Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Полный текст.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
145.92 Кб
Скачать

Тема 2: Європейський суд з прав людини

  1. Загальна характеристика ЄСПЛ

  2. Склад суду

  3. Секції і палати суду

  4. Секретаріат \канцелярія\ суду

  5. Бюджет суду

  1. ЄСПЛ було утворено 1953 року для провадження справ порушення Європейської конвенції прав людини і основних свобод 1950 р. і протоколів до неї. Суд керується у своїй діяльності розділом ІІ ЄКПЛ , 14 протоколів до неї, регламент суду і.ін. 2003 р.

Місцезнаходження суду – Франція, Страсбург, Палац прав людини

ЄСПЛ є першим у світі міжнародним судовим органом із захисту прав людини. У початковому варіанті захист прав людини в рамках Ради Європи здійснювався 3 органами:

  • Європейською комісією з прав людини

  • ЄСПЛ

  • Комітет Міністрів РЄ

Комісія є квазісудовим органом, було прийнято рішення припинити її діяльність і покласти захист прав людини на ЄСПЛ в рамках Ради Європи. З набуттям чинності протоколу №11 1.11.1998 комісія ліквідована, проте її практика обов’язкова. Від 1998 року судовий захист здійснюється ЄСПЛ, а політичний захист Комітетом Міністрів РЄ. Реформований суд почав діяти 3.11.1999 р. За цей час підвищилась ефективність. З 1959 до 1998 р. розглянуто близько 10 000 справ, а на початок 2010 загальна кількість справ = 12200, з них 10850 ЄСПЛ констатував порушення, 1 справу по суті Суд розглянув в 1961 р «LawLessvsIreland» в 1968 р. перше рішення на користь заявника“NeumstervsAustria” По кількості заяв до ЄСПЛ наявна така ситуація.

  1. РФ – 28%

  2. Туреччина – 11%

  3. Україна – 8,4 % 19800 заяв

  4. Румунія - 8,2%

На душу населення найбільше заяв Грузія, Чорногорія, Ліхтенштейн і Молдова. Україна 17 місце, Росія – 18. Останні місця – Іспанія, Португалія, Данія. Суд не є вищою інстанцією для судових систем держав членів Ради Європи, він лише розглядає справи засновані на ЄКПЛ і протоколах. Суд діє на постійній основі.

  1. Відповідно до ст.. 20 ЄКПЛ складається з такої кількості суддів, яка відповідає кількості Високих Договірних Сторін. Загальна кількість 47. На посаду судді можуть претендувати. ( ст.. 21 ЄКПЛ):

  • Високі моральні якості

  • Кваліфікацію, необхідну для призначення на високу суддівську посаду

  • Чи бути юристом з визнаним рівнем компетентності

  • Суддя повинен володіти англійською чи французькою мовами

Очолює суд Жан-Поль Коста (фр.)-президент суду,його заступники:

Н.Братца (В.Б)-віце-президент і Фр.Тулкенс (Бельгія).

Судді від України-1й суддя Бункевич В.Г,далі 2 судді ad hoc.

У 2003-2010 р. Стас Шевчук,з 2010-2011 Буроменський М.В.,завідувач кафедри між.пр.

З квітня 2011 року на постійній основі призначено Юдківську В.Ю.Крім неї до складу ЄСПЛ входить 3 судді ad hoc:Буроменський,Антонович М.М.,Гончаренко В.Г.

Судді ad hoc залучаються коли нац.суддя не може виконувати обов`язки через нездатність-фіз.,відкликання ,суддя брав участь у справі в іншій якості.

Процедура призначення:Д. Подає список з 3 кандидатів,1 з яких обирається парлам.асамблеєю.Обираються на 9 років без права перепризначення.Судді обіймають посаду до досягнення 70 років.Судді не мають права займатись будь-якою діял-ю,що не сумісна з діял. ЄСПЛ,вони повність незалежні,судді мають діяти в особистій якості.

Від Укр. Урядовий Уповнов. з питань ЄСПЛ (адвокат Д) є Лутківска Валерія Володимирівна,має в кожній області свого представника.

3. Усі 47 суддів поділ. на 5 сексій ,які збалансовані географічно,за статтю,усі пр.системи.2 секції очолюються віце-президентами

4-а секція Ніколас Братца

2-а секція Фр.Тулкенс,інші 3 секції очолюють Хосе Карадеваль (Андорра),Ніна Важич (Хорватія),Дін Спіелман(Люксембург) .

Поняття секція є адмін.поняттям ,а палата є юр.формою.Судді палати скл.з членів секції.В палату входять -7 суддів (голова секції,нац.суддя,інші судді признач.презид.секції за ротацією).Кожна палата має свого президента і віце-президента.Велика палата скл. 3 17 суддів (През.суду,віце-президента,усіх президентів секцій,нац.судді,решта суддів за жеребкуванням).

Випадки:

-коли в справі поруш. серйозне тлумачення Конв. і протоколів.

-коли сторона по справі подає клопотання.

4.Відпов. до ст. 25 ЄКПЛ до складу Суду входить Секретаріат,який забезп. роброту Суду. Персонал Секретаріату-640 осіб-співроб. Р.Є._270 юристи,370 перекладачі. Секретар обир. пленарним засіданням суду-Ерік Фріберт (Швейц.),заступник-Майк О`бойл(Сев.Ирландия),270 юристів,в 31 відділі,інші служби-публікації,переклади,архіви,бібліотека і т. д.

5. Суд формується з бюджету Р.Є.,а Р.Є.-з внесків Д-членів.Бюджет на 2011 рік 58960100євро.зарплата суддів,персоналу,переклади,предст.витрати... Витрати на будівлю і інфраструктуру до бюджету не входять