Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПЕЦКУРС.docx
Скачиваний:
98
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
126.87 Кб
Скачать

4. Принцип ефективного і динамічного тлумачення.

Теза щодо існування принципу ефективного захисту прав людини випливає з положень Преамбули Конвен­ції, де зафіксовано, що одним із засобів досягнення бі­льшої єдності між членами Ради Європи є захист і розви­ток прав та свобод людини.

Зокрема, у п'ятому абзаці преамбули визначено, що основні свободи складають підвалини справедливості та миру, і тому додержання та забезпе­чення прав людини набувають вирішального значення в людському суспільстві.

Результативність принципу ефективного тлумачен­ня Конвенції також виявляється в тому. що він дозволяє найкращим чином пристосувати положення Конвенції до соціальних умов. які постійно змінюються. Цей прин­цип обумовлює так звану «динамічну» або «еволюційну» інтерпретацію конвенційних норм. що застосовується Страсбурзьким судом. У його прецедентному праві вко­ренилося положення про те. що Конвенція є «живим ін­струментом». який повинен тлумачитися «у світлі умов сьогодення».

Таким чином, можна дійти висновку, що з декількох можливих варіантів інтерпретації змісту правової норми для правозастосування Судом обирається той, практична реалі­зація якого забезпечить найвищий рівень захисту прав та ос­новних свобод людини, у тому числі й шляхом застосування належних механізмів їх поновлення. При цьому з метою за­безпечення правової визначеності Страсбурзький суд у біль­шості випадків тлумачить Конвенцію в контексті своїх по­передніх рішень, змінюючи свою практику лише в тих випад­ках, коли цього вимагає принцип динамічного тлумачення, який дозволяє забезпечити максимально ефективний захист прав людини та основоположних свобод в умовах постійної еволюції європейських стандартів у галузі прав людини.

5. Принцип забезпечення правової визначеності.

Принцип правової визначеності - поняття міжнародного права, яке також є невід'ємною частиною національних правових систем. Цей принцип встановлює, що закон повинен захищати тих, хто не порушує закони. Принцип правової визначеності є одним із стовпів, на яких засновано верховенство права і міжнародне публічне право.

Правова система, в основі якої лежить цей принцип, захищає тих, хто підкоряється закону, в тому числі і від свавілля державної влади. Це одне із завдань цього принципу, або одне із завдань правової системи, в основі якої лежить цей принцип. З цього принципу випливає вимога, щоб рішення, в тому числі органів державної влади, приймалися відповідно до правовими нормами, тобто, були законними. Концепція правової визначеності може бути сильно пов'язана з суверенітетом особистості в національному праві. Ступінь впливу принципу правової визначеності на закон варіюється в різних країнах. Тим не менш, принцип правової визначеності часто служить центральним принципом для розробки правових методів, на підставі яких закон повинен розроблятися, тлумачитися і застосовуватися.

Принцип правової визначеності є загальновизнаною правовою концепцією як в Романо-германської правової системи, так і в Загальному праві. У романо-германській правовій системі принцип правової визначеності розуміється як максимальна передбачуваність правових дій чиновників. У правових системах, заснованих на загальному праві, принцип правової визначеності часто пояснюється з точки зору здатності громадян організувати свої справи таким чином, щоб не порушувати закон. При цьому в рамках обох цих правових систем принцип правової визначеності розглядається в якості базового мірила законності законодавчих актів і адміністративних заходів, що виходять від органів державної влади.