Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кузня реферат.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
01.11.2018
Размер:
2.12 Mб
Скачать

2.4 Вироби ковальства

3. Види кузні. Приміщення для кузні

3.1 Види кузні

Кузня - майстерня, в якій проводиться ручна обробка металу, як правило, куванням. Залежно від характеру виготовлення виробів кузні можна поділити по таких типах: кузні для виготовлення різних художніх виробів, виготовлення знарядь праці та різних інструментів, кузня по ремонту та виготовленні сільськогосподарської техніки, промислові кузні машинобудування, кузні по підковуванні коней.

3.2 Кузня для підковування коней

1 – станок для підковування коней; 2 – допоміжний стіл; З – ящик для вугілля; 4 – бочка з водою; 5 – горн; 6 – наковальня; 7 – лещата; 8 – свердлильний станок; 9 - слюсарний верстак; 10 – шкаф для інструменту.

Даний тип кузні розрахований на підковування коней та кування підков. Також може блокуватися з майстернями по ремонту возів. Розташовується, переважно, поблизу великих сільськогосподарських підприємств.

3.3 Кузня для ремонту та виготовлення сільськогосподарської техніки

1 – шкаф для інструменту; 2 – лещата; 3 – слюсарний верстак; 4 – столик для інструменту; 5 – наковальня; 6 – лещата; 7 – додаткові слюсарні верстаки; 8 – бочка з водою; 9 – горн; 10 – вішалка для інструменту; 11 – ящик для вугілля; 12 – наждачний станок; 13 – ящик для інструменту; 14 – пристосування для гнуття труб.

3.4Кузня для кування художніх виробів

1 – слюсарний стіл; 2 - лещата; 3 – електроточило; 4 – свердлильний станок; 5 – бочка з водою; 6 – горн; 7 – ковальські лещата; 8 – монтажний стіл; 9 – наковальня; 10 – ящик з вугіллям; 11 – шкаф для інструменту; 12 – стелажі для заготовок; 13 – стіл для зварювальних робіт.

Бажано мати не одну кімнату, а декілька: для роботи над малюнком кованого виробу з великим столом, на якому можна було б розмістити малюнок в натуральну величину великих виробів; поставити кульман для креслярських робіт, а також підставки для планшетів і полки; кімната для слюсарно-складальних робіт зі свердлильним верстатом, наждаковим колом, столом з лещатами та іншим необхідним для складальних робіт інструментом.

3.5 Порівняння основних типів кузні за певними критеріями і ознаками

3.6 Закордонний досвід

Порівнюючи вітчизняне ковальство та кузню з зарубіжними, можна зазначити те, що ковальство є дуже схожим. Сам розвиток ковальства з епохи модерну практично нічим не змінився. Серед відмінностей можна, хіба виділити те, що за кордоном, переважно, в якості палива для горну здебільшого використовують природній газ. Такі горни мають менші розміри та інакшу будову.

Із хороших прикладів закордонної кузні можна взяти, наприклад, «Кузню-магазин» (Blacksmith Shop), що була і є поширеними в США, особливо в тих штатах, де розвинутим є сільське господарство.

Blacksmith Shop, Naperville, USA

Кузня представляє собою споруду з розмірами 6х6 метрів, що розташована близько до ферм а також доріг. В кузні працюють 2-3 людини. Цю кузню можна віднести до змішаного типу, так як її напрямок діяльності є виготовлення знарядь праці, підковування коней та кування дрібних художніх виробів.

http://www.lejardin.ru/shoeing/history/

http://ru.wikipedia.org/wiki/История_производства_и_использования_железа

http://uk.wikipedia.org/wiki/Ковальство

http://www.design-interiors.com.ua/ua/kovka11.php

http://forexaw.com/TERMs/Metal121313/l84_Железо_ferrum

http://dic.academic.ru/dic.nsf/bse/154912/Ювелирное

http://art-kyznja.at.ua/index/kovani_vitvori_mistectva/0-17

http://ru.wikipedia.org/wiki/Ковка

http://uk.wikipedia.org/wiki/Кування

http://k35.ru/s_kovka6.shtm

http://ostmetal.info/osnovy-kuznechnogo-dela-metall-instrument-tb/

http://forum.ostmetal.info/showthread.php?t=218119

Шумаков В. Г. «Кузница в современном хозяйстве» М., Машиностроение. 1990.

Юсипов З. И. «Ручная ковка» М., Высш. школа, 1984

Шапиро А.А. Пособие для сельского кузнеца 1967

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]