Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
К.Л. Спец.діл ІІ курс Дс-2.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
743.94 Кб
Скачать

4. Порядок внесення записів про нагородження й заохочення

До трудових книжок працівників у розділ «Відомості про нагородження» вносяться відомості про нагороджен­ня державними нагородами України та відзнаками України, а в розділ «Відомості про заохочення» — відо­мості про заохочення за успіхи у праці.

У трудових книжках не роблять записи про премії, що передбачені системою заробітної плати або виплата яких має регулярний характер.

Порядок внесення до трудової книжки відомостей про нагородження такий:

  • у графі 1 зазначається порядковий номер запису;

  • у графі 2 ставиться дата нагородження або заохо­чення;

  • у графі 3 у вигляді заголовка пишеться назва підприємства, нижче записується, ким нагороджений або заохочений працівник, за які досягнення і якою нагоро­дою або заохоченням;

  • у графі 4 зазначається, на підставі чого внесений запис.

У випадку звільнення працівника всі записи про ро­боту і нагороди, що внесені до трудової книжки за час його роботи на підприємстві, засвідчуються підписом керівника або уповноваженою особою та посвідчуються печаткою.

ТЕМА ЗАНЯТТЯ: Порядок виправлення записів у трудових книжках. Оформлення дублікату трудової книжки

План:

  1. Порядок внесення відомостей у разі звільнення.

  2. Порядок виправлення записів у трудових книжках.

  3. Оформлення дублікату трудової книжки.

  4. Ведення обліку трудових книжок і вкладишів до них.

  1. Порядок внесення відомостей у разі звільнення

Записи про причини звільнення у трудовій книжці мають точно відповідати формулюванням чинного законодавства і містити посилання на статтю, пункт закону. Наприклад: «Звільнений у зв 'язку з прогулом, п. 4 cm.40 КЗпП України».

У разі розірвання трудового договору з ініціативи працівника з причин, за яких законодавством перед­бачено надання певних пільг і переваг, запис про звільнення вноситься із зазначенням цих причин. Наприклад: «Звільнений за власним бажанням у зв'язку з зачисленням до вищого навчальною закладу, cm. 38 КЗпП України».

Запис про звільнення працівника робиться за такими правилами: у графі 1 ставиться порядковий номер запи­су; у графі 2 — дата звільнення; у графі 3 зазначається причина звільнення, наприклад: «Звільнено за скорочен­ням штатів, п. 1 cт. 40 КЗпП України»; у графі 4 — підстава — наказ (розпорядження), його дата і номер.

Днем звільнення вважається останній день роботи.

У випадку переведення працівника з одного підпри­ємства на інше за погодженням між керівниками підпри­ємств у графі 3 записується посилання на погодження: «Звільнено у зв'язку з переведенням на роботу на (назва підприємства), п. 5 ст. 36 КЗпП України».

У разі переходу на виборну посаду в графі 3 робиться запис: «Звільнений у зв'язку з обранням на виборну посаду в (назва організації), п. 5 cm. 36 КЗпП України».

  1. Порядок виправлення записів у трудових книжках

Якщо виявлено неправильний або неточний запис відомостей про роботу, переведення, нагородження, за­охочення тощо, виправлення виконує власник під­приємства або уповноважений ним орган, який зробив відповідний запис. Власник підприємства або уповнова­жений ним орган за новим місцем роботи зобов'язані подати працівникові в цьому потрібну допомогу.

Якщо потрібно, наприклад, змінити запис відомостей про роботу, після зазначення відповідного порядкового номера, дати внесення запису в графі З пишуть: «Запис за № ... недійсний. Прийнято за такою професією (посадою)», і у графі 4 повторюють дату і номер наказу (розпоряд­ження) власника підприємства або уповноваженого ним органу, запис з вини якого неправильно внесено до тру­дової книжки.

У такому ж порядку визнається недійсним запис про звільнення і переведення на іншу постійну роботу внаслідок незаконного звільнення або переведення, встановленого органом, який розглядає трудові спори, і робиться запис про поновлення на попередній роботі або зміну формулювання причини звільнення. Наприклад, пишеться: «Запис за № ... недійсний, поновлено на попе­редній роботі». При зміні формулювання причин звільнення пишеться: «Запис за № ... недійсний. Звільне­но...» і зазначається нове формулювання та ставляться номер і дата наказу.