Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відкрите акціонерне товариство.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.10.2018
Размер:
427.52 Кб
Скачать

3.1 Стратегічні напрямки розвитку Добротвірської тес.

Добротвірська ТЕС у складі ВАТ „Західенерго”, як енергогенеруюче підприємство, є галузевим об‘єктом – складовою частиною паливно-енергетичного комплексу та важливим територіальним об‘єктом регіону.

Стратегія розвитку підприємства на найближчий період спрямована на організацію сталої та ефективної роботи,забезпечення конкурентоспроможності в сучасних ринкових умовах, організацію виконання інвестиційних проектів завдяки реалізації виконання наступних програм:

  • нарощування обсягів виробництва теплової та електричної енергії за рахунок збільшення коефіцієнта використання встановленої електричної потужності та активної роботи на оптовому ринку електричної енергії України;

  • мінімального споживання обсягу природного газу;

  • покращення фінансового стану завдяки скороченню експлуатаційних витрат, зменшення кредиторської та дебіторської заборгованостей, нарощування власного капіталу, покриття заборгованості за використання в кінці 90-х років палива державного резерву.

  • покращення техніко-економічних показників за рахунок проведення якісних ремонтів технологічного обладнання, вдосконалення процесів його експлуатації та впровадження нових технологічних рішень;

  • реалізації організаційно-технічних заходів з ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів та впровадження заходів з енергозбереження;

  • підвищення ефективності використання трудових ресурсів, у тому числі завдяки удосконаленню роботи навчально-тренувальних центрів;

  • мінімізація техногенного впливу електростанцій на навколишнє природне середовище.

  • удосконалення соціальної політики, вирішення проблеми передачі соціальної сфери на баланс місцевих громад.

Виходячи із вказаних пріоритетних напрямків діяльності, підприємство планує найближчим часом виконати заходи, які направлені на підвищення рівня експлуатації, економічності устаткування та якості проведення ремонтів обладнання.

Що стосується основного виробництва, на енергоблоках, які не підлягають заміні в перспективі до 2030 року, зазначено виконувати капітальні ремонти з модернізацією та реконструкцією окремих вузлів і агрегатів та досягненням після ремонту навантажувальної здатності на рівні або вище встановленої потужності, а техніко-економічних показників близьких до проектних величин. Так на ДТЕС планується на блоках № 7, 8 виконати реконструкцію і техпереоснащення з модернізацією системи регулювання турбін та ЦНТ, встановити електрофільтри та впровадити сухі або напівсухі технологій сіркоочищення. Орієнтовна вартість реалізації цих проектів 310 млн.грн.

Для забезпечення надійної роботи обладнання ВРП ТЕС необхідно виконати реконструкцію устаткування, заміну вибухонебезпечних трансформаторів струму 330 кВ на елегазові, заміну розрядників 110-330 кВ на ОПН. Забезпечити надійну роботу систем постійного струму ТЕС, виконавши програми заміни акумуляторних батарей (АБ) .

До Добротвірської ТЕС до 2020 року впроватиметься автоматизована система комерційного та технологічного обліку електроенергії з передачею даних у ВАТ „Західенерго” та в ДП „Енергоринок”, реалізуватимуться розроблені заходи, які направлені на збільшення експорту електроенергії до 230 – 400 МВт;

Що стосується нового будівництва, на підприємстві планується:

- завершити будівництво маневрового енергоблоку № 9 потужністю 225 МВт та будівництво нових енергоблоків № 10, 11.

- використовувати потенціал рік Західного регіону, гідроспоруд ДТЕС для відновлення та спорудження нових малих ГЕС, в тому числі на гідроспоруді Добротвірської ТЕС.

- провести аналіз, обстеження незавершеного будівництва з визначенням по кожному об‘єкту доцільності та необхідності добудови, демонтажу, консервації чи продажу і т.п., склавши програму фінансування та виконання робіт.

У 2009 році на Добротвірській ТЕС проведено капітальний ремонт котлів № 9 і турбіни № 6, середній ремонт енергоблока № 7, поточні ремонти котлів № 6, 7, 8, турбіни № 5 та енергоблока № 8. Турбоагрегат № 4 та котли № 4, 5 знаходились на консервації. Котел № 10 знаходиться в плановому капремонті з 16.11.09 р.

