Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 модуль_задач_норм.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
2.13 Mб
Скачать

Тема 13. Встановлення гдс для водних об'єктів. Визначення токсичності вод Практичні заняття 14 (№ зан. 35) –Задачі з оцінки комплексного забруднення природних систем

Відомо, що створення систем моніторингу передбачає організацію систем спостережень, аналізу стащ довкілля, прогнозування цього стану та прийняття рішень (уп­равління) стосовно природоохоронної діяльності. Дослідженнями і різних напрямах нагромаджено значний досвід з організації спосте­режень за окремими компонентами довкілля, сформовано критері оцінки, вибір об'єктів моніторингу, їхню типізацію.

Водночас моніторинг здійснюється на об'єктах, де вивчення по­в'язане зі складністю, комплексністю і багатьма факторами, ще діють у різних напрямах. Для соціально-екологічного аналізу стан довкілля, прогнозування і прийняття управлінських рішень застосо­вується системне моделювання та, як одна з його реалізацій, - ієрархічні системи прийняття рішень.

Соціо-екологічний аналіз починається, як правило, з проведено цілеспрямованих спостережень за кожною зпідсистем, побудові відповідних шкал і показників за методами впорядкування.

Шкали й показники. Для соціоекологічної оцінки здебільше вводиться подвійна шкала — якісних і кількісних оцінок.

Якісні оцінки це система соціоекологічних оцінок, що характеризує ставлення до стану об'єкта за лінгвістичними оцінкам! типу «добрий», «задовільний», «незадовільний», «катастрофічний) тощо (якісна шкала).

Кількісні оцінки це система оцінок, що зіставляє з даною системою альтернатив О. вектор шкал з Еn (у вигляді ціни, балів, мірі тощо), тобто кожній альтернативі ставиться у відповідність вектор f(x) є Еn.

У разі розв'язування задач оцінки використовуються як формаль­ні, так і неформальні оцінні процедури, такі як ранжування й класифікації.

|Ранжування — процедура встановлення відносної значущості (пе­реваги) досліджуваних об'єктів на основі їх упорядкування. Ранг – це показник, що характеризує порядковий номер оцінюваного об'єкта або явища в групі інших об'єктів (явищ), що наділені суттєвими для оцінки властивостями.

Виконуючи ранжування, експерт повинен розмістити об'єкти (фактори, альтернативи) за найраціональнішою, на його думку, послідовністю й приписати кожному з них числа натурального ряду.

Класифікація — це поділ множини альтернатив Q на непересічні підмножини (класи) є, і є [1; N], пов'язані з певною власти­вістю або їхньою сукупністю з подальшим зіставленням набору різних натуральних чисел від 1 до N (номери класів).

Для класифікації об'єктів розроблено формальні логіко-математичні методи й алгоритми кластер-аналізу, розпізнавання образів та ін.

Класифікацію можна здійснювати також методами експертних оцінок.

Наведемо загальну схему побудови системної моделі прийняття рішень, що знайшла своє застосування в ієрархічних соціоекологічних системах класифікації стану басейнів малих річок, автоматизо­ваної оцінки стану водних екосистем і використовує якісно-кількіс­ні шкали на кожному рівні ієрархії.

Комплексна ієрархічна система прийняття рішень. Нехай експерт або група експертів формулюють відносно множини об'єктів довкіл­ля (наприклад, малих річок) різні групи показників, що характери­зують даний об'єкт за його певним використанням і якістю довкілля. Тоді система складатиметься з двох підсистем: А (вид ви­користання ресурсу) і В (якості довкілля), що характеризуються век­торами показників Р= (Р1, Р2, ... , Рn) і S = (S1 , S2, ... , Sm).

Підсистема А. Для кожного показника окремо взятої підсисте­ми переходять від його фізичних, технологічних та інших характери­стик до якісної оцінки множиною соціальних характеристик або альтернатив, наприклад:

(U1 ,U2 ,U3 , U4 ,U5, ) = («добрий», «поліпшений», «близький до норми», «нижче норми», «незадовільний»).

