Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ще варіант Шпор ТДіП.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
407.55 Кб
Скачать

80. Загальна характеристика змішаного типу правової системи.

Змішаний тип правової системи — це сукупність національних правових систем, які мають спільні риси, що проявляються в єдності їх закономірностей і тенденцій розвитку на основі сприйняття елементів правових систем романо-германського і англо-американського типів. У змішаному типі правової системи домінує нормативно-правовий акт як юридичне джерело права. Нормі права як еталону поведінки відведена основна роль у регулюванні суспільних відносин. Судова практика посідає істотне місце в системі джерела права.

До цього типу правової системи належать північноєвропейська (скандинавська) і латиноамериканська групи правових систем. Регіонами поширення північноєвропейського права є Швеція, Норвегія, Данія, Фінляндія, Ісландія.

У дусі цього права нормативно-правовий акт (закон) визнано головним джерелом права. Водночас з цим істотну увагу приділено судовій практиці, поширеній у країнах загального права, і визнано роль судового прецеденту. Інші властивості загального права (правило прецеденту, техніка судових доказів, пріоритет процесуального права над матеріальним правом і т.ін.) не знайшли підґрунтя для свого зростання.

Основними джерелами (формами) права скандинавських країн є такі.

1.  Закони. Поділяються на конституційні і звичайні.

2.  Підзаконні акти, прийняті урядом у порядку делегованого законодавства (у Швеції 'їх кількість перевищує кількість законів, прийнятих парламентом-риксдагом).

3.  Підзаконні акти міністерств і відомств.

4.  Правовий звичай. Визнається допоміжним юридичним джерелом права. Здебільшого застосовується у сфері торгового і морського права. Посилання на звичай включаються у тексти відповідних договорів.

5. Принципи права. Використовуються як джерело права при розгляді конкретної справи.

6. Є писані конституції (Конституційний закон Фінляндії 1919 p., Конституція Держави Данії 1953 p., Конституція Ісландії 1944р., Конституції Норвегії 1814 р. з поправкою 1913 p., Конституція Швеції 1974 p.).

7. Структура системи права така сама, як і континентального права — галузі, інститути, норми. Галузі та інститути чітко сформовані.

8. Система права поділена на дві підсистеми:

•   приватну — сімейне, зобов'язальне, комерційне, повітряне, міжнародне приватне право, право власності та ін.;

•   публічна — конституційне, адміністративне, кримінал ь-но-судове, податкове, економічне право та ін.

  1. У системі прав і обов'язків громадян перевагу віддано правам, зокрема охороні і захисту їх соціально-економічних прав.

Латиноамериканське право поєднало в собі дві моделі права — романо-германську (в галузі приватного права) і англо-американську (в галузі публічного права).

1) основне джерело права — нормативно-правовий акт;

2)  поділ права на галузі: цивільне, кримінальне та ін.;

3)  кодифікацію галузей права.

4) розмежування законодавчої компетенції між федерацією та її суб'єктами у федеративних державах

5) судовий прецедент, який або слабко визнається, або зовсім не визнається юридичним джерелом права.

У сфері публічного права (насамперед конституційного) за основу взято американську систему