Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова з теорії_-_ функції держави.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
235.01 Кб
Скачать

1.6. Форми здійснення функцій держави

Функції держави здійснюються у визначених формах і визначених методах.

Форми здійснення функцій державице спеціальні сторони її діяльності, за допомогою яких реалізуються державні функції.

За правовими наслідками названі форми поділяються на правові і неправові (організаційні ).

Правові форми – це такі види здійснення функцій держави, які тягнуть за собою правові наслідки.

Види правових форм здійснення функцій держави: правотворча, виконавчо – розпорядча, правоохоронна, правозастосовна.

Правотворча – відображається у діяльності держави з підготовки і прийняття нормативно – правових актів та інших джерел права.

Виконавчо – розпорядча - характеризується діяльністю держави та її органів з оперативного застосування, виконання, використання та додержання правових норм у процесі організації здійснення державних функцій.

Правоохоронна – виявляється в організації охорони правових норм від правопорушень, у контролі й нагляді за здійсненням законності, дисципліни та правопорядку.

Правозастосовна – застосування правових норм і винесення обов’язкових для виконання індивідуально – правових рішень.

Неправові форми (організаційні) – це специфічні види фактичної діяльності, які не тягнуть за собою правових наслідків. Види неправових форм: організаційно – регламентуюча, організаційно – економічна, організаційно – контролююча, організаційно – виховна.

Організаційно – регламентуюча – добір, розстановка, виховання та визначення ефективності діяльності кадрів у сфері здійснення державних функцій.

Організаційно – економічна – організація матеріально – технічного забезпечення, здійснення державних функцій .

Організаційно – контролююча – організація недержавного контролю у сфері здійснення державних функцій.

Організаційно – виховна - організація виховання, пропаганди, агітації, інформації та іншого забезпечення виховного впливу на населення .

Форми здійснення функцій характеризують зв'язок держави з правом як одним з основних засобів володарювання. Через право держава проводить у життя свої функції, свої економічні, політичні, ідеологічні задачі [6, с. 83].

1.7. Методи здійснення функцій держави

Методи здійснення державних функцій – це засоби, способи та прийоми, за допомогою яких здійснюються спеціальні види діяльності держави з реалізації її функцій .

Види методів здійснення функцій держави: правотворчої, виконавчо – розпорядчої, правоохоронної, організаційної діяльності держави із здійснення функцій.

Методи:

Правотворчої діяльності держави – це засоби, прийоми і способи підготовки, прийняття і оприлюднення законів та інших нормативно – правових актів, що забезпечують здійснення державних функцій .

Виконавчо–розпорядчої – це засоби прийоми і способи здійснення виконавчо – розпорядчої діяльності у сфері реалізації функцій держави .

Правоохоронної – засоби, прийоми і способи правоохоронної діяльності відповідних державних органів.

Організаційної – засоби, прийоми і способи здійснення організаційного виду діяльності із забезпечення реалізації державних функцій. До них відносять: програмування, прогнозування, дослідження, здійснення оперативного аналізу та інші.

Діяльність держави широка і різноманітна. Для того щоб охопити, охарактеризувати її в цілому, потрібен високий рівень наукової абстракції і відповідні цьому рівню поняття. Вони дозволяють побачити, що з моменту виникнення і до теперішніх днів задачі держави не залишаються не зміненими. Одні здійснюються до кінця, на зміну їм приходять інші, більш складні [5, с. 98].

У майбутньому будуть виникати і нові функції, а разом з ними і певні труднощі, які необхідно буде вирішувати. Таким чином, з розглянутих нами функцій, ми бачимо, що держава є не тільки апаратом придушення, представником інтересів пануючого класу, але й організацією що виражає інтереси всього суспільства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]