Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ELEKTRIKA_2010.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
2.88 Mб
Скачать

Розв’язування задач.

Модель № 1. ( два заряди, два електричних поля, точка на одній прямій із зарядами )

Враховуємо знак заряду !

Результуючий потенціал визначається алгебраїчною сумою

  1. Два заряди q1= +1нКл і q2= - 3мкКл знаходяться на відстані 1м один від одного. Визначити потенціал електричного поля в точці яка лежить на прямій, що з’єднує заряди на відстані 1м від другого заряду.

Модель № 2. ( два заряди, два електричних поля, точка не на прямій із зарядами )

q1 d q2 Результуючий потенціал визначається алгебраїчною сумою:

Потенціали визначають:

r1 r2

2. Заряди величиною q1=+l нКл, q2=+9 нКл, розміщені на відстані 5 см . Визначити потенціал електричного поля в точці яка знаходиться на відстані 5 см від першого заряду та 5 см від другого, Середовище -вакуум.

Модель № 3. ( заряджена частинка починає рухатись в електричному полі напруженістю Е і проходить шлях S )

;

А = А

3.В однорідному електричному полі, напруженість, якого 910 кВ/м, знаходиться електрон і починає рухатись вздовж силової лінії поля. За який час електрон пройде від­стань 3,2м? Маса електрона кг, заряд електрона Кл. Вважати, що рух рівноприскорений. а) 2,5 с; б) 12,6 не; в) 6,3 не; г) 3,15 не); д) вірної відпо­віді тут немає.

4. .В однорідному електричному полі, напруженість, якого 60 кВ/м, перемістили заряд 5 нКл. Модуль вектора пере­міщення становить 20 см і утворює кут 60° з напрямом силової лінії. Чому дорівнює робота сил поля? а) 60 кДж; б) ЗО мкДж; в) 300 мкДж; г) 15 мкДж;

Модель № 4. ( заряджена частинка рухається в електричному полі напруженістю Е і проходить шлях S , змінюється швидкість - змінюється кінетична енергія )

;

5.Альфа-частинка, рухаючись з швидкістю 20Мм/с потрапляє в однорідне електричне поле, силові лінії якого на­прямлені протилежно руху частинки. Якою має бути напруже­ність електричного поля, щоб частинка зупинилась, пройшов­ши відстань 2м? Маса альфа-частинки 6,7∙10-27 кг, а її заряд становить 3,2∙10-19Кл.

Модель № 5. ( заряджена частинка рухається в електричному полі від точки з потенціалом до точки з потенціалом , змінюється швидкість - змінюється кінетична енергія )

6..Електрон, рухаючись під дією електричного поля,збільшив свою швидкість з 10 до 30 Мм/с. Яка різниця потен­ціалів між початковою та кінцевою точками переміщення? а) 20 мВ; б) 2,3 кВ; в) 32 кВ; г) 250 мВ;

Домашнє завдання

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]