Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции по ОКИУ_Бабич.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
392.7 Кб
Скачать

4 Засоби ручного і автоматичного управління

До ручного управління відносяться блоки управління , що дозволяють переключити АСУТП з режиму автоматичного в режим ручного управління. За допомогою кнопок “більше”, “менше” дозволяють відкрити вручну або закрити регулюючий орган. Ручні за датчики дають можливість змінити завдання в системі регулювання.

Індикатори дають можливість визначити положення регулюючого органа процента входу 0 – закрито ;100% - відкрито та величину сигналу роз лагодження έ (%) від максимального значення. При використанні комп´ютерів ці операції можуть виконуватися за допомогою функціональної клавіатури та монітору . Половина використовується з блоків управління .

5 До технічного забезпечення : клерувальні, обчислювальні і інформаційні системи( промислові комп´ютери).

6 Виконавчі механізми, що переміщують регулюючий орган. Бувають 2 принципів дії:

  • Постійної швидкості

  • Пропорційної дії(миттєве переміщення на величину вказану регулятором)

7 Додаткова апаратура для тестування і налагодження приладів асутп.

Територіальна апаратура АСУТП розміщена:

  1. на об´єкті управління(датчики, регулюючі органи, виконавчі механізми, додаткова апаратура)

  2. на центральному пункті управління (обладнаний щит управління в енергетиці, диспетчерський пункт управління)розташовані вторинні цифрові та аналогові вимірювальні пристрої, що показують інформацію і записують(самописні). Ці всі прилади розташовані на панелях контроля

Над панелями контроля знаходяться мнемосхеми, на яких зображені технологічні потоки,спрощені види обладнання, регулююча і зопірна апаратура.Світлові табло, що кольром показують ступінь відкриття апаратури та регулюючих органів.

Якщо регулятори при русі відкриття мигає зелений колір, при закритті – червоний.

  1. монітори і функціональні клавіатури

  2. пульти управління

На БЩО знаходяться керувально обчислювальний комплекс , що міститься в окремому приміщенні.В цьому приміщенні містяться інформаційні і клерувальні комплекси а також крос – шафи.

Крос шафи – шафи в яких містяться одні клемники.

Крім головного блочного щита управління в резервний щит управління(РЩУ), що знаходиться в бомбосховищі в екстремальних ситуаціях і містить мінімум контролюючої апаратури. Також використовують МЩКУ – місцеві щити контролю управління , що містяться поряд з обладнанням і дозволяють ввімкнути або вимкнути обладнання при потребі.

Інформаційне забезпечення звичайно базується на типових пакетах програмування АСУТП, що називаються SCADA системами. Головна відмінність і програмного і інформаційного забезпечення –робота в реальному масштабі часу. Формування регулюючих приладів виконуються в однаковому темпі роботи обладнання. При великих обсягах вхідних і вихідних даних. Промисловий комп´ютер повинен бути потужній.

Технологічна структура АСУТП показує якими технічними засобами реалізована АСУТП, а функціональна структура показує основні функції АСУТП і порядок їх виконання за допомогою технічного забезпечення.

Математичне забезпечення – сукупність математичних засобів моделей і алгоритмів, що використовуються при розробці АСУТП. Головна вимога до математичних моделей складних об´єктів управління – адекватність(властивості моделі і об´єкта повинні бути однаковими в різних ситуаціях ). Оскільки створення адекватного математичного забезпечення потребує великих об´ємів робіт(експериментальних та аналітичних) . Тому вартість математичного забезпечення майже дорівнює вартості технічного забезпечення.