Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка до курсової.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
212.99 Кб
Скачать

6. Рецензування і захист курсової роботи

Рецензія дається науковим керівником у письмовому виді. У ній відзначаються позитивні сторони і недоліки роботи. Відзначені рецензентом зауваження усуваються шляхом одержання консультацій, а також вивчення додаткових матеріалів, внесення виправлень у курсову роботу (зі зворотної сторони сторінки, на якій мається недолік). Після резензування студент одержує свою роботу, знайомиться з зауваженнями і готується до усного захисту.

Варто звернути увагу, що якщо курсова робота після резензування повертається студенту на доробку, то необхідно зберегти первісний варіант рецензії на момент захисту. Захист курсової роботи проводиться в терміни, установлені деканатом факультету (кафедрою економіки), за узгодженням з науковим керівником. Захист курсової роботи проводиться комісією в складі двох- трьох викладачів. При захисті студент робить усне повідомлення щодо основного змісту роботи, відповідає на питання поставлені комісією. За результатами рецензії та усного виступу виставляється загальна оцінка.

Курсова робота оцінюється за п’ятибальною чи стобальною системою, оцінка заноситься в залікову книжку та екзаменаційно-залікову відомість. Захищена курсова робота передається на кафедру економічної теорії.

Під час захисту роботи головне завдання студента – показати поглиблені знання з обраної теми, розуміння положень, що наведені в курсовій роботі. Приблизна структура доповіді при захисті курсової роботи може бути такою:

  1. Представлення студента і теми роботи.

  2. Причина обрання та актуальність теми.

  3. Мета роботи та її завдання.

  4. Предмет, об’єкт і хронологічні рамки дослідження.

  5. Логіка побудови роботи.

  6. Обґрунтування кожного висновку і пропозицій.

  7. Робота, що зроблена студентом відповідно до зауважень керівника.

Тривалість доповіді студента не перевищує 7 хвилин.

7. Критерії оцінки курсової роботи

За підсумками захисту та рецензії наукового керівника визначається диференційована оцінка (за чотирьохбальною системою: відмінно, добре, задовільно, незадовільно) курсової роботи з урахуванням якості виконання всіх частин роботи та рівня її захисту. Вона враховує: визначення центральної ідеї роботи, її обґрунтування; виділення практичного аспекту проблеми; вивчення джерел, розходжень у поглядах з актуальних проблем сучасних економістів; грамотність і логічність викладу тексту; відповіді на додаткові питання під час захисту курсової роботи.

Багато студентів вважають, що оцінка, отримана на захисті залежить лише від якості роботи. Проте значною мірою оцінка залежить від враження, яке студент здійснює на викладача чи комісію при захисті. Упевнений виступ без зачитування тексту з паперу, чіткі відповіді на питання, добре володіння своїм фахом найчастіше призводять до добрих оцінок, навіть коли робота і погана. І навпаки, відмінна робота, у разі коли студент не може пояснити її суть та відповісти на елементарні питання, без написаної доповіді не може розповісти, призведе до отримання оцінки «задовільно».

Поставлена комісією кафедри економіки оцінка є остаточною. Оцінка за курсову роботу заноситься до залікової книжки студента та в екзаменаційну відомість.

Оцінка «відмінно» припускає глибоке знання матеріалу, що викладається, самостійність в аналізі теоретичного та статистичного матеріалу, уміння застосовувати основні положення політичної економії до аналізу економічної діяльності, здатність до систематизації та узагальнення матеріалу, що викладається, цінність практичних висновків за результатами роботи, а також оформлена відповідно до вимог кафедри. При цьому на захисті були дані правильні, чіткі і конкретні відповіді.

Оцінка «добре» ставиться в тому випадку, якщо робота виконана на досить високому теоретичному рівні, з необхідною повнотою висвітлені окремі питання плану, зібраний і проаналізований фактичний матеріал, дана критична оцінка тим чи іншим явищам економічного життя, але і в рецензії, і під час захисту студент не зміг уникнути несуттєвих зауважень.

Оцінку «задовільно» одержують ті роботи, у яких в основному правильно, але недостатньо повно розкрито зміст основних питань, немає належної глибини в аналізі теоретичного і фактичного матеріалу, є окремі стилістичні і граматичні помилки та порушення в оформленні курсової роботи. Відповіді при захисті поверхневі і не завжди правильні.

Оцінка «незадовільно» ставиться за допущені істотні помилки, що мають принциповий характер, невміння застосувати теоретичні положення до аналізу явищ дійсності, використане дуже вузьке коло літературних джерел, практично не приводяться фактичні і статистичні дані. У цьому випадку студент зобов’язаний суттєво переробити стару роботу і повторно представити її до захисту чи написати нову.