Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІСВ - 7 К УРОК 25.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
49.16 Кб
Скачать

4. Ян Гус і Гуситські війни.

Робота з підручником.

Ознайомтеся з текстом відповідного пункту параграфа і дайте відповідь на запитання:

  1. Хто став ідеологом гуситського руху?

  2. У чому полягали причини Гуситських війн?

  3. Чому Ян Жижка став легендою Чехії?

  4. Чим відрізнялися вимоги й методи боротьби чашників і таборитів?

Відповідь на останнє запитання учні можуть оформити у вигляді порівняльної таблиці.

Запитання для порівняння

Чашники

Таборити

Склад (які верстви населення входили)

Основні вимоги і завдання

Підсумки боротьби

Додаткова інформація.

Назву гуситському рухові дав Ян Гус — чеський священик і проповідник, спалений у Констанці як єретик. Сам рух почався вже після його смерті, повстанням у Празі, яке спалахнуло у 1419 р. Повстанці, очолювані ветераном Ґрюнвальдської битви, шляхтичем Яком Жижкою захопили ратушу та викинули з її ві­кон ненависних народові ратманів — королівських радників. За короткий час повстання охопило всю Чехію і перетворилося на загальнонародний рух. У цей же час помер чеський король Венцеслав (Вацлав) Люксембург1, а його спадкоємець. Священний Римський імператор Сигізмунд, був далеко за межами країни.

Від самого початку гусити поділилися на два табори з різними інтересами. Помірне крило, чашники, вимагали проведення лише релігійних реформ (у дусі тих, які проповідував сам Ян Гус). Назву вони отримали від того, що вимагали «чаші мирянам», тобто щоб миряни, як і священики, причащалися хлібом і вином. Радикаль­не крило, таборити, виступали за повне скасування феодального ладу на території Чехії. Назву вони отримали від свого центру — укріпленого містечка Табор, створеного на Півдні Чехії.

У 1420р. імператором Сигізмундом був проголошений хрес­товий похід проти гуситів. Однак повстанці розбили армію ім­ператора і висунули свої вимоги, які отримали назву Празьких статей; зокрема вони вимагали однакового причастя для всіх, позбавлення католицької церкви її земельних володінь тощо. У 1421 р. під Вишеградом імператорське військо знову зазна­ло поразки і в руках гуситів опинилися вся Чехія і Моравія. У тому ж році почалися серйозні протиріччя мін; чашниками і таборитами. Це не завадило останнім, які були очолювані вже повністю осліплим Жижкою (одне око він втратив під Ґргонвальдом) завдати нищівної поразки німецьким рицарям під Габ-ром. Війни проти гуситів тривали до 1434 р., коли чашники пе­рейшли на бік німців і в битві при Липанах розбили таборитів.

5. Угорщина.

Робота з підручником.

Ознайомтеся з текстом відповідного пункту параграфа і запов­ніть таблицю.

Середньовічна Угорщина

Дата

Подія

Наслідки

Ураховуючи обмежену кількість часу, роботу над таблицею можна тільки розпочати на уроці, а завершити вдома. Учитель має проаналізувати зроблене на уроці та надати рекомендації щодо подальшої роботи (на які події слід звернути увагу, наскіль­ки детальним має бути їх опис, як встановити причинно-наслідкові зв'язки тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]