Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_1_курсантам.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
440.32 Кб
Скачать

Зброя (ядерна, звичайна, запалювальна).

Зброя - пристрої та засоби, що призначені для пораження противника у озброєній боротьбі. Звичайно складається з засобів пораження та засобів їх доставки до цілі.

Сучасній бій може вестися з використанням ядерної зброї та інших засобів пораження або з використанням тільки звичайної зброї.

Ядерна зброя – різновид зброї масового пораження, що при вибуху використовує внутрішню ядерну енергію боєзаряду. Вона включає різноманітні ядерні боєприпаси, засоби доставки їх до цілі (носії) та засоби управління.

Звичайна зброя включає всі вогневі й ударні засоби, які застосовують артилерійські, зенітні, авіаційні, стрілецькі та інженерні боєприпаси і ракети в звичайному спорядженні, запалювальні боєприпаси й суміші. У бою із застосуванням звичайної зброї вогонь артилерії, танків, бронетранспортерів (бойових машин піхоти), зенітних засобів та стрілецької зброї у поєднанні з ударами авіації є основним засобом ураження противника.

Найбільш ефективним видом звичайної зброї є високоточна зброя, до якої належать розвідувально-ударні (розвідувально-вогневі) комплекси, а також інші комплекси (системи) озброєння, які застосовують керовані (коректовані) й самонавідні ракети і боєприпаси, здатні уражати цілі, як правило, з першого пострілу (пуску) за будь-яких умов обстановки, погоди та пори року і доби.

Запалювальні боєприпаси й суміші застосовуються для ураження живої сили та вогневих засобів противника, розташованих відкрито або у фортифікаційних спорудженнях, а також його озброєння, техніки та інших об'єктів.

Високоточна зброя - зброя, що дозволяє уражати цілі, як правило з першого пострілу в любий час доби, при любих метеоумовах та сильній протидії противника. До високоточної зброї відносяться: керовані балістичні ракети, крилаті ракети, керовані авіаційні ракети, касети, бомби, артилерійські снаряди, міни, ЗРК, ПТКР, а також розвідувально ударні комплекси (РУК): ПЛСС, "Джісак" та інші.

Вогонь (по окремим цілям, зосереджений, нерухомий загороджувальний, рухомий загороджувальний, фронтальний, фланговий, перехресний, кинджальний).

Як нам відомо розгром противника у бою досягається вогнем всіх видів зброї.

Вогонь - один з основних способів ураження противника в бою.

Вогонь розрізняється: (слайд)

* за видами зброї: вогонь стрілецької зброї, мінометів, танків, засобів протиповітряної оборони;

* за напрямком стрільби:

- фронтальний,

- фланговий,

- перехресний; (слайд)

Фронтальний вогонь - вогонь гармат або стрілецької зброї, що спрямовується перпендикулярно фронту цілі (бойового порядку противника). Найбільш ефективний по окремим цілям.

Фланговий вогонь - вогонь з гармат або стрілецької зброї, спрямований у фланг цілі (бойового порядку противника). Найбільш ефективний для пораження цілей, які розташовані по площі.

Перехресний вогонь - вогонь, що ведеться по одній цілі не менш ніж з двох напрямків. Він найбільш ефективний по цілях, що викриваються раптово. При перехресному вогні значно підвищується щільність вогню та підсилюється моральний вплив на противника.

Кинджальний вогонь - вогонь з кулеметів і автоматів по цілях, що викриваються раптово з близьких відстаней в одному напрямку. Він ведеться на відстанях, що не перевищують дальність пострілу по грудній фігурі.

*за тактичними завданнями, що вирішуються (характеру впливу на противника): вогонь:

- на придушення,

- на знищення,

- на вимотування,

- на задимлення,

- на освітлення,

- на руйнування та ін.;

* за способами стрільби (для стрілецької зброї, бойових машин піхоти, бронетранспортерів, танків):

- з місця,

- з ходу,

- з коротких зупинок;

* за напруженістю стрільби:

для автоматичної стрілецької зброї:

- одиничними пострілами,

- короткими чергами,

- довгими чергами,

- кинджальним безперервним;

для артилерії та танків:

- одиночним,

- збіглим (постріли слідують один за другим з максимальним темпом, не в ущерб точності наводки),

- методичний ( кожний наступний постріл проводиться через рівний проміжок часу),

- залповий (постріли з декількох гармат проводяться одночасно або в найкоротший проміжок часу);

* за видами проведення (наводки) (для артилерії та танків):

- прямою наводкою (суміщення оптичної вісі панорами безпосередньо з ціллю),

- напівпрямою наводкою,

- непрямою наводкою (з закритих вогневих позицій);

* за видами вогню:

- по окремим цілям,

- зосереджений,

а для артилерії ще додатково:

- рухомий загороджувальний,

- нерухомий загороджувальний,

- послідовне зосередження вогню,

- вогневий вал,

- масовий та ін. (слайд)

Зосереджений вогонь (ЗВ) - вид артилерійського вогню, ведеться одночасно декількома батареями або дивізіонами по одній або декільком групам цілей. Зосереджений вогонь зі стрілецької зброї ведеться вогневими засобами або підрозділами по одній цілі (групі цілей).

Загороджувальний вогонь – вид артилерійського вогню - цільна вогнева завіса на шляху руху атакуючих танків та піхоти противника або нерухома вогнева завіса на шляху польоту повітряного противника. Поділяється на рухомий та нерухомий.

Нерухомий загороджувальний вогонь (НЗВ) - ведеться на одному рубежі, підготовленому на шляху руху атакуючої піхоти та танків противника, віддаленому від своїх військ на 300-500 м. (слайд)

Рухомий загороджувальний вогонь (РЗВ) - ведеться послідовно на декількох рубежах на шляху руху атакуючого противника. (слайд)

Відстань між рубежами РЗВ 400-600 м, найближчий до переднього краю своїх військ 300-400 м.

Вогонь на пораження повітряних цілей ведуть зенітні ракетні підрозділи, та зенітні кулемети.

Засоби протиповітряної оборони застосовують зосереджений вогонь по окремій цілі або розподіляють його по декільком цілям.

Зенітна артилерія та зенітні кулемети також використовують загороджувальний вогонь.

Ефективність вогню досягається високою точністю, щільністю, раптовістю відкриття, масуванням по важливим об'єктам (цілям), широким маневром та умілим управлінням вогнем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]