Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рекомендації (К) 2007 ГКС з елевац txt.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.10.2018
Размер:
563.2 Кб
Скачать

5.4.1.3. Оцінка життєздатності міокарда, оглушення і гібернація

Оцінка життєздатності міокарда та пошук ішемії після перенесеного інфаркту є взаємодо­повнюючими завданнями, оскільки лише життєздатний міокард може бути ішемізованим, а у вирішенні цих завдань використовують­ся подібні методи візуалізації серця. Дисфункція лівого шлуночка після ГІМ може бути зумовлена некрозом, оглушенням життєздатного міокарда в зоні інфаркту, гібернацією життєздатного міокарда, або усіма трьома причинами. Просте оглушення повинно проходити протягом 2-х тижнів після гострого ішемічного пошкодження, якщо зникає ішемія. При збереженні ішемії зворотне оглушення переходить у гібернацію, коли для відновлення функції потрібна реваскуляризація. Ці концепції мають найбільше значення у пацієнтів з тяжким ураженням функції лівого шлуночка після інфаркту, коли розглядається потреба у реваскуляризації для поліпшення функції. Їх значення зменшується у пацієнтів, в яких симптоми дисфункції лівого шлуночка не домінують. Найбільш поширеним методом оцінки життєздатності міокарда є стрес-ехокардіографія з добутаміном, яка відповідає кри­теріям безпеки та діагностичної значущості і має бути більш широко впроваджена у клінічну практику.

5.4.1.4. Оцінка ризику аритмії

У пацієнтів з імовірно високим ризиком по­рушень ритму корисно здійснити холтерівське моніторування ЕКГ і неінвазивні електро­фізіологічні дослідження. Прогностичне значен­ня у післяінфарктних пацієнтів мають показники варіабельності серцевого ритму, чутливості барорефлексу і пізні потенціали шлуночків. Утім, необхідний додатковий клінічний досвід для то­го, щоб встановити, наскільки ці дослідження додають діагностичної інформації порівняно із звичайними прогностичними тестами. Результа­ти дослідження MADIT II (2002) свідчать про по­кращання прогнозу виживання внаслідок змен­шення розвитку загрозливих для життя тахіаритмій при імплантації кардіовертера-дефібрилятора у пацієнтів після перенесеного раніше інфаркту міокарда з фракцією викиду менше 30%, незалежно від результатів електрофізіологічного дослідження.

5.4.2.Реабілітація

Мета реабілітації – відновити максимально повноцінне життя пацієнта, включаючи повер­нення до праці. Під час реабілітації потрібно бра­ти до уваги фізичні, психологічні і соціо-економічні фактори. Реабілітація показана пацієнтам з тяжкою дисфункцією лівого шлуночка. Процес потрібно починати якомога раніше після госпіталізації в лікарню і продовжувати протягом наступних тижнів і місяців.

5.4.2.1. Психологічні та соціо-економічні аспекти

У пацієнтів і в осіб, що їх супроводжують, майже завжди виникає почуття тривоги. Тому ве­лике значення надається заспокоєнню та пояс­ненню суті захворювання. Важливо також за­побігти виникненню депресії та подразливості, які частіше спостерігаються після повернення додому. Слід визнати поширеність феномену за­перечення; у гострій фазі захворювання він має захисний ефект, але в подальшому може затрудняти сприйняття діагнозу.

Перед випискою з лікарні слід обговорити питання повернення до роботи та відновлення інших видів активності. В деяких випадках роз­витку депресивного стану доцільним є призна­чення терапії антидепресантами без проаритмогенного ефекту.