального будівництва» обов’язки інспектора відділу кадрів виконує юрисконсульт – Ляпін О.І. Підлеглих у нього нема, тобто він працює одноособово у тісної співпраці з профспілкової організацією. Вони разом виконують важливу роль у здійсненні правової роботи на підприємстві.

Основними завданнями Ляпіна О.І. є забезпечення підприємства робітниками та службовцями необхідних спеціальностей та кваліфікацій згідно з планом, що стосується організації праці та заробітної плати, а також організація роботи з обліку, підготовки та підвищення кваліфікації працівників.

Особливу відповідальність інспектор по кадрам несе за:

- своєчасне оформлення працівників при прийнятті їх на посаду, переведенні та звільненні з посади, яку вони обіймають, відповідно до трудового законодавства;

- додержання трудової дисципліни і правил внутрішнього трудового розпорядку;

- надання працівникам відпусток.

Як інспектор відділу кадрів він має право вимагати від структурних підрозділів необхідні дані про роботу з кадрами, контролювати роботу з кадрами в підрозділах.

Робота Ляпіна О.І., як інспектора по кадрах шахти Об’єднання, будується планово, систематично ведеться самостійне діловодство, у наявності різноманітні бланки, штамп та печатка встановлених зразків для оформлення трудових книжок, прийому на роботу і звільнення.

Функції інспектора по кадрах Об’єднання такі:

- Ведення обліку особового складу підприємства, його підрозділів у відповідності з уніфікованими формами первинної облікової документації.

- Оформлення приймання, переведення та звільнення працівників у відповідності з трудовим законодавством, положеннями і наказами директора підприємства, а також іншу встановлену документацію по кадрах.

- Формування і ведення особові справи персоналу, внесення до них зміни, пов' язаних з трудовою діяльністю.

- Підготовка необхідних матеріалів для кваліфікаційних, атестаційних, конкурсних комісій і представлення працівників до заохочень і нагород.

- Заповнення, ведення обліку і зберігання трудових книжок, підраховування трудового стажу, видача довідок про теперішню і минулу трудову діяльність працівників.

- Здійснення записів у трудових книжках про заохочення і нагороди працівників.

- Внесення інформації про кількісний та якісний склад працівників та їх рух у банк даних про персонал підприємства, слідкування за його своєчасним оновленням та поповненням.

- Ведення обліку надання відпусток, здійснення контролю за складанням і додержанням графіків чергових відпусток.

- Оформлення картки пенсійного страхування, інших документів, необхідні для призначення пенсій працівникам підприємства та їх сім' ям, встановлення пільг і компенсацій.

- Вивчення причини плинності кадрів, приймання участі у розробці заходів щодо її зниження.

- Підготовка документів після закінчення встановлених термінів поточного зберігання до здачі в архів.

- Здійснення контролю за станом трудової дисципліни у підрозділах підприємства і додержання персоналом правил внутрішнього трудового розпорядку.

- Складання встановленої звітності.

Як інспектор по кадрам ДП Обєднання Ляпін О.І. має право:

- проводити перевірку стану роботи з кадрами в підрозділах підприємства;

- вимагати від підрозділів підприємства виконання встановленого порядку роботи з кадрами, представлення необхідних матеріалів з питань роботи з кадрами;

- представляти у всіх організаціях своє підприємство з питань роботи з кадрами;

- виносити на розгляд керівництва питання про роботу з кадрами.

Значне місце в кадровій роботі займають функції, зв'язані із соціальним розвитком колективу, а також з використанням людського фактора в процесі виробництва.

У ході проходження виробничої практики звернула увагу на те, що юрисконсульт та інспектор по кадрах – Ляпін О.І. – бере активну участь у роботі із забезпечення дотримання законодавства про працю та зміцнення трудової дисципліни: перевірка на відповідність законодавству проектів приказів, інших актів; участь у підготовці заходів щодо зміцнення трудової дисципліни; забезпечення охорони праці, наданні правової допомоги працівникам підприємства, які потребують соціального захисту.

Під час проходження практики навчилася складати прикази по кадрам: про прийом на роботу та звільнення з неї, про переведення працівника з однієї посади на іншу, про надання відпустки, про заміщення тимчасово відсутнього працівника, про внесення змін у штатний розпис, вносити записи у трудову книжку. (Додатки № 13).