Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ELEKTRIKA_2010.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
2.88 Mб
Скачать
  1. Джерелом електричної енергії називають пристрій, який перетворює енергію будь якого виду в електричну.

  2. В джерелі постійно виконується робота неелектричними ( сторонніми ) силами по перерозподілу заряду і його накопичені на полюсах. Внаслідок цієї роботи джерело створює електричне поле під дією якого рухаються електричні заряди.

  3. Сторонніми силами називають будь-які сили не електростатичної природи, які діють на заряджені частинки

  4. Джерела електричної енергії характеризують двома параметрами: електрорушійною силою та внутрішнім опором. - Електрорушійною силою називають скалярну фізичну величину, яка показує роботу сторонніх сил по переміщенню одиничного заряду по замкненому контуру (позначається літерою – Е, одиниця вимірювання – вольт (В)) Внутрішній опір - фізична величина, яка визначається активним опором джерела електричної енергії (позначається літерою – R0, одиниця вимірювання – ом (Ом))

  5. Джерела ЕРС з’єднують у батареї – послідовно або паралельно. При послідовному з’єднанні: Е=Е12+…….. При паралельному з’єднанні - Е=const/

  6. Повним електричним колом називають електричне коло, яке містить E+ - R0 A джерело електричної енергії , споживачі та з’єднувальні V провідники . В електричне коло R вмикають вимірювальні прилади: наприклад – амперметр і вольтметр.

  7. Для повного електричного кола є справедливим закон , який називають законом Ома і формулюють так: Сила струму у повному колі прямо пропорційна електрорушійній силі джерела і обернено пропорційна повному опору кола. Повним опором електричного кола називають суму опорів ( R+R0) зовнішньої ділянки R та внутрішнього опору R0.

  8. Робота електричного струму у повному колі буде рівною роботі сторонніх сил у джерелі (внаслідок закону збереження і перетворення енергії) . Виразимо її так де - робота електричного струму у зовнішній ділянці електричного кола, а - робота електричного струму у внутрішній ділянці (джерелі) електричного кола.

  9. На споживачах з активним опором при проходженні електричного струму виділяється теплота. Кількість теплоти, яка виділиться на споживачі з активним опором буде рівною роботі електричного струму у даному споживачі.

  10. Вираз називають законом Джоуля – Ленца і формулюють так: Кількість теплоти, яка виділиться на споживачі з активним опором прямо пропорційна величині цього опору, квадрату сили струму, що проходить через споживач, та часу його проходження

  11. Скориставшись законом Ома для ділянки кола отримують наступні вирази для визначення роботи електричного струму: (позначається літерою – А, одиниця вимірювання – джоуль ( Дж))

  12. Потужністю називають фізичну величину, яка визначається роботою, що виконана за одиницю часу (позначається літерою – Р, одиниця вимірювання – ват ( Вт))

  13. Коефіцієнт корисної дії джерела струму визначають відношенням корисної потужності до загальної потужності джерела Оптимальний опір навантаження джерела -

  14. Коротким замиканням називають режим роботи джерела струму за умови, що опір зовнішньої ділянки кола прямує до нуля ( ). За такої умови різко зростає сила струму, а відповідно кількість виділеної теплоти, що призводить до руйнування джерела та провідників. Щоб запобігти режиму короткого замикання в коло вмикають легкоплавкі запобіжники.

Конспект.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]