Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практ роб ВСТВ.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
2.62 Mб
Скачать

В таблиці додатків (Додаток хіі) наведені значення одиниці допуску для діапазону розмірів до 500 мм в есдп сев (5…16 квалітети).

5.3. Розрахунок розмірного ланцюга методом “максимум-мінімум”.

В основу методу “максимум-мінімум” покладена умова, що допуски складових ланок призначаються такими, при яких навіть у випадку найбільш несприятливих сполучень дійсних розмірів (всі збільшуючі розміри виготовлені з верхнім граничним відхиленням, а всі зменшуючі - з нижнім граничним відхиленням чи навпаки) розмір замикаючої ланки не виходив би за межі допустимих.

5.3.1. Визначають коефіцієнт точності розмірного ланцюга:

нев, (5.3)

де - допуск замикаючої ланки; - сума відомих допусків складових ланок; нев - сума одиниць допусків ланок, граничні відхилення яких невідомі.

5.3.2. Визначають за коефіцієнтом точності розмірного ланцюга квалітет виготовлення ланок, граничні відхилення яких невідомі (Додаток ХІІІ).

5.3.3. Визначають за вибраним квалітетом допуски (СТСЕВ 144-75, додаток І) та граничні відхиленння на виготовлення всіх ланок розмірного ланцюга, допуски яких невідомі, за винятком однієї, яку залишають як корегуючу для компенсації допусків і відхилень.

Примітка. Необхідність в корегуючій ланці виникає в результаті того, що коефіцієнт точності “a” в переважній більшості випадків не може повністю співпадати з табличним коефіцієнтом.

Граничні відхилення на складові ланки призначаються за таким принципом: для охоплюючих розмірів - як на основний отвір (ЕІ=0), на охоплювані розміри – як на основний вал (ES=0), для глибини отворів, ширини уступів, міжцентрових віддалей граничні відхилення приймають симетричними (ES =+ 0,5T, EI=-0,5Т).

5.3.4. Визначають граничні відхилення корегуючого розміру:

Для корегучої збільшуючої ланки:

; (5.5)

. (5.6)

Для корегуючої зменшуючої ланки:

; (5.7)

, (5.8)

де , - граничні відхилення замикаючої ланки; і - сума граничних відхилень збільшуючих ланок; і - сума граничних відхилень зменшуючих ланок.

5.3.5. Перевіряють правильність знайдених граничних відхилень:

. (5.9)

5.3.6. Виписують розміри всіх ланок розмірного ланцюга із зазначенням знайдених граничних відхилень.

5.4. Розрахунок розмірнного ланцюга ймовірностним методом.

В основу цього методу взято положення, що одночасне сполученння найбільших збільшуючих і найменших зменшуючих розмірів чи навпаки, малоймовірно, тому що при виготовленні деталей відхилення їх розмірів групуються в основному навколо середини поля допуску.

5.4.1. Визначають коефіцієнт точності розмірного ланцюга:

. (5.10)

Примітка. Розрахунок за формулою (5.10) виконується для випадку, коли похибки складових та замикаючої ланок підкорюються закону нормального розподілу, а центри полів розсіювання розмірів співпадають із серединою відповідних полів допусків.

5.4.2. Визначають за коефіцієнтом точності розмірного ланцюга квалітет виготовлення ланок, допуски яких невідомі (Додаток ХІІІ).

5.4.3. Визначають за вибраним квалітетом допуски (СТСЭВ 144-75, додаток І) та граничні відхилення на виготовлення всіх ланок, допуски яких невідомі, крім однієї, яку залишають як корегуючу для компенсації допусків і відхилень.

5.4.4. Визначають допуск корегуючої ланки:

, (5.11)

де - сума квадратів допусків всіх складових ланок крім корегуючої.

5.4.6. Визначають координату середини поля допуску корегуючої ланки.

Для корегуючої збільшуючої ланки:

. (5.12)

Для корегуючої зменшуючої ланки

, (5.13)

де - координата середини поля допуску замикаючої ланки; , - суми координат середини полів допусків збільшуючих та зменшуючих ланок.

5.4.6. Визначають граничні відхилення корегуючої ланки:

; (5.14)

. (5.15)

5.4.7. Визначають правильність знайдених граничних відхилень

; (5.16)

. (5.17)

Примітка. При визначенні правильності знайдених граничнних відхилень необхідно врахувати граничні відхилення всіх складових ланок, в тому числі і корегуючої ланки.

5.4.8. Виписують розміри всіх ланок розмірного ланцюга із зазначенням знайдених граничних відхилень.