Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoriyi_psihichnogo_rozvitku.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
183.81 Кб
Скачать

Соціогенетичний підхід (е. Еріксон)

Основний закон розвитку – “епігенетичний принцип” – на кожному новому етапі виникають явища і властивості, яких не було раніше.

Перехід до нової фази розвитку відбувається у вигляді “нормативної кризи”, яка відображає труднощі і суперечності розвитку. Такий перехід можливий лише за умови вирішення основної суперечності попередньої фази, у протилежному випадку, ця суперечність проявляється згодом.

Стадія розвитку

Віковий період

Позитивна якість, яка формується

Нормальна лінія розвитку

негативна лінія розвитку

Орально-сенсорна

0 – 1 рік

Надія

базальна довіра

базальна недовіра

Довіра до людей, взаємна любов, прив’язаність, взаємне визнання батьків і дитини, задоволення потреби дитини у спілкуванні та інших життєво важливих потреб

Недовіра до людей як результат поганого ставлення матері до дитини, ігнорування, зневажання її, позбавлення любові. Занадто раннє або різке відлучення дитини від грудей матері, емоційна ізоляція

М’язево-анальна

1 – 3 роки

Сила волі

автономія

сором та сумнів

Самостійність, впевненість у собі. Дитина дивиться на себе як на самостійну, відділену, але ще залежну від батьків людину

Сумніви в собі і гіпертрофоване почуття сорому. Дитина відчуває свою непристосованість, сумнівається у своїх здібностях, відчуває нестачу в розвитку елементарних рухових навиків. Слабо розвинене мовлення, сильне бажання приховати свою неповноцінність від оточуючих людей.

Локомоторно-генітальна

3 – 5 років

Ціль

ініціативність

провина

Активність, жива уява, активне вивчення оточуючого світу, наслідування дорослих, включення у статево-рольову поведінку

Пасивність, млявість, відсутність ініціативи, інфантильне почуття заздрості до інших людей, подавленість, відсутність ознак статево-рольової поведінки.

Латентна

5 – 11 років

Компетентність

працелюбність

неповноцінність

Виражене почуття відповідальності і прагнення до досягнень, розвиток пізнавальних та комунікативних умінь і навичок. Постановка перед собою і розв’язання реальних задач, направленість фантазії та гри на кращі перспективи, активне засвоєння інструментальних та предметних дій, орієнтація на задачу.

Слаборозвинуті трудові навички, уникання складних завдань, ситуацій змагання з іншими людьми, гостре відчуття власної неповноцінності, приреченості на те, щоб усе життя бути посередністю. Відчуття тимчасового затишку перед періодом статевого дозрівання, конформність, рабська поведінка, відчуття марності докладених зусиль при розв’язанні задач.

Підліткова

11 – 20 років

Вірність

Его-ідентичність

Рольова плутанина

Життєве самовизначення, розвиток часової перспективи – планів на майбутнє, самовизначення у питаннях: яким бути? ким бути? Активний пошук себе та експериментування у різних ролях. Чітка статева поляризація у формах поведінки. Формування світогляду. Прийняття на себе лідерства у групах та при необхідності підкорення їм

Зміщення і змішання часових перспектив: думки не лише про майбутнє, але і про минуле. Концентрація душевних сил на самопізнанні, сильно виражене прагнення розібратися у самому собі на шкоду стосункам з оточуючим світом. Статеворольова фіксація. Втрата трудової активності. Плутанина форм статеворольової поведінки, ролей у лідерстві. Плутанина моральних та світоглядних установок.

Рання зрілість

20 — 40-45 років

Любов

інтимність

ізоляція

Близькість до людей, прагнення до контактів з людьми, бажання і здатність присвятити себе іншим людям. Народження і виховання дітей. Любов та робота. Задоволення особистим життям.

Уникання людей, особливо близьких, інтимних стосунків з ними. Труднощі характеру, нерозбірливі стосунки і непередбачувана поведінка. Невизнання, ізоляція, перші симптоми відхилень у психіці, розладів, що виникають під впливом нібито існуючих загрожуючи сил.

Середня зрілість

40-45 — 60 років

Турбота

продуктивність

застій

Продуктивна і творча робота над собою та з іншими людьми. Зріле, повноцінне, різноманітне життя, задоволеність сімейними стосунками, батьківська гордість за своїх дітей. Навчання та виховання нового покоління.

Егоїзм, егоцентризм, непродуктивність в роботі. Рання інвалідність. Надмірна турбота про самого себе, всепрощення себе.

Пізня зрілість

після 60 років

Мудрість

Его-інтеграція

відчай

Повнота життя, постійні розмірковування про минуле, його спокійна, зважена оцінка. Прийняття минулого життя таким, яким воно є, відчуття повноти та корисності прожитого життя. Здатність примиритися з неминучим. Розуміння того, що смерть не страшна.

Відчуття того, що життя прожите даремно, що часу залишилося надто мало, що він летить надто швидко. Усвідомлення безглуздості свого існування, втрата віри в себе та інших людей. Бажання прожити життя знову, прагнення отримати від нього більше. Відчуття відсутності у світі порядку, наявності у ньому доброго, розумного начала. Страх смерті, що наближається.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]