Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рекомендації (К) 2007 ГКС з елевац txt.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.10.2018
Размер:
563.2 Кб
Скачать

5.3.5.8. Блокатори рецепторів ангіотензину-II першого типу

Проведена оцінка ефективності блокаторів рецепторів ангіотензину-II першого типу при ГІМ показала, що ефективність валсартану така сама, як і в каптоприлу, тоді як лозартан був менш ефективним, ніж каптоприл, у запобіганні несприятливому перебігу захворювання в дослідженнях OPTIMAL і VALIANT. На сьо­годнішній день блокатори рецепторів ангіотензину-II першого типу залишаються препаратами вибору в пацієнтів з протипоказаннями для при­значення інгібіторів АПФ. Немає переконливих даних щодо додаткового ефекту від комбінації цих груп препаратів у хворих з гострим інфарк­том міокарда.

5.3.5.9. Магній

Метааналіз досліджень ефективності препа­ратів магнію при ГІМ дозволяв припустити на­явність їх достовірного ефекту. Проте, здійснене пізніше дослідження ISIS-4 (1995) не підтверди­ло цієї думки, хоча були суперечки щодо недо­статньої дози магнію в цьому дослідженні. Не­щодавно оприлюднені результати великого дослідження MAGIC (1997) підтвердили відсутність сприятливого впливу магнію. Проте, внутрішньовенне введення солей магнію може бути застосовано у хворих з подовженням інтер­валу QT наявністю поліморфних шлуночкових тахікардій.

5.3.5.10. Глюкоза-інсулін-калій

Існують експериментальні та обмежені клінічні докази того, що призначення глюкозо-інсуліно-калієвої суміші (ГІК) може сприятливо впливати на метаболізм ішемізованого міокарда і, таким чином, забезпечувати клінічні переваги.

Однак дані великих досліджень дають підстави вважати, що позитивного ефекту від цієї терапії слід очікувати лише у хворих із супутнім пору­шенням вуглеводного обміну (зокрема, дослі­дження CREATE не підтвердило ефективності ГІК для зменшення летальності та ускладнень у хво­рих без порушень цукрового обміну). Підвище­ний рівень глюкози крові при надходженні хворо­го на ГІМ у стаціонар (більше 200 мг/дл, або 11 мМ/л) асоційований із значним зростан­ням ризику смерті в післяінфарктний період. Інтерпретуючи результати досліджень DIGAMI та DIGAMI-2, можна зробити висновок, що цей по­казник навіть більшою мірою вказує на мож­ливість отримання бажаного ефекту від терапії ГІК, ніж сам факт наявності у хворого цукрового діабету.

Отже, призначення ГІК можна вважати ви­правданим у пацієнтів із цукровим діабетом та порушенням толерантності до глюкози, але ли­ше за умов ретельного контролю за рівнем глю­кози крові. Також це лікування може бути вико­ристане з метою корекції гіпокаліємії та віднов­лення об’єму циркулюючої крові.

5.3.5.11. Препарати з кардіопротекторною дією

Ця група об’єднує препарати з мембранопротекторною дією, модулятори метаболічних процесів у кардіоміоцитах. На теперішній час є обмежений досвід використання при лікуванні хворих з ГІМ триметазидину, кверцетину (також в якості внутрішньовенної інфузії – корвітину) та екзогенного креатинфосфату з метою обмежен­ня розміру інфаркту міокарда (критерій кардіопротекції). Проте на теперішній час відсутні пе­реконливі багатоцентрові клінічні дослідження з доказами ефективності терапії вищевказаними препаратами для зниження летальності у хворих з ГІМ, тому питання включення кардіопротекторів до комплексної терапії ГІМ є відкритим. Доцільність застосування цих препаратів у кожному конкретному випадку може залишатися на розсуд лікаря.