Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Текст Методички для видання копія.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
317.44 Кб
Скачать

2. Структура, зміст і вимоги, що висуваються до реферату

Структура реферату:

- Титул

- Зміст

- Вступ (1 стор.)

- Теоретична частина

- Практична частина (розрахунки, таблиці, графіки, діаграми)

- Висновки і рекомендації, резерви зростання

- Література (Використовується 5-10 літературних джерел.)

Загальний обсяг роботи залежить від якості викладення матеріалу, але бажано не більше 22 сторінок.

У вступі обґрунтовується актуальність теми, її наукове і практичне значення в умовах формування ринкової економіки, наголошуються дискусійні питання і проблеми, приводяться прізвища вчених і економістів, які дискутують про питання організації і методики економічного аналізу за темою дослідження. Слід також сформулювати мету і задачі роботи.

При викладі теоретичної частини роботи необхідно висвітлити економічну сутність даного показника, умови його регулювання, класифікацію, привести задачі його аналізу, розглянути методи дослідження і відібрати найкращі, які будуть або повинні використовуватися (у відповідності плану обраної теми).

В рефераті студенти повинні показати поглиблену теоретичну підготовку, правильне розуміння ними політико-теоретичної основи даних питань, уміння узагальнювати літературні джерела, самостійно систематизувати і аналітично обробляти фактичні дані, пов'язувати теоретичні положення з практикою життєдіяльності підприємства, формувати і обґрунтовувати власні висновки.

При розкритті теми слід використовувати поняття і дотримуватися вимог щодо використання й введення понять у роботу. Поняття (розуміння), які використані у рефераті повинні вводитися за допомогою визначення через суттєві і специфічні ознаки. Про тотожність і відмінність слід судити тільки на підставі їх визначення. Одному терміну повинно відповідати одне поняття (розуміння).

При викладанні теми недостатньо обмежитися простим переказом прочитаної літератури, необхідно систематизувати погляди економістів по методиці аналізу і дати самостійний і послідовний виклад основних питань теми, враховуючи досвід фінансово-господарської діяльності і організації аналітичної роботи на підприємстві. Результати вивчення літератури бажано викласти у вигляді таблиці наступної форми (див. табл. 1).

Таблиця 1

Результати вивчення наукової літератури за об’єктом дослідження: (наприклад: методика аналізу основних засобів)

Автор

Найменування джерела інформації

рік

сторінка

Зміст досліджуваного питання

Класифікаційна ознака

1

2

3

4

5

6

7

Необхідно звернути увагу на те, що виникає безліч питань, пов’язаних з комп’ютеризацією аналітичного процесу. Широке впровадження ПЕВМ створює необхідні умови для використання фактографічної інформації, яка систематизована у банках даних (АБД) у цілях аналізу. Слід звернути увагу на наявність типових або розроблених комп'ютерних програм розрахунку аналітичних показників і аналітичних оцінок. Вивчення особливостей аналітичної роботи в умовах використання ПЕВМ необхідно урахувати при розкритті як теоретичних питань так і можливості застосування ПК для проведення аналізу.

Практична частина реферату повинна містити коротку характеристику об'єкту дослідження, аналітичні розрахунки, таблиці, графіки, діаграми як візуальний супровід результатів дослідження певного питання. Всі аналітичні таблиці і розрахунки повинні бути в тексті з необхідними поясненнями.

Значне місце у висновках по практичній частині повинно зайняти моделювання, як формальна методологія, так і один із важливіших методів її пізнання.

Моделювання – це універсальне наукове пізнання, яке визначається як процес конструювання моделей. Його необхідно представляти як процес виокремлення найбільш сутнісних властивостей будь-яких об’єктів, модель є відображенням цих сутнісних властивостей. Побудова моделей впливу факторів на об’єкт дослідження є необхідною умовою прикладного характеру

Логіка побудови моделей методик аналізу припускає обов’язковий розподіл смислового навантаження термінів, які використовуються.

Ефективність використання комп’ютерів і програмного забезпечення аналізу значно підвищується при несуцільному (вибірковому) вивченні об’єктів і аналітичній перевірці. Побудова таблиць, формування графіків і діаграм, набор тексту і формул прискорюється і набуває охайного вигляду за допомогою використання прикладних програм при побудові структури об'єкту аналізу, графіків динаміки тощо. Наприклад, структуру товарообігу можна оформити діаграмою, Рис. 1.

Рис. 1 Діаграма структури товарообігу

Розрахунок впливу факторів, основних економічних показників фінансово-господарської діяльності раціонально оформлювати у вигляді таблиць, наприклад:

Таблиця 2

Показники виконання плану і впливу факторів, пов'язаних з використанням трудових ресурсів, на обсяг реалізації товарів.

Показники

2004 рік

2005 рік

Відхилення, в порівнянні з

Вплив факторів на зміну обсягу товарообороту в порівнянні з

План

Факт

2004 роком

планом

2004 роком

планом

Середня чисельність за списком, чол.

23,00

30,00

29,00

+6,00

-1,00

+1208,22

-266,67

Кількість днів у періоді, дні

360,00

360,00

360,00

0,00

0,00

0,00

0,00

Тривалість робочого дня, год.

9,00

8,50

8,00

-1,00

-0,50

-648,86

-454,90

Виробітка за годину, грн./чол.

62,15

87,15

96,47

+34,32

+9,32

+2866,04

+778,47

Реалізація, тис. грн.

4631,50

8000,00

8056,90

+3425,40

+56,90

0

0

Сума факторів, тис. грн.

 

 

 

 

 

+3425,40

+56,90

Висновки і пропозиції повинні містити узагальнені результати дослідження з акцентом на виявлені недоліки, упущені резерви, а також конкретні обґрунтовані пропозиції і рекомендації щодо подальшого вдосконаленню фінансово-господарської діяльності, на підвищення ефективності роботи підприємства, поліпшення його фінансових результатів.