Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
рд модуль 1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
134.66 Кб
Скачать

62. До внутрішніх методів опромінення відносяться:

1.Внутрішньопорожнинна променева терапія.

2. Внутррішньотканинна променева терапія.

3.Терапія інкорпорованими радіактивними препаратами.

67- 71-83 При фракційному методі, пухлину опромінюють протягом кількох днів чи тижнів, тобто сумарну дозу ділять на окремі частини (фракції). Розрізняють:

– дрібні фракції – 2-2,5 Гр,

– середні фракції – 3-4 Гр,

– великі фракції 5-13 Гр.

70. Субопераційне опромінення здійснюється під час оперативного втручання з метою:

  • опромінення ложа видаленої пухлини;

  • попередження імпплантаційних метастазів.

70-72-75 Післяопераційне опромінення здійснюється з метою:

– збільшення ефективності операції за допомогою променевої дії на залишкові або імплантовані під час хірургічного втручання пухлинні елементи. Проводиться для профілактики рецидивів та лікування регіонарних і віддалених метастазів. Післяопераційне опромінення доцільно проводити в термін, що не перевищує 3-4 тижнів після операції

78. Внутрішньопорожнинний методзастосовується з метою підведення джерела випромінювання максимально близько до пухлини, що локалізується в стінці будь-якої порожнини тіла чи порожнистого органу. Безпосередній контакт радіоактивного препарату з патологічним вогнищем дозволяє отримати високу поглинуту дозу в стінках порожнини при відносно малих дозах за її межами. Для цього методу застосовують як гамма - , так і бета-джерела випромінювання.

86. Пучок рентгенівського випромінювання містить фотони з різною енергією, що зумовлює їх різну проникаючу здатність. Для створення однорідного пучка випромінювання (зменшення кількості фотонів з низькою енергією) і придання більшої однорідності пучку використовують фільтри.

Фільтри – це алюмінієві або мідні пластини різної товщини. Для відсікання більшої частини низькоенергетичних фотонів використовують пластини більшої товщини і щільності. В рентгенотерапевтичних установках застосовують стандартний набір фільтрів з алюмінію і міді

87. Рентгенівська трубка поміщена у захисний кожух з вихідним отвором, на якому розміщують змінні тубуси різних розмірів. Тубус служить для формування поля опромінення і дозволяє фіксувати потрібну відстань від джерела випромінювання до поверхні тіла.

94. Напівглибока генерується при напрузі U = 140-160 кВ, фільтр Al – 3 мм + 0,5 мм Сu і використовується при розташуванні патологічного вогнища на глибині до 3 см від поверхні шкіри.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]