Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломний проект.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
4.11 Mб
Скачать

3 Розробка бази даних

Розробка бази даних, дуже важливий етап у проектуванні програмного продукту, а особливо, веб-застосувань. Від бази даних залежить швидкість доступу до інформації, тобто її вилучення або додавання. Таблиці бази даних обов’язково повинні знаходитись у третій нормальній формі. Для реалізації дипломного проекту було розроблено базу даних, що містить шість таблиць: «Клієнти», «Інформація про клієнтів», «Фото», «Повідомлення», «Новини» та «Друзі». Кожна з них знаходиться у третій нормальній формі.

Рисунок 3.1 – Схема бази даних проекту

Тепер, подрібніше про кожну з них. Таблиця «Клієнти» (client_db), показана на Рис.2.2, має у собі інформацію стосовно даних реєстрації користувача, тобто необхідних даних для авторизації на веб-сервісі. Ця таблиця виділена окремо, тому що кількість запитів до неї буде однією з найбільших. Таблиця містить поля «client_id» (ідентифікатор користувача), «email» (електронна пошта користувача), «client_pass» (пароль користувача). При чому поля ідентифікатора і електронної пошти обов’язкові для заповнення, так як фактично ідентифікують людину у системі. Правильність вводу даних у ці поля контролюється регулярними виразами. Ключем цієї таблиці виступає поле «client_id».

Рисунок 3.2 – Поля таблиці «Клієнти»

Таблиця «Інформація про клієнтів» (client_info) – найбільша таблиця бази даних, яка містить у собі основну інформацію про користувачів. Поля показані на Рис. 2.3. ЇЇ буде заповнювати саме користувач, частину під час реєстрації, а частину – після. Таблиця містить такі поля «client_id» (ідентифікатор користувача), «city_id» (ідентифікатор міста) «client_adrs» (адреса користувача), «client_places» (улюблені місця користувача), «client_name» (ім’я користувача), «client_nick» (прізвисько користувача), «client_contact» (контактна інформація), «city_name» (назва міста користувача). Поля «city_id» та «client_id» генеруються автоматично. Для заповнення обов’язкові дані «client_name» і «client_adrs». Назва міста «city_name» приймає значення автоматично. Ключі «city_id» та «client_id».

Рисунок 3.3 – Поля таблиці «Інформація про клієнтів»

Таблиця «Фото» (images), Рис. 2.4, виступає сховищем користувацьких фото, так званого «аватару». Вона виділена окремо, так як міститиме велику кількість даних. Таблиця містить всього два поля: «client_id» та власне фото «client_foto». Поле «client_foto» має тип даних MEDIUMBLOB – це байтовий тип даних, який дозволяє зберігати файли розміром до 16 мегабайт, повністю задовольняє призначення. Ключ - «client_id».

Рисунок 3.4 – Поля таблиці «Фото»

Таблиця «Друзі» (friends) - досить проста, адже має всього три поля: «friend_id» (ідентифікатор друга), «client_id» (ідентифікатор користувача), «friend_name» (ім’я друга). Жодне із полів не повинно бути пустим. Поля показані на Рис. 3.5. При додаванні користувача до списку друзів, дані із таблиці доданого друга «Інформація про клієнтів», а саме інформація полів «client_id» та «client_name» заповнює відповідні їм «friend_id» та «friend_name». Ключем виступає поле «friend_id».

Рисунок 3.5 – Поля таблиці «Друзі»

Таблиця «Повідомлення» (message), поля таблиці якої зображені на Рис. 3.6, призначена для зберігання приватних повідомлень користувачів. Вона містить ідентифікатор користувача, який отримав повідомлення («client1_id») та ідентифікатор користувача, який відіслав повідомлення («client2_id»). Ну і звичайно текст самого повідомлення («message»). Текст приватного повідомлення обмежено 200 символами. Ключем являється поле-ідентифікатор повідомлення «mess_id».

Рисунок 3.6 – Поля таблиці «Повідомлення»

Остання таблиця – це таблиця «Новини» (posts), Рис. 3.7. В ній знаходяться повідомлення, залишені на сторінці користувача. Тут зберігаються саме текстові повідомлення (поле «post_text»), їх ідентифікатори («post_id») та ідентифікатор користувача, який залишив повідомлення («client_id»). Текст повідомлення обмежений довжиною у 400 символів. Первинній ключ – поле ідентифікатора повідомлення «post_id».

Рисунок 3.7 Поля таблиці «Новини»

Розроблена база даних повністю задовольняє усім вимогам пред’явленим до неї під час проектування. Усі таблиці знаходяться у третій нормальній формі. База даних ефективно, надійно та швидко працює. За час дослідної експлуатації не було виявлено жодних недоліків бази даних.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]