Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Освітні технол._робоча іноз.філ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
236.03 Кб
Скачать

Модуль № 2. Технології навчання і виховання Лекція 1. Технології, побудовані на активізації пізнавальної діяльності учнів (2 год.)

Актуальність проблеми пізнавальної діяльності учнів.

Пізнавальна діяльність та пізнавальна активність. Пізнавальна активність як передумова успішного навчання. Характеристика пізнавальної активності. Рівні пізнавальної активності учнів: репродуктивно-наслідувальна, пошуково-виконавська, творча.

Структура технології активізації пізнавальної діяльності школярів. Основні види технологій активізації пізнавальної діяльності.

Процесуальні характеристики технологій пошукового навчання.

Технологія розвитку критичного мислення на уроці.

Практичне заняття 1

Технології активізації пізнавальної діяльності учнів

План

  1. Пізнавальна активність як передумова успішного навчання.

  2. Рівні пізнавальної активності учнів.

  3. Основні види технологій активізації пізнавальної діяльності.

  4. Характеристика технології пошукового навчання.

  5. Технологія розвитку критичного мислення на уроці.

Індивідуальна робота 1. Проектна технологія

Завдання:

  • Підготувати навчальний проект за однією з запропонованих тем або

  • На основі психологічних методик, спостережень, самоаналізу створити «Програму-проект особистісно-професійного саморозвитку» (у роздрукованому вигляді, обсяг не обмежений).

Програма особистісно-професійного саморозвитку – це письмове відтворення „Я-концепції” особистості, самоаналіз і самооцінка власних особистих і професійних якостей, умінь, можливостей і перспектив.

Для того, щоб створити таку програму, необхідно зібрати якомога більше інформації про себе за допомогою різних засобів. Це можуть бути спогади, спостереження, оцінки інших людей, результати психолого-педагогічних тестів та педагогічної практики, афоризми, висловлювання видатних людей та ін. Всі ці засоби допомагають створити цілісну картину власної особистості і намітити шляхи її гармонізації і вдосконалення.

Пропонуємо звернути увагу на такі моменти: індивідуальні особливості (темперамент, тип мислення, особливості пам’яті та уваги, здібності); домінуючі риси характеру (включаючи акцентуації); позитивні риси характеру, як особистісні, так і ті, що сприяють майбутній професійній діяльності; негативні риси характеру, що ускладнюють життя і оволодіння професійною майстерністю; ціннісні орієнтації особистості; прогноз на майбутнє (особистісний і професійний); шляхи гармонізації і розвитку особистості.

Форма програми саморозвитку може бути різною, залежно від ваших індивідуальних уподобань: у вигляді твору (вірша, казки, есе), наближена до психолого-педагогічної характеристики або в інших формах. Головне, щоб ця розповідь про себе була: аргументованою (включала дані тестувань, спостережень тощо); ілюстрованою прикладами з власного життя, цитатами; відображала основні моменти, про які згадувалось вище. Можна додати фотографії або зробити ілюстрації (за бажанням).

Самостійна робота 1. Проектна технологія