Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІЗС.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
722.58 Кб
Скачать

Внутрішнюпредметні зв'язки: Теми: « Товарообіг підприємства»

«Товарне забезпечення обороту»

«Витрати підприємства»

«Доходи і прибуток підприємства»

Зміст заняття

  1. Організація заняття

    1. Перевірка готовності аудиторії до проведення заняття.

    2. Перевірка наявності студентів в аудиторії.

    3. Ознайомлення студентів з темою і метою практичного заняття.

Тема: «Розрахунок показників оцінки доходів підприємства»

2. Мотивація навчальної діяльності студентів

Використання нової інформаційної технології в країнах з розвинутим ринком призвело до корінних змін у розподілі результатів праці, технології керування підприємством.

Безумовно, всі операції, автоматизовані за допомогою комп'ютера, можна здійснити і без нього. Але проблема створення конкурентних переваг підприємства в умовах високого динамізму ринку України і великої чисельності факторів, що впливають на доход підприємства буде вирішена найбільше ефективно тільки за умови використання сучасних інформаційних технологій, що й обумовлює актуальність питань автоматизації керування доходами.

Вміння визначати показники оцінки доходів підприємства дозволить забезпечити беззбиткову роботу суб'єкта господарювання в умовах сурової конкурентної боротьби.

3. Ознайомлення студентів з порядком проведення практичного заняття

4. Актуалізація опорних знань студентів(фронтальне опитування)

  1. Сформулюйте економічну сутність доходів підприємства.

  2. Назвіть основні закони, що регулюють формування валового доходу підприємства.

  3. Дайте визначення скорегованому валовому доходові.

  4. З якою метою корегується валовий доход підприємства?

  5. Відповідно до П(с) БУ 15 «Доход» приведіть класифікацію доходів за видами діяльності.

  6. Які доходи одержує підприємство, що займається звичайною операційною діяльністю?

  7. Які доходи одержує підприємство, що займається звичайною фінансовою діяльністю?

5. Виконання практичної роботи за інструкційною картою (додаток 1)

6. Підведення підсумків заняття:

6.1. Узагальнення й аналіз помилок, допущених під час роботи.

6.2. Оцінка роботи студентів на занятті.

Методика проведення практичного заняття.

Сьогодні головна увага традиційно приділяється, насамперед, придбанню професійних знань шляхом розгляду проблеми, що виникла, і вироблення здатності приймати рішення за цією проблемою при практичному виконанні ситуаційних задач. Ця здатність виражається, по-перше, в умінні випускника застосовувати загальні знання з економіки в конкретному випадку случаю на робочому місці, умінні проаналізувати весь комплекс проблем і знайти правильне рішення; по-друге, мова йде про людські взаємини, тобто про «соціальну компетентність», що виявляється, наприклад, у здатності випускників до спільної роботи, спілкування і керівництва співробітниками.

Таким чином, серед методів навчання перспективними і найбільш доречними є методи діалогового навчання, а саме ділові ігри.

Ділова гра, проведена з дисципліни «Економіка підприємства» тема «Розрахунок показників оцінки доходів», дозволяє не тільки закріпити теоретичні знання, але і виявити здібності до конкретних прийомів практичної діяльності, умінь і навичок між особистісного, зокрема, ділового спілкування.

При підготовці до гри необхідно врахувати: практичний досвід студентів і, в залежності від цього, визначити мети, задачі й умови гри; інтереси тих, яких навчають,, схильність їхній до визначених видів діяльності при розподілі ролей у грі. Також викладач (керівник гри) готує висхідну інформацію необхідну для виконання практичних завдань і попередньо планує розподіл ігрових ролей, проводить короткий інструктаж з учасниками, визначає склад команд.

Після повідомлення теми і мети заняття викладач проводить мотивацію, знайомить студентів з порядком проведення практичного заняття, нагадує основні правила роботи на ПК.

Перед виконанням практичних завдань проводиться актуалізація опорних знань методом фронтального опитування, що дозволяє визначити рівень засвоєння матеріалу студентами з ключових моментів теми.

Після розподілу групи на п'ять підгруп, з яких чотири підгрупи - це економісти дочірніх підприємств, що входять до складу АТЗТ «Торгсервіс», а п'ята підгрупа – планово-економічний відділ АТЗТ «Торгсервіс», керівник гри повідомляє завдання студентам: визначити чистий операційний доход підприємства, зробити висновок про зміни основних показників оцінки доходів, визначити критичний обсяг чистого доходу, дати характеристику запасові фінансової стійкості підприємства.

Одержавши завдання, студенти-економісти 4-х підприємств, виконують необхідні розрахунки, працюючи на ПК, і передають їх у планово-економічний відділ АТЗТ «Торгсервіс». Використання ПК при визначенні економічних показників дозволяє виконати необхідні розрахунки в максимально короткий термін і використовувати програму як математичну модель при плануванні роботи підприємства.

Під час підготовки планово-економічним відділом зведеної інформації про доходи АТЗТ «Торгсервіс», кожен економіст дочірнього підприємства розробляє заходу щодо підвищення доходів підприємства. Розроблені заходи лідер економічної служби зводить в єдину програму дій і пропонує планово - економічному відділові АТЗТ «Торгсервіс» для обговорення і вибору найбільш прийнятного варіанту.

Економісти відділу приступають до обговорення запропонованих заходів і в рамках творчої дискусії визначають найбільш ефективну і реальну програму з підвищення доходів у цілому по АТЗТ «Торгсервіс», що доводить до відома підприємств начальник відділу.

На заключній стадії гри лідер кожної з команд дає оцінку роботи економічної служби свого підприємства, відзначає гарну підготовку й активну участь членів команди, аналізує допущені помилки й оцінює роботу кожного учасника за 5-ти бальною системою. Роботу лідерів дочірніх підприємств і економістів планово-економічного відділу АТЗТ «Торгсервіс» оцінює за тим ж критеріями начальник ПЕО.

Наприкінці заняття керівник гри (викладач), заслухавши думку колег про позитивні і негативні моменти в діяльності кожного учасника гри, оцінює роботу начальника ПЕВ, відповідає на питання студентів, повідомляє підсумкову оцінку з виконання практичної роботи.