Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Текст Методички для видання копія.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
317.44 Кб
Скачать

4. Оформлення реферату

Реферати і доповіді, підготовлені в процесі виконання НДРС, мають відповідати вимогам ІСУЯ 7.5.1. – 03.02/УН «Загальні вимоги до організації і виконання індивідуальних завдань з дисципліни»

Текст реферату висловлюється на одній стороні білого письмового паперу формату А4 розбірливо, чорним або фіолетовим чорнилом рукописним, машинописним або машинним (найбільш бажано за допомогою комп'ютерної техніки) способом.

По всіх чотирьох сторонах листа передбачаються поля: праве - 10мм, ліве -30мм, верхнє і нижнє - 20мм. При машинописному способі текст друкують через 1,5 інтервали, шрифтом Times New Roman, 14 пт; при машинному - не більше 40 рядків на сторінці за умови її рівномірного заповнення і висотою букв і цифр, не менше 1,8 мм. Ілюстрації, що є в тексті, іменуються малюнками. Таблиці нумеруються в межах реферату. Таблицю з великою кількістю рядків можна переносити на іншу сторінку, указуючи на ній «Продовження табл. 1». Графи і колонки нумеруються тільки в тому випадку, якщо таблиця розміщується на двох і більш сторінках.

Допоміжний матеріал, що доповнює основний текст, виділяють в додаток. Додатки розташовують в порядку появи в тексті посилань на них. Всі слова реферату необхідно писати повністю, допускаються тільки загальноприйняті скорочення. В тексті повинні бути посилання на літературні джерела, які приведені в списку в кінці роботи ( в квадратній дужці указують номер джерела в списку і через кому - номер сторінки). Наприклад [5, с.34]. Якщо номери сторінок вказані в списку літератури, то в дужках їх указувати не слідує.

В тексті важливе місце займають система всіляких виділень, підзаголовків, скорочень і деяка символіка. Все істотне в записі, а також взаємозв'язок положень і частин як усередині запису, так і між нею і книгою - все це треба виділяти всіма можливими засобами.

Відсутність виділень і розмежувань в тексті веде до важкого огляду запису, а при її читанні - до нешвидкого уловлювання логічних зв'язків. В час написання реферату вони усвідомлюються, але згодом можуть "вислизнути" від читача, а це примусить знову і знову звертатися до джерела.

Виділення і розмежування можна і потрібно робити на всіх етапах роботи із записом: і під час створення запису як самостійної допомоги, замінюючої згодом книгу або ряд книг, і під час будь-якого чергового звернення до книг і записів. В результаті нового прочитання джерела нерідко змінюється і структура колишнього запису.

Які ж існують прийоми виділень і розмежувань тексту, окрім заголовків, підзаголовків і пунктів плану? Вони добре знайомі, хоча читачі про цих своїх союзників часто забувають. Це - абзацні відступи, пробільні рядки між уривками тексту; це - підкреслення і відкреслювання, ключові слова, віхи, рамки. Абзацні відступи сигналізують про перехід до нової мікротеми.

Пробільні рядки, подібні тим, що відбивають заголовки в книгах, формули від основного тексту, розчленувавши його, підвищують легкість для читання і організовують сторінку запису.

Номери. Тези, формули корисно нумерувати. Іноді роблять крізну нумерацію. Крізна нумерація полегшує посилання, позбавляє від можливих непорозумінь. Номери, як і пункти плану, в окремих випадках виносять на поля.

Підкреслення і відокремлювання. Перші вживаються в тексті, другі - на полях збоку тексту (вертикальною межею, фігурною дужкою і т. п.). Правильно підкреслити - значить знайти в тексті головне, корисне. Уміння підкреслювати не приходить саме без тривалого тренування.

Підкреслюють лише те, що дійсно вимагає виділення. Інакше може вийти так, що підкресленим виявиться весь текст, всі його рядки. Це в кращому разі прирівнюється до відсутності якого б то ні було підкреслення.

Ключові слова. Це слова, які виносять на поля або підкреслюють кольором, відмінним від кольору чорнила, яким написаний основний текст, привертаючи цим до них увагу. Підкреслені таким чином ключові слова відрізнятимуться від "рядових" підкреслених слів. Іноді при записуванні ключові слова виносять в початок пропозиції.

Віхи. Корисно окрім абзацного розчленовування тексту і підкреслювань проставляти на полях горизонтальні риски - своєрідні віхи, розділяючи частини тексту по значенню. Щоб уникнути невизначеності, їм необхідно давати напрями.

Рамки. В рамки звичайно укладають символічні вирази, формули, залежність, закони, правила.

Схеми, графіки, таблиці, діаграми, певні визначення або формули, що викладені у рефераті, доцільно виносити до візуального супроводу доповіді, тому що наочне сприйняття матеріалу підвищує його цікавість для слухачів.