Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Org_diyalnist_Shpora (1).doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
226.3 Кб
Скачать

Тема 10: Організаційна культура і організаційний клімат

  1. Поняття організаційної культури. Чинники, що впливають на культуру організації

В успішно працюючих підприємствах існує власна культура, що допомагає їм у досягненні позитивних результатів. У кожній організації існує цілий набір правил, норм, згідно з якими окремі групи визначають свою поведінку. При цьому носіями культур цих груп є окремі особистості, що виражають подібні інтереси.

Організаційна культура - це сукупність найважливіших положень діяльності підприємства, обумовлених місією та стратегією розвитку, що знаходять своє відображення в соціальних нормах і цінностях, які поділяє більшість працівників.

Організаційна культура — це сукупність норм, цінностей, якими керуються члени організації. Вона охоплює в собі Ієрархію засад, винагород, розвитку кар'єри, лояльності і влади, взаємне ділове співробітництво

Така культура дозволяє відрізнити одну організацію від іншої, зміцнює соціальну стабільність, є контролюючим механізмом, що направляє і формує відносини та поведінку працівників.

На організаційну культуру впливає: філософія бізнесу, символіка підприємства, моральні норми управління і поведінки, економічні норми, організаційні норми, естетичні норми і вимоги, організаційна структура управління, культура працівників апарату управління, культура умов роботи, комунікаційна система, методи і способи управління, кадрова і соціальна політика тощо.

На можливість зміни культури впливають наступні фактори:

- організаційна криза - ставить під сумнів практику та відкриває можливості для прийняття нових цінностей.

- зміна керівництва. Оскільки вище керівництво є головним фактором у формуванні культури підприємства, заміна її головних керівників сприяє введенню нових цінностей.

- етап розвитку підприємства. Змінити культуру підприємства легше в перехідні періоди від його створення до росту та від зрілості до ліквідації або банкрутства.

  1. Організаційний клімат

Організаційний клімат – це довгостроковий психологічний стан внутрішнього середовища, який:

а) відчувають усі члени колективу;

б) впливає на їхню поведінку;

в) виражається в цінностях або характеристиках організації.

По суті організаційний клімат складається із суб’єктивних уявлень про політику, лідерство, цінності, норми і правила. Іноді про нього говорять як про засіб життєдіяльності організації. Дослідженнями встановлені зв’язки між психологічним кліматом, мотивами, творчими спроможностями і результатами праці. Ідеальний клімат характеризується відкритістю, довірою, щирістю, почуттям ліктя, відчуттям безпеки, високою вимогливістю й активністю людей у справах організації. Тільки на основі довіри може виникати справжнє спілкування.

У практиці психології використовуються такі основні параметри клімату:

-структура (ступінь формальної структурованості організації);

-тактика винагород;

-увага керівництва до службовців;

-дружня атмосфера в організації;

-ступінь розвитку у прийнятті рішень;

-можливості, які надаються організацією для пересування персоналу Різного рівня;

-ставлення службовців до безпосереднього керівництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]