Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новітня 1 денне.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
375.3 Кб
Скачать

Тематичний контроль до модуля іі

Варіант І

1. В чому полягають причини падіння рівня життя в ході і після Першої світової війни? Які наслідки це явище могло викликати в суспільстві?

2. Критикуючи «новий курс» Ф.Рузвельта, його порівнювали то з фашизмом, то з соціалізмом. Що в заходах «нового курсу» давало підстави для подібних порівнянь?

3. На Вашу думку, чому у 1938 р. «Тайм» назвав Гітлера людиною року?

4. Поясніть, чому саме в першій половині ХХ ст. критерієм оцінки нових ідей у фізиці слугував афоризм Нельсона Бора: «Ваша ідея недостатньо нерозсудлива, щоб бути істинною!»?

Варіант ІІ

1. Які процеси викликала Перша світова війна в соціальній сфері? У зв’язку з чим змінюється роль і значення родової аристократії в європейських країнах (Німеччині, Франції, Великій Британії)? Розкажіть про зміни у становищі жінок у суспільному житті. Чому саме у повоєнний період посилюється рух за надання жінкам рівних з чоловіками прав і в економіці, і в політиці, і в культурі?

2. У другій половині 30-х рр. у Франції зріс попит на корзини для пікніку й узагалі на речі, пов’язані з розвагами і відпочинком. Чим це було зумовлено?

3. Чому головну роль і фашистському русі в Іспанії відіграли генерали й офіцери іспанських колоніальних військ, що були розміщені в Марокко?

4. Поясніть, чому поява радіо, кіно, згодом телебачення мало величезний вплив на розвиток людства.

Варіант ІІІ

1. Які зміни викликала Перша світова війна у суспільній свідомості? Поясніть суть явища песимізму. У чому його принципова відмінність від оптимізму? Подумайте, для яких часів характерні упадницькі настрої, похмуре сприйняття світу, очікування змін на гірше?

2. Доведіть, що домінування в політичному житті США 20-х рр. республіканців було закономірним.

3. У 48 статті Веймарської конституції Німеччини містилось положення про те, що президент має право видавати надзвичайні закони без парламенту. Який відбиток на подальший розвиток Німеччини мала ця стаття?

4. Які країни і з яких причин у 30-ті рр. намагалися проводити політику «колективної безпеки»?

Варіант ІV

1. Як змінилися уявлення європейців про цінність людського життя, про насилля та його роль у суспільстві після Першої світової війни? Чому людина знову засумнівалася у можливостях свого розуму?

2. На 1932 р. ціна каучуку на світовому ринку впала на 93%, цукру – на 74%, натурального шовку – на 75%, джуту – на 62%. Загалом експорт цих товарів скоротився на 85%, а в грошовому виразі – на 56%. Як зазначені статистичні дані вплинули на розвиток країн Латинської Америки?

3. Чи вбачаєте Ви залежність розвитку культури міжвоєнного періоду від політичного та державного устрою країни? Відповідь аргументуйте конкретними прикладами.

4. Який зв'язок існує між Першою світовою війною та Мюнхенською угодою?

Варіант V

1. Чому під час Першої світової війни і після неї різко посилюються шовіністичні, націоналістичні ідеї, покликані розпалювати ненависть між різними народами, протиставляти їх один одному? Які небезпечні наслідки може мати ріст націоналізму? Поясніть, що означає поняття «комплекс національної неповноцінності».

2. За підсумками виборів до англійського парламенту в 1923 р. провідні політичні партії отримали наступну кількість депутатських місць: консерватори – 258; лейбористи – 191; ліберали – 158. Чим можна пояснити той факт, що лейбористам було доручено сформувати уряд?

3. У період нацистського панування в Німеччині витрати на виробництво зросли на 25%. Назвіть причини зменшення ефективності виробництва.

4. Чим був зумовлений розкол у 20-30-ті рр. культури на елітну та масову?

Варіант VІ

1. Як вплинула Перша світова війна на розвиток світових господарських зв’язків? Як і чому змінилася міжнародна валютна система? Хто в кінцевому результаті виграв війну економічно?

2. Чим можна пояснити, що в США у 20-30-ті рр. процвітав нелегальний ігровий бізнес (казіно), нелегальна торгівля алкоголем, наркотиками, рекет, майже відкрито діяли банди злочинців (гангстери)?

3. Одне з гасел, поширених у Німеччині в 30-ті рр. твердило: «Один народ, одна країна, один вождь!». В Італії були поширені гасла «Дуче завжди правий! «Автаркія!», «Відродимо Римську імперію!». На яких ідеологічних засадах базувалися німецький нацизм і італійський фашизм?

4. Існує думка, що рушієм розвитку науки в багатьох її галузях є війна. Яка Ваша думка з цього приводу? Спробуйте підтвердити її прикладами з розвитку науки 20-30-х рр. ХХ ст.

Варіант VІІ

1. Спробуйте від імені громадянина воюючої держави сформулювати проблеми щоденного життя, які виникали з початком Першої світової війни.

2. З яких причин довелося переглядати питання про репарації Німеччини кілька разів протягом 20-х рр.?

3. Як відомо, особливо важко велика депресія позначилася на молоді. Деякі західні письменники почали говорити про «втрачене покоління», чиї сили і здібності лишилися непокликаними часом. Сформулюйте Ваше ставлення до позиції молодих у подібні часи. Чи можете Ви запропонувати якийсь вихід із ситуації?

4. Поясніть, навіщо Німеччині була потрібна Мюнхенська зустріч глав урядів Великої Британії, Франції, Італії, самої Німеччини.

Варіант VІІІ

1. З якою метою була створена Ліга Націй? Спробуйте уявити, за яких умов її діяльність могла бути продуктивною. Чи правомірно говорити про новий рівень розвитку міжнародних відносин зі створенням Ліги Націй?

2. Назвіть особливості економічної кризи 1929-1933 рр. в Англії. Які заходи здійснювались «національним урядом», щоб вивести країну з кризи?

3. Визначте і перелічте тенденції розвитку міжнародних відносин в 30-ті рр. Спробуйте обґрунтувати для кожної групи країн обраний варіант поведінки.

4. Чи існує, на Вашу думку, взаємозв’язок між науково-технічним прогресом і розвитком філософських вчень про особистість, індивідуальне «Я» кожної людини?