Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции по ОКИУ_Бабич.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
392.7 Кб
Скачать
  1. Включення в роботу.

В цьому режимі виконується 1 цикл прорахунку управляючого впливу без виконавчого механізму. Оскільки для ПІ, ПІД законів регулювання регулюючий вплив розрахований по рекурентній формулі , по якій потрібне значення попереднього розрахунку.

Yi = Yi-1 + ΔY

  1. Погодження входів і виходів.

Служить для безпоштовхового включення цифрових регуляторів до автоматичного режиму роботи.

Безпоштовховий режим включення - призначений для формування плавного переходу з ручного в автоматичний режим роботи при наявності сигналу розлагодження ε без хибних переміщень РО.

Рознос автоматично.

М = ε* Кр + К/ Ти ∫ εdt

Для того, щоб в момент переключення сигнал розлагодження був близький до 0 спеціальна схема або програма зводять ε до 0 , включає регулятор в автоматичний режим, а потім плавно його відновлює.

  1. Автоматичне регулювання.

Виконані всі функції перечислені вище у двух режимах та загальносистемний час. Таким чином в одній стійці комплекса УЛУ – ГМ розташовані три мікропроцесорні комплекси, що виконують одну і ту ж задачу управління, користується одними і тими ж датчиками і ВМ , і резервована система автоматизації за системою два із трьох.

§ Керувально – обчислювальні комплекси см – евм.

Сімейство СМ - ЕВМ має дві гілки по використовуваному інтерфейсу:

1.має паралельний інтерфейс спряження 2К і призначена для заміни обчислювальних комплексів АСВТ з тим же інтерфейсом.

М6000→ СМ – 1, СМ – 1М

М7000→ СМ – 2, СМ – 2М із збереженням працюючого ПЗУ (пристроєм зв'язку з об'єктом)

2.інтерфейс мікропроцесорних систем – загального типа - ІSA

СМ – 3, СМ – 4, СМ 1800 і т.д.

СМ 1 СМ – 1М

СМ – 1П – процесор

ОЗП – оперативно запам'ятовуючі пристрої

ППП – пристрій переривання за пріоритетом

УВВ – узгоджувані введення, виведення.

СМ – 1М складається з :

  1. Центрального процесора типу СМ – 1П, що має десять інтерфейс них роз'ємів для підключення пристроїв введення, виведення. Використовується інтерфейс під назвою спряження 2К , який був переданий від комп'ютерів АСВТ, що дало змогу простої модернізації, заміни старих комп'ютерів на нові . У разі коли зовнішніх пристроїв більше десяти, то інтерфейсні роз'єми розмножуються з промінністю 16 за допомогою УВВ(узгоджувані введення,виведення). До зовнішніх пристроїв введення,виведення відносяться – пристрої зв'язку з об'єктом (ПЗО)для обміну інформацією з об'єктом управління. Приймається інформація від датчиків і видається на ВМ.

  2. Пристрої обміну інформацією з оператором – технологом , мнемосхеми, табло, блоки введення інформації та інші.

  3. Пристрої обміну інформацією з іншими комп'ютерами. Аналог мережевих парт – дуплексні регістри. Через дуплексні регістри також виводилась інформація на символьні монітори по 2000 символів. Сюда підключались пристрої друку. Для друку великих масивів інформації використовувався пристрій швидкого друку, що дозволяв друкувати одномоментно весь рядок на 128 символів. Для цього використовувався барабан, що складався з 128 дисків. На ньому були вилиті випуклі символи, біля 200 знаків. Швидкість – 600 знаків в хвилину.

Також до процесора під'єднуються блоки енергонезалежної пам'яті. В машинах СМ – 1М – феритова пам'ять, кожен блок по 32 кБт 16 розрядних шин.

В машинах СМ – 1М вже використовувалась напівпровідникова пам'ять і кожен блок мав по 128 К слів.

До процесора через блок управління приєднувався пристрій переривання за пріоритетом, призначений для позачергового обслуговування датчиків або річного стану об'єкта, при чому обслуговування цих датчиків ведеться за пріоритетом , тобто при одночасному надходженні сигналів від датчиків аварій, першим буде прийнятоа інформація від датчика , який сигналізує про найважчу аварію , потім маншу і т.д. по ступеню складності.Реальна швидкодія СМ – 1 приблизно 1ммн регістрова них операцій в секунду.