На енергоблоці № 7 завершено встановлення 6 шт. нових млинів 6М75U польського виробництва. Ці млини мають вищу сушильну та розмелювальну здатність,значний міжремонтний термін роботи.Крім того відсутні присмокти повітря, оскільки млин працює під тиском;

Крім вищезазначеного, на ДТЕС впроваджено велику кількість нововведень, завданням яких є підвищення економічності та надійності роботи обладнання, а саме:

  • глибоке осушування водню на генераторах ТВВ-165-2 енергоблоків ст. №7,8;

  • скляні повітропідігрівники на котлах ТП-10 і ТП-92 ;

  • електромагнітний фільтр для видалення сполук заліза із живильної води котлів ТП-92;

  • модернізація вихлопних патрубків турбін К-160-130 за проектом ЦКБ Енерго;

  • термічне сушіння конденсаторів турбін;

  • розморожу вальний пристрій ( на 16 вагонів одночасно) для розморожування замерзлого вугілля;

  • система обліку витрати природного газу на базі обчислювача ОВК-ПГ з виходом на вищий ієрархічний рівень;

  • кулькоочищення на конденсаторах турбін К160-130 ,що дало можливість підтримувати вакуум у конденсаторах близьким до номінального.

Добротвірська ТЕС здійснює зважену реалістичну стратегію подальшого розвитку, адаптовану до вимог ринку. Вибір оптимального шляху формування ресурсної бази, який враховуватиме адекватну економічну ситуацію і сприятиме надійному розв'язанню проблеми прибутковості, є одним з основних завдань підприємства.

Проектне паливо для Добротвірської ТЕС - кам’яне вугілля Львівсько-Волинського басейну. Відбулося часткове вичерпання запасів вугілля на шахтах Західної України. Частина шахт припинили видобування вугілля, а нові споруджуються повільно. Тому питання сталого постачання палива на Добротвірську ТЕС в перспективі є актуальним і може вирішуватись двома шляхами: збільшенням видобування вугілля на шахтах Львівсько- Волинського басейну чи закупівлею імпортного.

З погіршенням якості вугілля деякі системи пилеприготування (як правило, з прямим вдуванням) не здатні забезпезпечити котел неохідною кількістю вугільного пилу і для виконання диспетчерських графіків навантажень, особливо пікових, необхідно додатково спалювати резервне паливо.

Природний газ використовуватиметься для пусків, зупинок котлоагрегатів, при роботі на мінімальних навантаженнях та у нештатних ситуаціях за умовами роботи електростанції в ОЕСУ та забезпечені експортних поставок електроенергії. На ДТЕС очікується в перспективі споживання газу нижче 20 млн м/куб в рік. Щодо мазуту, в подальшому план передбачає його використання тільки в нештатних ситуаціях (планове, аварійне обмеження споживання природного газу) і його частка в структурі палива щорічно не перевищуватиме 0,1 % (500-700 т в рік).

Для здешевлення собівартості виробленої електроенергії в умовах поетапного зростання вартості резервного палива і підвищення конкурентноспроможності в ринкових умовах необхідно вирішувати питання збільшення продуктивності млинового господарства.У зв′язку з цим проведено модернізацію системи пилеприготування котла ТП-92 ст. №11.

Існуюче обладнання ТЕС не пристосоване для спалювання шламів. В перспективі можливе використання шламів у випадку впровадження на ТЕС котлів з циркулюючим киплячим шаром.

Головною метою екологічної політики електростанції є підвищення рівня екологічної безпеки, зниження впливу на навколишнє середовище. Досягнення поставлених цілей забезпечується виконанням наступних завдань:

- зниженням обсягів шкідливих викидів в атмосферу;

- раціональним використанням підприємством водних ресурсів та недопущення попадання забруднюючих речовин у водні об,єкти;

- збільшенням кількості використання золошлакових відходів;

Протягом наступних дев’яти років на Добротвірській ТЕС планується збудувати сіркоочисну установку для енергоблоків 150 МВт ІІІ-ї черги, яка забезпечить ступінь очищення від золи не нижче 99,8%, від сірчистого ангідриду – 70%. Для станційних котлів ТП-10 ІІ-ї черги ДТЕС планується заміна існуючих мокрих золовловлювачів принципово новими очисними установками - титановиими емульгаторами 2-го покоління. Такі установки забезпечують ефективність очистки газопилових потоків по пилу до 99,5%, по діоксиду сірки - до 15%.