За градацією показників Р„ які описують певний стан екосистеми, визначаються компоненти вектора U такою логічною функцією:

де Рjiчислові оцінки градацій i-го показника; Uiсимволи для визначення класу використання показника Рi, в підсистемі А.

Для кількісної оцінки стану підсистеми для кожного показника Рi і класу Uj вводиться числова функція міри (функція рангування показників), що відповідає класам:

З метою визначення узагальненої кількісної оцінки стану підси­стеми А за п показниками, що характеризують дану підсистему, виз­начається узагальнена міра цих показників:

де — числова функція міри для i-го показника j-го об'єкта; d1вагові коефіцієнти, що визначають важливість i-го показника в підсистемі A; Mj — узагальнена за всіма показниками міра j-го об'єкта.

Виходячи з узагальненої міри М та з логічних обмежень, задають вектор класів (станів) усієї підсистеми А:

L = (L1, L2 , L3, L4, L5) = («добрий», «близький до норми», «задо­вільний», «незадовільний», «вкрай незадовільний»), де Liдеяка логічна функція, що описує i-й стан якісно.

Для кількісної оцінки стану всієї системи на множині класів вводиться міра A(L1) наприклад у виглядіA : L1->E1а саме:

Підсистема В. Побудову якісно-кількісної шкали оцінок для під­системи В проілюструємо на прикладі підсистеми «хімічне забруд­нення» при визначенні антропогенного навантаження в басейнах малих річок.

При класифікації води (на підставі якісної оцінки її екологічного стану за компонентами хімічного складу) виокремлюють шість класів:

1 К2, К3, К4, К5, К6) = («вода дуже чиста», «чиста», «незначно забруднена», «мало забруднена», «сильно забруднена», «дуже забруднена»).

Нехай К — логічна функція, що визначає співвідношення сумарної величини фактичних концентрацій речовин забруднення з їх гра­нично допустимими концентраціями (ГДК) зі значеннями класу:

де сума відносних фактичних концентрацій i-ї речовини до її ГДК;

Si — концентрація i-Ї шкідливої речовини;

ГДК – відповідна гранично допустима концентрація даної категорії водокористування;

п – загальна кількість речовин; j — група речовин лімітованого показника шкідливості.

Клас (стан) у підсистемі «хімічне забруднення» визначається за формулою

К* = max K(rj) (2.21)

як максимальне значення класу за всіма j групами лімітованого показника шкідливості (санітарний, санітарно-токсикологічний, рибо­господарський та органолептичний).

Для кількісної оцінки підсистеми В на множині класів вводиться функція в: Кr -> Е1 а саме:

Координуючий алгоритм. Алгоритм прийняття рішень усієї систе­ми, тобто алгоритм, що координує роботу підсистем А і В, здійснює звертання до кожної з них для обчислення якісної шкали та кіль­кісної міри класів A(Lj)i в (Кi).

Стан системи в цілому описується вектором класу R: (R1 ,R2, R3, R4, R5, R6) = («добрий», «зміни незначні», «задовіль­ний», «поганий», «дуже поганий», «катастрофічний»).

Функція кількісної міри кожного класу має вигляд

Поточне значення функції (Rn) розраховується за формулою

де 1 2 — вагові значення підсистем, 1 + 2= 1; A(Lj), в (Кi).поточні оцінки певного об'єкта.

Клас R, всієї системи визначається порівнянням поточного зна­чення (Rn)з еталонними значеннями міри (R1) , що обчислюють­ся за формулою (2.23), з використанням певної міри наближеності до еталонних значень, наприклад:

Характерною особливістю комплексної ієрархічної моделі прий­няття рішень є можливість оцінювати за якісно-кількісною шкалою як кожну підсистему, так і систему в цілому.

На даному принципі побудовано системну модель «басейн малої річки». Ця модель передбачає ієрархічну логіко-математичну побудову, що класифікує антропогенний стан у басейні річки. На нижньому рівні ієрархії розглядаються моделі окремих підсистем: «радіоактивне забруд­нення», «використання земельних ресурсів», «використання річкового стоку», «якість вод». По кожній із підсистем здійснено класифікацію екологічного стану в басейнах малих річок України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]